Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Mijn favoriete documentaires over mens en ecologie

Scene van Human Planet (bron: www.bbc.co.uk)

Scene van Human Planet (bron: www.bbc.co.uk)

Ik verslind documentaires over mens en ecologie. Voor jullie heb ik degene die ik het beste vind geselecteerd. Ze zijn niet zomaar goed of mooi, ze zetten aan tot nadenken.

En dat is toch het beste, een documentaire die je anders naar je omgeving laat kijken of naar wat je doet? Ik heb ze geselecteerd op hun vermogen te inspireren, hun boodschap en hun pakkende beelden. Ik hoop dat ze u net zo inspireren zoals ze (keer op keer) bij mij doen.

Human planet (2011)

Wie, wat, waar: miniserie door BBC met co-productie van Discovery.

Waar gaat het over: Human planet laat het leven zien van mensen in verschillende omgevingen. Iedere aflevering focust op een andere omgeving: oceanen, woestijn, de noordpool, jungles, bergen, grasland, rivieren en steden.

Waarom: sowieso een prachtige beeldcollectie met echt verbazende situaties en overlevingstechnieken. Maar dat is niet belangrijkste de reden dat ik dit zo’n mooie serie vind. De invalshoek is wat mij raakt: kijk eens naar wat de mens allemaal al voor elkaar gekregen heeft? Hoe inventief we eigenlijk zijn? En hoe goed we van onze omgeving gebruik kunnen maken om te overleven, hoe extreem de omstandigheden ook zijn? Het is een heel inspirerende serie, want als mensen dat allemaal kunnen bedenken, dan moeten we onze huidige problemen (klimaatverandering, vervuiling, verlies van grondstoffen enzo) toch ook kunnen oplossen?

Vinden: de serie wordt helaas niet meer uitgezonden, maar is wel op DVD te krijgen.

The crimson wing: Mystery of the flamingos (2008)

Eigenschappen: film geproduceerd door Disneynature.

Waar gaat het over: de film vertelt over het leven en de dood van flamingo’s op de vlaktes van Afrika, over een jaar tijd genomen.

Waarom mijn favoriet: ik heb nooit iets gehad met flamingo’s, maar sinds deze film kijk ik toch met andere ogen naar ze. De schitterende beelden, prachtige muziek, dramatische gebeurtenissen en mooie quotes zijn al goede redenen om hem te zien. Maar wat ik zo mooi vind is het kijken naar de hele ecologie waarin ze leven: het zijn bijzonder extreme omstandigheden waarin het verhaal zich afspeelt, maar de vogels zijn er perfect op ingespeeld. Het is in deze film heel duidelijk te zien hoe complex een ecologie is en hoe alle onderdelen erin zo afhankelijk zijn van elkaar. De film geeft de boodschap om onze natuur te beschermen. Niet op de ‘prekerige’ manier, maar omdat je na het zien van deze film zo verwonderd bent over hoe mooi onze omgeving eigenlijk is, dat je wilt dat het bewaard blijft.

Vinden: de film wordt regelmatig aangeboden op DVD of Blueray.

Natural world: A farm for the future (2008-2009)

Eigenschappen: film geproduceerd door BBC.

Waar gaat het over: de zoektocht van een vrouw die de boerderij van haar familie gaat bedrijven en die zich afvraagt of de huidige manier van bedrijven wel houdbaar is en zo nee, hoe dan wel?

Waarom mijn favoriet: zo mooi om dit te zien vanuit de invalshoek van iemand die zelf opgegroeid is in een agrarisch bedrijf en dat er gezocht wordt naar realistische alternatieven voor de problemen die zij tegenkomt. Ook bezoekt ze meerdere mensen die op andere manieren voedsel kweken of vee houden, waardoor er veel (ontwikkelings)mogelijkheden en meningen langskomen. Een goede documentaire over alternatieve vormen van landbouw.

Vinden: via Youtube.

How Earth made us (2010)

Eigenschappen: miniserie door de BBC.

Waar gaat het over: een professor gaat de wereld over om te laten zien hoe de aarde onze geschiedenis heeft gevormd en hoe de mens de natuurkrachten gebruikt heeft om te overleven. Iedere aflevering heeft een ander onderwerp: Deep earth, Water, Wind, Fire en Human Planet.

Waarom mijn favoriet: we staan er eigenlijk weinig bij stil hoe veel invloed onze omgeving op ons heeft. Maar dat is juist wat deze documentaire laat zien. En hoe veel invloed de omgeving op onze geschiedenis heeft gehad is verbazend. Maar net zo verbazingwekkend zijn de ingenieuze manieren waarop mensen zelfs in de oudheid gebruik maakten van de grondstoffen die ze hadden (zoals een stad van water voorzien middenin de woestijn). Echt inspirerend om te zien hoe we gebruik kunnen maken van onze omgeving, maar ook hoe die ons leven vormt.

Vinden: o.a. via Youtube.

The private life of plants (1995)

Eigenschappen: miniserie gemaakt door de BBC en gepresenteerd door David Attenborough.

Waar gaat het over: de serie laat zien hoe planten groeien, samenwerken en overleven en vooral hoe ze dat samen met elkaar en met andere organismen doen. Ieder aflevering heeft een ander onderwerp: travelling, growing, flowering, the social struggle, living together en surviving.

Waarom mijn favoriet: David Attenborough moest natuurlijk wel in deze lijst voorkomen, maar deze serie vind ik een van zijn beste. Het is een oude serie, dus de beeldkwaliteit is allerminst HD en de afleveringen van 50 minuten zijn een flinke zit, maar nog steeds is deze serie absoluut een aanrader voor iedere serieuze tuinier en vooral voor ecologisch tuinierders. En voor mensen die met Permacultuur bezig zijn zou de serie eigenlijk gewoonweg vaste kost moeten zijn. Zo nuttig is de informatie (je leert de planten om je heen echt beter te begrijpen), zo veel respect krijg je voor planten, maar vooral ook zo belangrijk is de zienswijze. Planten spannen ons allemaal gewoon voor hun eigen karretje.

Vinden: o.a. gratis te streamen via internet.

8 reacties op “Mijn favoriete documentaires over mens en ecologie

 1. ruigeharry
  21 april 2015

  Dankje voor de documantaires. Ik ben zelf ook een natuurdocumantaireliefhebber (wat een woord :-). Vond zelf “Deep Blue” erg mooi.

 2. deveganosaurus
  21 april 2015

  Cool, gaan we op een wat druilerigere dag eens voor zitten :).

 3. Marcus Lobenstein
  11 juni 2015

  Supergaaf ik kijk al jaren bijna dagelijks docu’s over alles en deze kende ik nog niet allemaal!
  Bedankt.

 4. Jos wolters
  30 augustus 2015

  Ik zoek nog steeds een documentaire over de mens.. Ze leggen uit hoe bijvoorbeeld een zebrapad werkt en hoe de mens reageert en wat hij /zij doet..
  Kent iemand deze?

  • Iris Veltman
   30 augustus 2015

   Sorry, mij zegt dat helaas niets. Maar misschien een van mijn lezers wel 😉

 5. Ciska
  20 december 2017

  Hoi Iris, ik heb je website via Wilde Weelde gevonden en ben een beetje aan het ‘grasduinen’ in al je inspirerende blogs. Nu heb ik ook een aantal docu’s waar ik mijn hart aan heb verpand die nog niet in je rijtje staan. Daarom bij deze:-) Groen Goud 1 en 2 van Tegenlicht, Salt of the Earth over/van Sebastiao Salgado en Demain van Cyril Dion en Mélanie Laurent. Veel kijk plezier! Groetjes Ciska

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: