Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: voedselbossen en herfstgroenten

De zitkring in het voedselbos van PermacultuurCentrum Haarlem in november.

De zitkring in het voedselbos van PermacultuurCentrum Haarlem in november.

In de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: langzaam ontstaat een voedselbos en wat moet je daarvan for Pete’s sake eigenlijk eten in de herfst/het begin van de winter?

Ik zit de laatste paar weken een beetje in een gat wat eetbare planten betreft. Fruit genoeg en noten hebben we wel. Wat eet je nou nog meer in deze tijden? Ik moet groene groenten hebben, mensen! Maar een voedselbos lijkt hier toch een beetje, ongemerkt misschien, een gat te hebben in groenteproductie. Alle boeken die ik erop nasla hebben het over fruit, noten, paddenstoelen, vlees en zaden. Slechts een enkeling over knollen. Ik kijk wat ongemakkelijk naar mijn meerjarige kolen en de planten met knollen die in mijn tuin groeien. Ja, die kan ik inderdaad eten, maar dat mag nog de hele winter lang. Zeker aardpeer en kool ben ik al zo snel zat. Ik kan me niet herinneren dat ik eerder zo weinig inspiratie had rond deze tijd. Dus ik hield de afgelopen weken mijn ogen open. Ik zocht mijn boeken over wilde planten door in de hoop een plotselinge inval te krijgen, ik keek naar wat er om me heen groeide in zowel tuin als natuur – maar alles is of bruin of ziet er niet echt meer appetijtelijk uit.

Tegelijk was ik dit jaar betrokken bij het opzetten van een voedselbos voor PermacultuurCentrum Haarlem. Op de foto hierboven lijkt het nog niet veel meer dan een woestenij – zoek de eetbare bomen die we aan het begin van het jaar hebben geplant. De afgelopen weken is er hard gewerkt aan de struik-, kruid- en bodembedekkende lagen in het middelste deel. Het krijgt echt al vorm, al is het langzaam in zo’n groot stuk met drukbezette vrijwilligers. Allerlei groenten zoals meerjarige uien, rankspinazie en artisjok gaan erin – maar niets wat je in de herfst of helemaal aan het begin van de winter zou kunnen eten behalve de eeuwige kolen (haha no pun intended) en crosne-knollen. Ik zet thee van vondsten in de tuin, maar ook daarvoor wordt het aanbod steeds kleiner. Het ligt dus duidelijk niet aan mijn eigen voedselbosje.

Toen ik eindelijk weer eens bezig was in mijn eigen tuin – met de laatste loodjes voor de winter én het allemaal wat netjes maken, er gingen foto’s van gemaakt worden (en met netjes bedoel ik hier aanbinden, vegen en de terrassen opruimen) – viel mijn oog op de pot met peterselie. Wat zag ik daar, tussen de verdorde bloeistelen van de peterselie? Jonge, fris ogende bladeren. Barbarakruid! Een verrassing dat die daar groeide: ik heb eens een plantje gekocht en die zaait zichzelf steeds rijkelijk uit. Maar dat was precies wat ik zocht! Barbarakruid is een tweejarige, wilde plant met lichtpittige bladeren die juist in herfst/winter van het eerste jaar een goede bron van vitamine zijn. Yes! Toch nog iets anders dan kool en een variatie aan knollen – ook een voedselbos is toch echt gebaad bij een paar zichzelf uitzaaiende planten.

8 reacties op “Tuindagboek: voedselbossen en herfstgroenten

 1. theo van der maat
  16 december 2016

  Inderdaad, een lekker pittig plantje dat heel wat over zich heen kan krijgen zonder te bezwijken of te verweren. Ze staan inmiddels overal in de tuin en waar ze in de weg staan, worden ze opgegeten.

 2. margreet hirs
  16 december 2016

  Ik kom net van http://www.containingmushrooms.nl/
  Kijk: https://www.facebook.com/containingmushrooms/
  Prachtige oesterzwammen die ik daar zelf mag plukken.
  Ik gebruik ze op tal van manieren en allemaal even heerlijk.
  Zo kom ik de winter wel door.
  En: zelf kweken kan ook na een korte cursus.

  • Iris Veltman
   17 december 2016

   Ja, zwammen kweken staat ook zeker op mijn lijstje om een keertje op gaan pakken, eerst een mooi plekje in de tuin aanwijzen daarvoor.

 3. lefabuleuxjardin
  16 december 2016

  bij mij doet de grote pimpernel het op dit moment schitterend, verder is er jonge veldkers, vogelmuur, herderstasje, en kleefkruid. Niet meteen soortjes waarrond je een hele maaltijd kan bouwen, maar het is wel groen.

 4. lefabuleuxjardin
  16 december 2016

  O ja en dan vergeet ik nog de winterpostelein, tuinkers en veldsla , geen vaste planten, maar ze zaaien zich geweldig uit en ik gebruik ze eigenlijk als winterse bodembedekker in de moestuin.

  • Iris Veltman
   17 december 2016

   Bij mij wil de winterpostelein zich maar niet verspreiden. en tuinkers kweek ik zelf op het aanrecht 🙂 Hoewel dat inderdaad niet genoeg is voor een maaltijd, is het wel erg lekker op een broodje.

   • lefabuleuxjardin
    18 december 2016

    Dat er tuinkers in de tuin staat was eigenlijk een experimentje : ik had op een bepaald moment veel blote aarde en geen mulch, maar wel een zakje tuinkerszaad over datum. Geïnspireerd door Tobe Hemenway heb ik het maar gebruikt als bodembedekker… en geen spijt van gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 16 december 2016 door in Algemeen en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: