Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

DIY: kruidenboeket

 

Mijn creatie

Mijn creatie

Een nuttig alternatief voor een boeket: een kruiden- of groentenboeket! Hoe je dat aanpakt? Dat leest u hier!

Soms wil je gewoon eens iets anders geven. Voor mijn ouders’ trouwdag wilde ik iets meer bijzonders geven dan een boeket. Zo kwam ik op een kruidenboeket. Oké, eigenlijk was dit een kruiden-en-groenten-boeket. Maar het idee is hetzelfde: je geeft iets moois én lekkers en bovendien kan de ontvanger genieten van nieuwe verrassende smaken!

Zo deed ik het

Ik wilde vooral een heel groot boeket maken met van vanalles wat: kruiden en groenten voor in de thee, soep, hartige gerechten of salade.

Als eerste ging ik op zoek naar allemaal eetbare planten die ik kon gebruiken. Dat waren er nogal wat, maar dat vond ik des te leuker want mijn moeder kookt veel en probeert vaak nieuwe dingen. Van de nuttige plantdelen die ik uitzocht heb ik de stelen zo lang mogelijk afgesneden zodat ze samen in een vaas kunnen. Uiteindelijk had ik heel wat bosjes: bieslook, lavas, kleine pimpernel, lavendel, dropplant, rozemarijn, salie, tripmadam, meerjarige broccoli roosjes en ook hondsdraf en daslook-bloemen, die meteen wat kleur geven. Later in het jaar is het natuurlijk wel makkelijker om meer soorten bloeiende kruiden ertussen te doen, maar ik kwam toch al best ver zo 🙂

kruidenboeket4

Alle afzonderlijke kruiden- en groentenbosjes (met in het midden trouwens mijn mini-ecologie)

Vervolgens bond ik met simpel touw ieder bosje samen. Het touw sloeg ik er dubbel omheen en maakte het vast met een strik. Ik maakte voor ieder bosje een kaartje met naam, gebruikt deel en toepassingen, zodat mijn ouders zouden weten welk bosje wat is en wat ze ermee kunnen doen. Zo schreef ik bijvoorbeeld: Bieslook (blad), gebruik in soep, thee, hartige gerechten, bakken of in salade. Het kaartje plakte ik dan met een plakbandje over één van de uiteinden van het touw vast (dat kan natuurlijk ook met een nietje of geregen door een gaatje in het kaartje).

Daarna nam ik alle bosjes samen, voorzichtig zodat de kaartjes boven mijn hand uit kwamen. De langste takken kwamen in het midden, de kortere bosjes aan de zijkant. Onder mijn hand bond ik de bosjes samen vast, door meerdere keren touw eromheen te binden en die met een stik vast te zetten. Door deze aanpak kan de bos in het water worden gezet, maar blijven de kaartjes boven de vaas hangen.

Om het af te maken heb ik een houten hartje gebruikt en die aan het boeket gebonden. Simpel een origineel cadeau en nog leuk om te maken ook!

kruidenboeket2

Bieslook samengebonden tot een bosje, met een kaartje eraan

Wat tips

 • Knip de kruiden/groenten liefst op de dag zelf, zo blijven ze zo lang mogelijk goed.
 • Mijn ervaring is dat mensen vaak niet goed weten wat ze met kruiden of groenten aanmoeten, zeker niet als ze bijzonder zijn. En je kunt meerdere keren vertellen welk kruid wat is, maar dat is moeilijk te onthouden. Vandaar de kaartjes. Ook heel leuk: maak een klein boekje met recepten erbij! Of plak een blaadje met recepten op de vaas, al dan niet met leuke tekeningen om het nog vrolijker te maken.
 • In de lente, zomer en herfst zijn er héél veel eetbare bloemen te vinden. Kijk maar eens hier: voorjaarsbloemen om op te eten of eetbare bloemen van de zomer/herfst.
 • Veel groenten kunnen ook heel grappig zijn in een boeket: broccoli’s (zoals ik had gedaan), maar bijvoorbeeld ook artisjok, melde, of zelfs een tak met tomaten. Als het maar een steeltje heeft.
 • Ook heel leuk: een bosje dat in zijn geheel in de soep kan! Of geheel als salade! Geen kaartjes of een recept nodig, hak de bos in stukjes en hop in de pan!

Als je iemand iets eetbaars geeft, krijg je het meestal zelf ook op je bord. Gisteren aten we bij mijn ouders een salade met blaadjes van kleine pimpernel, tripmadam en daslookbloemetjes erin. Erg lekker en geslaagd!

5 reacties op “DIY: kruidenboeket

 1. Saskia
  18 mei 2015

  Beste Iris, ik zit ontzettend te genieten van je blog! Heb er zelfs een bladwijzer voor gemaakt. Ik vond je blog terwijl ik bezig was inspiratie op te doen voor onze nieuwe permacultuur geïnspireerde tuin bij ons nieuwe huis.

  Bedankt!

  • Iris Veltman
   18 mei 2015

   Wat ontzettend leuk om te horen! Heel erg bedankt voor het mooie compliment, ik hoop dat jullie zullen genieten van jullie nieuwe tuin (zowel het ontwerp, de aanleg als van het resultaat)!

 2. Saskia
  18 mei 2015

  Ja dat ontwerp zal nog wel wat voeten in de aarde hebben…. Iets met bomen en bos en het niet meer zien enzo 😉

  We lezen rustig door en als ik er volgend jaar nog niet uit ben schakelen we een goede tuinontwerper in. Plantjes opkweken en onderhouden in een patiotuin lukt nog wel, maar een grote Lap grond indelen is een stuk lastiger!

  • Iris Veltman
   18 mei 2015

   Dat is een aardige stap van patio tot lap grond. Ik hoop dat het jullie gaat lukken, ontwerp is uitdagend maar wel o zo leuk! Mocht het toch niet lukken dan kunnen jullie me altijd vinden via Facebook, want ik ontwerp regelmatig tuinen maar kan ook alleen voor advies worden ingeschakeld.

 3. Pingback: Kruidenboeket met eetbare bloemen | Iris' Garden Ecology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 12 mei 2015 door in Algemeen, DIY's, Eetbare planten kweken en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: