Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Mini-landschapjes zoeken

landschapje-1-stuifzwam

Stuifzwam in het mos

Want ook het hele kleine kan mooi zijn.

In deze tijd van het jaar speur ik altijd graag naar mini-landschapjes. Nee, ik bedoel niet de mini-tuintjes trend, maar de natuurlijke landschapjes die zo klein zijn dat je er zo aan voorbij loopt. Op dood hout, in het mos, tussen de bladeren, tussen de tegels zelfs… Prachtige kleine stukjes – die niet onderdoen voor de beelden uit Lord Of The Rings of de fantasiewereld van Avatar – kom je tegen als je maar goed kijkt. In de winter lijken ze wel een stilleven, een mysterieus stukje vol met de verhalen die piepkleine wezentjes (en soms hele grote) hebben achtergelaten. En als hobby-fantasy-schrijver vind ik er weer allerlei verhalen…

Het lijken wel rotsen!

Het lijken wel rotsen met zo’n blauwe kleur!

Een bos in wording

Een bos in wording

Kleine planten tussen het mos

Kleine planten tussen het nog kleinere mos

Een steegje langs het groen... Stiekem heb ik deze op zijn zij gekanteld omdat het zo nog meer op een paadje lijkt.

Een steegje langs het groen… Stiekem heb ik deze op zijn zij gekanteld omdat het zo nog meer op een paadje lijkt.

Een mini-bloementuintje. Wat een hoop verschillende plantjes eigenlijk!

Een mini-bloementuintje. Wat een hoop verschillende plantjes eigenlijk!

Als je zo van dichtbij kijkt dan kun je prachtige stukjes natuur zien waar allerlei kleine diertjes in leven. En de mossen die er groeien vertellen veel over de omstandigheden. Ze behoren vaak tot de pioniersoorten, zoals het geval is wanneer ze groeien op tegels. Eigenlijk beschermen ze de bodem eronder tegen het weer en voorkomen zo erosie. Ze leven van regenwater en zijn vaak gevoelig voor verontreinigingen, dus als je weet met welk mos je te maken hebt, dan weet je ook of er verontreinigingen zijn. In onze steden hebben we een hele hoop soorten die er kunnen groeien vanwege de gevarieerde, niet begroeide omstandigheden. Andere soorten, zoals veel zeldzame soorten die hout afbreken of die met name gevoelig zijn voor de vuile stedelijke lucht, hebben bij ons weinig te zoeken en worden daardoor dus steeds zeldzamer. Je hebt ook nog korstmossen, die gele korstige dingen die je wel eens midden op tegels tegenkomt. Dat zijn grappig genoeg geen echte mossen maar een symbiose tussen twee soorten (oeps, misschien zelfs wel drie): een schimmel en een alg. De alg produceert energie m.b.v. zonlicht, de schimmel zorgt voor water en nutriënten. Slim, toch? Veel mensen bestrijden mossen, korstmossen en kleine onkruidjes, maar moet je dus eigenlijk eens zien hoe mooi zo’n stukje kan zijn.

Needless to say, ik spendeer aardig wat tijd op m’n buik op de koude grond of op m’n knieën in de nattigheid om een mini-landschapje te fotograferen. En dan te bedenken wat daar zich allemaal voor natuurlijks (en fantastisch) zou afspelen…

6 reacties op “Mini-landschapjes zoeken

 1. lefabuleuxjardin
  19 december 2016

  Knappe foto’s

 2. Tom
  19 december 2016

  Wat een mooie foto’s!

 3. zomaareentuin
  28 december 2016

  Heel herkenbaar zoals we al eerder concludeerden. Ik hou ook van alle schitterende details en ben regelmatig op mijn buik of knieen in de tuin te vinden 🙂

  Hele mooie foto’s overigens, vooral het bos in wording.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19 december 2016 door in Algemeen en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: