Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Thee: gezond zoeten met kruiden

Roomse kervel

Kruiden kunnen verbazingwekkend zoet zijn –en nog gezond ook. Én niet moeilijk te kweken. Zeker het proberen waard dus: mijn favoriete zoetkruiden op een rij.

Stevia

Stevia of honingblad (Stevia rebaudiana) heeft echt súperzoete blaadjes: één gedroogd blaadje staat gelijk aan een klontje suiker. Maar dan zonder calorieën en nog geschikt voor diabetici ook.

Momenteel is er een hele hype ontstaan rond het gebruik van het Stevia-extract, maar bijna alles met Stevia in de Nederlandse winkels bestaat vooral uit suiker –met een verwaarloosbaar beetje Stevia. Daar schiet u dus niet zo veel mee op. Toch zijn de Stevia-bladeren (vers of gedroogd) perfect om te gebruiken zónder andere zoetmakers en in andere landen gebeurd dat dus ook al langer. Het heeft een enigszins bittere smaak, maar gemengd met andere kruiden in thee (of andere gerechten) blijft alleen de zoete smaak over. En zo moeilijk is het kweken van de plant niet, dus dat is zeker het proberen waard. Kort gezegd: ik heb er eentje in pot, ’s winters staat het plantje binnen (hij is niet winterhard)  en dan geef ik hem zo nu en dan water. De rest van het jaar heb ik er geen omkijken naar. Hij doet het goed in de volle zon en alleen tijdens langdurige droogte geef ik hem af en toe water. Het is een meerjarige en wordt een klein struikje, dat goed te snoeien is.

Kijk eens op Fitbeauty: Is Stevia gezond? Hier staat meer informatie over de effecten van Stevia op de gezondheid.

Roomse kervel

Roomse kervel (Myrrhis odorata) is de Europese versie van zoetkruid, eentje die in de middeleeuwen en ook nog in de oude moes- en kruidentuintjes van de 19e en vroege 20e eeuw verbouwd werd. De bladeren en stengels hebben een zoete smaak, die veel werd gebruikt om gerechten met rabarber te zoeten en die als geheel zoetige gekookte groente werden gegeten. Nu zijn we hem grotendeels vergeten, maar toch is dit een plantje dat zich prima met Stevia kan meten. Roomse kervel is makkelijk in onderhoud, kan in de volle grond zonder veel aandacht en nog beter: hij groeit goed in de schaduw! Bovendien zijn de witte bloeischermen aantrekkers van nuttige insecten. Een handig zoetplantje dus!

Azteeks zoetkruid

Azteeks zoetkruid (Lippia dulcis) is een spreidend, kruipend plantje met kleine witte bloemetjes. De bladeren zijn –verrassing- heerlijk zoet en geschikt voor in de thee. Het is een meerjarige, die het beste in pot in de volle zon gekweekt wordt, want ook deze is niet winterhard en moet ’s winters dus naar binnen. Heel mooi is dat de ranken van het plantje over de zijkant van de pot gaan hangen.

Dropplant

Dropplant (Agastache foeniculum) is een zacht zoetkruid met een duidelijk smaakje, namelijk een mix tussen drop en anijs. Toch vind ik dit een heerlijk kruid en ik noem deze hier omdat deze niet echt andere zoetmakers nodig heeft om zoet te zijn. Zowel de bladeren als de bloeiaren zijn te gebruiken. Dropplant doet het prima in de volle zon en zanderige, drogere grond. De plant wordt 60 – 90 cm en ziet er echt prachtig uit, zeker als hij met zijn blauw/paarse aren bloeit! Heel geschikt dus ook voor in een siertuin. Tijdens de bloei trekt de plant ook nog eens veel vlinders en bijen aan. Niet alleen lekkers voor ons, dus!

Zouthoutgras

Dit is weer een nieuwe vondst, die ik toch ook even wilde noemen: zoethoutgras (Acorus gramineus ‘Licorice’). Het is een gras waarvan de bladeren een hele lichte zoete, drop/zoethout-achtige smaak hebben. De plant staat graag in wat vochtige grond in de volle zon en is grotendeels winterhard.

2 reacties op “Thee: gezond zoeten met kruiden

 1. Saskia Schepers
  5 mei 2016

  Nu heb ik al een klein theetuintje: een teil met verschillende theekruiden. Ik wil het graag uitbreiden met de bovenstaande planten, maar ik kan ze nergens vinden. Heb je een adres?

  • Iris Veltman
   5 mei 2016

   Hoi Saskia,
   Wat leuk dat jij al een theetuintje hebt! Zelf vind ik dat Puur Aroma er heel veel in het assortiment heeft (de voorraad verandert wel in de loop van de seizoen, meeste bieden ze ongeveer nu t/m juni aan, is trouwens bio). Roomse kervel kun je vooral vinden bij kwekers. Intratuin heeft ook een eigen biologische lijn van kruiden met heel veel aanbod, dat is ook een goede kans. Succes met de jacht! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: