Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Maak zelf vloeibare mest!

bloemen

Vloeibare mest –heel handig voor planten in pot, maar gekocht meestal niet biologisch en nog duur ook. Maar zelfmaken is goedkoop én biologisch. En het is héél erg makkelijk.

Vloeibare mest maak je door fermentatie. Fermentatie is een biologisch proces, waarbij materiaal in water door bacteriën wordt afgebroken. En hulpmiddelen als fermentatie-starters of korrels –onzin, dit heeft u helemaal niet nodig. Fermentatie gebeurt van nature, het wíl gebeuren. En wij maken daar lekker gebruik van.

Het beste resultaat krijgt u wanneer u dit doet in een warme periode, hoe warmer hoe beter. Heel belangrijk is dat er zo min mogelijk zuurstof bij komt, omdat het anders een heel ander proces wordt –en dan is het resultaat ook geen vloeibare mest. Een deksel erop is goed genoeg, omdat het water stilstaat is de zuurstof die erin komt dan minimaal.

Nodig

Dit vergt per punt een beetje uitleg, want er zijn meerdere mogelijkheden.

  • Plantmateriaal –in principe is het geschikt als het groen is, vers en niet ziek. Blaadjes, zachte stelen en ook bloemen kunnen gebruikt worden. Dat kan in principe van alle planten komen (ook onkruid zoals brandnetel), maar nog beter is het af te laten hangen van de planten die de mest zullen krijgen. Zo hebben planten die u kweekt voor bloemen of vruchten (klokjesbloem, aardbei, appel, tomaat, paprika etc) het meeste baat bij wat meer kalium. Om voor deze planten mest te maken kunt u bijvoorbeeld het hele bovengrondse deel van komkommerkruid gebruiken. Dat is een makkelijk eenjarig plantje dat het bijna overal goed doet, heel makkelijk kiemt (zeker in de volle grond) en snel groeit –makkelijk om mest van maken dus. En zo zijn planten die u kweekt voor het blad (sla, kool, bieslook etc) gebaad bij meer stikstof dat in bijvoorbeeld brandnetels zit.
  • Plastic bak/emmer met deksel – ik gebruik zelf graag het soort doorzichtige emmer van 2,5 liter (zie foto’s hieronder) waarin o.a. vaak vogelvoer wordt verkocht. De deksel sluit de bak af, maar als door gasvorming in het proces de druk in de emmer verhoogd (sorry voor het technische geklets) ontsluit de deksel en loopt het overtollige gas eruit. Daarna verlaagt de druk in de emmer zich en wordt het deksel vanzelf weer dichtgetrokken. Daar hoef ik dus helemaal niets voor te doen. Als u niet zo’n emmer heeft is een pastic bak van ongeveer 2 – 3 liter ook prima. Deze kunt u dan afsluiten door er een plastic schaal of plaat op te leggen met daarop weer een steen of tegel. Gebruik in ieder geval altijd plastic.
  • Water –leidingwater is het beste, dit bevat kalk wat ervoor zorgt dat het water niet snel verzuurt.
  • Een plekje uit de zon, uit het zicht, buiten het bereik van kinderen en huisdieren en het liefst niet in de buurt van het terras.
  • Handschoenen – als het goedje klaar is stikt het een ongeluk, één druppeltje op de huid zult u nog een tijdje ruiken. Ook moet u zeker goed uw handen wassen nadat u ermee heeft gewerkt en pas op dat het niet in wondjes komt (opnieuw: handschoenen) i.v.m. de bacteriën.
  • Een oud koffie-kopje of iets dergelijks om de mest mee uit de emmer te scheppen.

links mijn vloeibare mest, rechts het soort emmer dat ik gebruik

Het maken van de mest

Vul de plastic emmer tot aan circa 1-2 cm van de rand met het plantmateriaal. Een beetje aanstampen mag best. Als u het plantmateriaal kan verscheuren of versnipperen is dit nog beter, dit versnelt het proces. Vul daarna de emmer tot de rand met water. Deksel erop, zo nodig een steen erop en klaar, wachten maar. Afhankelijk van de temperatuur is het na een maand tot 1,5 maand klaar. Dit kunt u controleren door de geur: deze moet goed sterk en penetrant zijn. De kleur van het ‘water’ is dan donkerbruin. Schep dan de onverteerde resten zo veel mogelijk eruit en gooi deze (in een plastic zak i.v.m. de lucht) in de huisvuil-afvalbak.

Gebruik en bewaren

Om de mest te gebruiken moet u het altijd verdunnen, anders kunnen de wortels van de planten verbranden. Schep daarvoor de inhoud mest van één koffie-kopje in een gieter van 10 liter die u verder aanvult met gewoon water. Meng dit goed, bijvoorbeeld met een stok, en giet het bij de voet van de plant die u wilt bemesten. Als u de bemeste plant rauw eet, wacht dan ten minste 3 weken na het toedienen van de mest voor u dit doet. Zo zijn de bacteriën uit de mest afgestorven. Sluit na gebruik de emmer met de mest zo snel mogelijk weer goed af, dan is het maanden lang houdbaar.


Begin meteen met groeien!

Leer interactief en op eigen tempo.

4 reacties op “Maak zelf vloeibare mest!

  1. Pingback: Moestuin als aanvulling op pensioen? Misschien heeft Klijnsma wel een punt… | Iris' Garden Ecology

  2. Pingback: Geld besparen bij tuinieren | Iris' Garden Ecology

  3. Pingback: Eigen potgrond maken en hergebruiken | Iris' Garden Ecology

  4. Pingback: Welke manier van GFT recycling past bij jou? [mini-gids met overzicht] | Iris' Garden Ecology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: