Vloeibare mest –heel handig voor planten in pot, maar gekocht meestal niet biologisch en nog duur ook. Maar zelfmaken is goedkoop én biologisch. En het is héél erg makkelijk.
Vloeibare mest maak je door fermentatie. Fermentatie is een biologisch proces, waarbij materiaal in water door bacteriën wordt afgebroken. En hulpmiddelen als fermentatie-starters of korrels –onzin, dit heeft u helemaal niet nodig. Fermentatie gebeurt van nature, het wíl gebeuren. En wij maken daar lekker gebruik van.
Het beste resultaat krijgt u wanneer u dit doet in een warme periode, hoe warmer hoe beter. Heel belangrijk is dat er zo min mogelijk zuurstof bij komt, omdat het anders een heel ander proces wordt –en dan is het resultaat ook geen vloeibare mest. Een deksel erop is goed genoeg, omdat het water stilstaat is de zuurstof die erin komt dan minimaal.
Dit vergt per punt een beetje uitleg, want er zijn meerdere mogelijkheden.
Vul de plastic emmer tot aan circa 1-2 cm van de rand met het plantmateriaal. Een beetje aanstampen mag best. Als u het plantmateriaal kan verscheuren of versnipperen is dit nog beter, dit versnelt het proces. Vul daarna de emmer tot de rand met water. Deksel erop, zo nodig een steen erop en klaar, wachten maar. Afhankelijk van de temperatuur is het na een maand tot 1,5 maand klaar. Dit kunt u controleren door de geur: deze moet goed sterk en penetrant zijn. De kleur van het ‘water’ is dan donkerbruin. Schep dan de onverteerde resten zo veel mogelijk eruit en gooi deze (in een plastic zak i.v.m. de lucht) in de huisvuil-afvalbak.
Om de mest te gebruiken moet u het altijd verdunnen, anders kunnen de wortels van de planten verbranden. Schep daarvoor de inhoud mest van één koffie-kopje in een gieter van 10 liter die u verder aanvult met gewoon water. Meng dit goed, bijvoorbeeld met een stok, en giet het bij de voet van de plant die u wilt bemesten. Als u de bemeste plant rauw eet, wacht dan ten minste 3 weken na het toedienen van de mest voor u dit doet. Zo zijn de bacteriën uit de mest afgestorven. Sluit na gebruik de emmer met de mest zo snel mogelijk weer goed af, dan is het maanden lang houdbaar.
Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.
Ik ben Iris Veltman. Ik heb HBO Milieukunde gestudeerd en daarna gewerkt als procestechnoloog bij een bedrijf dat van afvalproducten nuttige producten maakt (o.a. compost en biogas). Nu ben ik bezig met mijn eigen bedrijf: Iris' Garden Ecology. Mijn doel is mensen te laten zien dat de natuur in de tuin niet bestreden hoeft te worden.
Pingback: Moestuin als aanvulling op pensioen? Misschien heeft Klijnsma wel een punt… | Iris' Garden Ecology
Pingback: Geld besparen bij tuinieren | Iris' Garden Ecology
Pingback: Eigen potgrond maken en hergebruiken | Iris' Garden Ecology
Pingback: Welke manier van GFT recycling past bij jou? [mini-gids met overzicht] | Iris' Garden Ecology