Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

6x ideeën voor eetbare bloemen in een gerecht

eetbare-bloemen

Ik kweek en kook graag met eetbare bloemen. Een gerecht ziet er op een simpele manier direct bijzonder & lekkerder uit, plus het kan de smaak net dat beetje extra geven. En voor gasten is het altijd een verrassing. Daarom: 6 ideeën om eetbare bloemen te gebruiken.

Het is dan wel herfst, maar we kunnen nog genieten van groen en wat bloemen hier en daar. En natuurlijk van foto’s van afgelopen jaar en dan dromen over wat er nog komen gaat… Maar misschien vind je het wel jammer, dat die bloemenpracht verdwijnt. Zelf hou ik van de herfst, maar toch vind ik het stiekem ook wel een beetje jammer. Daarom: laat ik eens een vrolijke post maken met een paar bloemen-gerechten die ik afgelopen periode heb gemaakt. En het leuke is, je kunt allerlei bloemen gebruiken voor dit soort gerechten, dus je kunt (bijna) oneindig experimenteren en vernieuwen. En wil je meer ideeën over welke eetbare bloemen je kunt gebruiken? O.a. in deze blogpost staan er heel wat. Enjoy!

1. Op brood

eetbare-bloemen-brood

Dit is één van mijn favoriete manieren (en een super simpele) om bloemen te gebruiken. Met hummus of iets anders smeerbaars, of op een broodje gezond. Hier heb ik komkommerkruid/bernagie (blauw), knikkend wilgenroosje (roze) en mijn eerste roze saliebloem van ‘Orchid glow’ (de fel paars/roze) genomen. Vooral komkommerkruid en salie geven ook direct wat meer smaak aan het beleg – het is bijna uitsluitend de reden dat ik salie ‘Orchid glow’ en ‘Hot lips’ (rood/wit) heb.

2. Op hartige/zoete hapjes

eetbare-bloemen-gebak-hapjes

Hier heb ik salie ‘Hot lips’ gebruikt, die ook wel eens helemaal rood of helemaal wit kan zijn. Simpel, ziet er mooi uit, gasten vinden het maar wat bijzonder dat er een bloem op zit die je ook nog eens kunt eten en het geeft net wat meer smaak.

3. In salade natuurlijk

eetbare-bloemen-salade

Hier meestal geen saaie, groene salades, nee het wordt altijd kleurrijk. Hier heb ik de (nog rode) bloemen van salie ‘Hot lips’ gebruikt, samen met – ik weet het niet meer helemaal zeker, ik denk bieslook. De paarse blaadjes zijn trouwens geen bloemen, maar de bladeren van rode klaverzuring. Overigens geen goede combinatie gebleken: het ui-achtige van bieslookbloemen en het zure van die blaadjes, in ieder geval in deze hoeveelheden – volgende keer het één of het ander voor mij sad lol

4. Op hartige taart/gerechtjes

eetbare-bloemen-bladerdeeg-hartige-taart

De decoratieve bloemen en blaadjes niet meebakken natuurlijk, want dan zie je ze niet meer. Hier heb ik een beetje lavendel ín het hartige bladerdeeg-taartje gebruikt, samen met een mengsel van kruiden, groen en kaas uit de tuin. Vandaar de lavendel ernaast, ziet er meteen mooier uit, toch? (haha ik word nog eens een foodblogger…) En bovenop het taartje heb ik de bloemblaadjes van wilde cichorei gestrooid.

5. In dranken

eetbare-bloemen-water-drinken

In kruidenwater of in thee, heerlijk! In dit geval heb ik kruidenwater met rozenblaadjes gemaakt.

 

6. Over zo’n beetje ieder gerecht eigenlijk

eetbare-bloemen-decoratie-vrolijk-gevulde-wraps

Hier heb ik tortilla’s gevuld met een kruiden/groenten/kaasmengsel een yoghurtsausje erop gespat. Daarop heb ik allerlei bloemen gestrooid: (middelste) teunisbloem, komkommerkruid, campanula, salie ‘Hot lips’. Dit gerecht was heel simpel, maar werd gewoon gemaakt door die bloemen – en het smaakte ook nog lekker, niet onbelangrijk natuurlijk wink

2 reacties op “6x ideeën voor eetbare bloemen in een gerecht

  1. iete
    10 oktober 2016

    lekker en mooi!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10 oktober 2016 door in Algemeen, Eetbare planten kweken, Recepten en getagd als , , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: