Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Eetbare bloemen van de zomer/herfst

Rosa New Dawn

Roos: Rosa ‘New Dawn’

Ik wil graag nog een keer mijn visite shockeren door ze een salade van enkel bloemen voor te schotelen…

De vorige keer had ik het over voorjaarsbloemen, nu zijn de zomer- en herfstbloemen aan de beurt! Ik noem hier een aantal planten met eetbare bloem, sommige zijn bekend maar hopelijk weet ik u ook te verrassen!

Artisjok

Artisjok (Cynara scolymus) is een redelijk bekende meerjarige groente, waarvan ook echt de ongeopende bloemknop standaard wordt gegeten. De bloemknop wordt meestal in zijn geheel gekookt, waarna de basis van de bladeren wordt uitgezogen (eventueel met dipsausjes, olie en/of azijn) totdat het harige artisjokhart overblijft. De haren moeten er dan vanaf geschraapt worden en wat dan overblijft is het belangrijkste deel van deze groente. Ik vind artisjokken zelf heel erg lekker, maar ik ken ook mensen die er weinig aan vinden. Maar ik denk dat dat door de kwaliteit van de groente komt (de supermarkt kan natuurlijk niet op tegen echt vers). Ik verwacht dit jaar mijn eerste eigen artisjokken, dus mijn theorie kan ik dan pas testen. De artisjok wordt een grote, ruige plant met grijzige bladeren en met hoog opgaande bloemstelen. Als de bloem opengaat is deze niet lekker meer om op te eten (te vezelig) maar wel prachtig om te zien! De plant groeit goed in voedzame, drogere grond en omdat hij niet helemaal winterhard is, is een laagje mulch rond de voet ‘s winters een aanrader.

Bergamot

Bergamot (Monarda didyma) is ook een veelgebruikte en mooie tuinplant. De bladeren worden gebruikt voor Earl Grey thee maar ook de bloembladeren kunnen gebruikt worden. Die hebben een zachtere smaak dan de bladeren en zijn geschikt voor o.a. thee, salade en ter decoratie. Bergamot groeit het beste in de volle zon met wat vochtigere, voedzame grond. De plant doet het niet echt goed in potten in verband met de diepe wortels die hij vormt, dus het beste is volle grond.

Bieslook

Bieslook (Allium schoenoprasum) is natuurlijk bekend om zijn naar ui smakende loof, maar ook de bloemen en bloemknoppen zijn eetbaar. Als u de bloemen in de plant laat zitten en zaad laat vormen, dan heeft u daarna niet alleen allemaal spontane zaailingen maar de rest van de plant wordt kaal en lelijk en vormt nog weinig vers loof. Zonde natuurlijk van dit heerlijke kruid. Dus gebruik die bloemen! De knoppen hebben een hele zachte uiensmaak en zijn daarom goed geheel te gebruiken in salades en soepen. De bloemen hebben een wat mindere structuur voor eten, maar als u ze in stukjes hakt doen de paarse blaadjes het goed in salades of kruidenmengsels. Bieslook groeit in principe op de meeste soorten grond en in zon en schaduw, maar met een voedselrijk plekje in de volle zon wordt de plant het grootste.

Chinese bieslook

Een neefje van gewone bieslook is de Chinese bieslook of knoflookbieslook (Allium tuberosum). Deze heeft bredere, platte bladeren dan gewone bieslook en maakt mooie bloemschermen van allemaal kleine witte bloemetjes. De smaak is iets meer knoflookachtig. De bloemen zijn (geopend) iets smakelijker dan die van gewone bieslook. Verder is de toepassing hetzelfde.

Daglelie

De daglelie (Hemerocallis) –die vaak in tuinen wordt gebruikt- heeft ook eetbare bloemen. De bloemen zijn groot en zoals de naam al doet vermoeden bloeien ze maar één dag. Helemaal niet zo zonde dus om aan het einde van die dag de bloem te plukken voor de salade! De bloem is knapperig en kan als decoratie gebruikt worden of zo uit de hand opgeknabbeld –ik loop ’s zomers regelmatig aan een dagleliebloem te knabbelen als ik door mijn tuin loop. Mijn favoriete toepassing is de grote bloembladeren door de salade te verspreiden, iets dat lekker is en ook nog een leuke voor visite. De gele soorten schijnen de beste smaak te hebben, maar ik vind de soorten die ik heb groeien allemaal lekker. Wat de standplaats betreft is dagbloem niet erg picky: zon of schaduw, drogere of vochtige grond, hij groeit prima (alleen in de zon vormt de plant wel meer bloemen). Zelfs in pot doet de plant het prima.

Dropplant

Dropplant (Agastache foeniculum) is een mooie, heerlijk geurende plant. De blauwe bloeiaren zijn prachtig om te zien en erg geschikt voor in de thee of versnippert in zoete gerechten. De smaak is dezelfde als die van de bladeren (die ook gebruik worden voor thee en gerechten): zoetig, anijs- en dropachtig. Dropplant is een makkelijke plant, hij is meerjarig (mits de voet van de plant ’s winters met een laagje mulch warm gehouden wordt), houdt van zon en groeit goed in zanderige, voedzame tot armere grond.

Goudsbloem

Goudsbloem (Calendula) is ook een bekende. Van de gele bloembladeren worden middeltjes voor de huid gemaakt maar ze zijn ook eetbaar. Er zit in principe weinig smaak aan, maar door de kleur doen ze het goed als decoratie of in de thee. Goudsbloem is eenjarig, niet moeilijk te zaaien en staat graag in de volle zon in wat voedzamere grond.

Goudsbloem

Goudsbloem

Kamperfoelie

De kamperfoelie (Lonicera) is giftig (de bessen zeker), maar de bloemen niet. De ‘tuutjes’ van de bloemen zijn uit te zuigen, een zoete beleving dankzij de nectar die erin zit. Vandaar dat de Engelse naam voor deze plant ‘Honeysuckle’ is. De bloemen kunnen ook ter decoratie, in dranken en gebak gebruikt worden. Kamperfoelie is een mooie klimplant (soms een struik) die in de volle zon of halfschaduw het beste groeit, heerlijk geurende bloemen heeft die veel bijen en hommels aantrekken en waarvan de bessen op het menu van veel vogelsoorten staan. Sommige soorten zijn groenblijvend. Zeker een van mijn favoriete tuinplanten!

Lavendel

De bloemen van lavendel (Lavandula) zijn net zo sterk van smaak en geur als het blad. Ze doen het goed in thee, verkruimeld in gebakjes en ter decoratie. Lavendel is ook een niet veeleisende plant: volle zon en liefst wat drogere grond en de plant is tevreden. Het blad geurt heerlijk als u er tegenaan komt, de plant bloeit lang en hevig en trekt met de vele bloemen vlinders, bijen en hommels.

Munt

De smaak van de bladeren van munt (Mentha) is gelijk aan die van de bloemen, maar de bloemen zijn wel een stuk spectaculairder om in de keuken te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan thee, limonade, zoete en hartige gerechten en ijs. Door de bloemen weg te halen blijft munt nieuwe scheuten aanmaken, want blijven de bloemen staan dan wordt de plant kaal en vezeliger en kunt u de rest van dat jaar weinig meer oogsten. Munt doet het goed in de zon én in de schaduw, in wat voedzamere, liefst niet te droge grond.

Oost-Indische kers

De eenjarige Oost-Indische kers, Tropaeolum majus, staat bekend om zijn eetbare bloemen (eigenlijk zijn zowel de bloemen, het blad als de zaden eetbaar). De smaak is pittig. De bloemen doen het goed in salades, op broodjes gezond en ter decoratie. Oost-Indische kers is heel makkelijk te zaaien, heeft weinig aandacht nodig en doet overal in de zon wel goed. De plant is ook heel geschikt voor potten op het balkon. De ranken zijn lang en kruipend en misstaan niet hangend over de rand van een pot of verhoogde border.

Roos

De bloembladeren van de bekende rozen (Rosa) zijn eetbaar. Ze hebben een lichte smaak die het goed doet in theeën en limonade. De blaadjes zijn ook prachtig als decoratie op zoete gerechten of in de salade. Rozen zijn er heel wat soorten maar ze willen altijd graag zon en voedzame en niet te droge grond. De meest sterke soorten zijn (half-)wilde soorten zoals Rosa canina, Rosa rubiginosa, Rosa rugosa en Rosa nitida. Maar Rosa ‘New Dawn’ is ook een hele mooie, sterke klimmer.

rosa nitida

Roos: Rosa nitida

Sint-Janskruid

Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) groeit bij mij in de buurt wild in de wat meer open gebieden van de duinen. Volle zon, een wat meer open stukje en drogere, redelijk voedzame tot armere grond is dus geschikt voor deze plant. Hij bloeit lang en met heel veel gele bloemen, die geschikt zijn voor thee (sommige bronnen vermelden dat de bloemen alleen eetbaar zijn na koken maar ik heb nog niet kunnen achterhalen waarom). De thee is goed tegen neerslachtigheid, rustgevend en ikzelf vind de zachte smaak erg lekker.

Sint-Janskruid

Sint-Janskruid in de duiden van Midden-Kennemerland

Stokroos

Wel eetbaar, niet erg lekker, maar toch noem ik hem even: stokroos (Alcea rosea). De bloemen zijn geschikt als decoratie maar zijn wel wat slijmerig als u erop kauwt, de reden dat ze niet zo smakelijk zijn. Stokroos doet het vooral goed in geveltuintjes (de droge zanderige gebieden tussen straatstenen) maar bepaalt vooral zelf waar hij groeit: sommige mensen doen er niets voor, anderen raken gefrustreerd omdat de stokrozen maar niet opkomen. Het is een kwestie van uitproberen.

3 reacties op “Eetbare bloemen van de zomer/herfst

  1. Pingback: DIY: kruidenboeket | Iris' Garden Ecology

  2. c. kaper
    3 december 2016

    hoi iris is de iris bloem ook eet en drinkbaar zit wat te zoeken om een likeur te maken met de naam iris

    m.v.g. c.kaper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 8 mei 2014 door in Eetbare planten kweken en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: