Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Kruidig broodje gezond met bloem(knoppen)

broodje pittig gezond1

Dit recept is heel simpel en lekker kruidig, zelfs een beetje pittig. Hoe verser de kruiden, hoe beter. En de ingrediënten zijn makkelijk zelf te kweken (behalve het brood enzo natuurlijk 😉 ).

Ingrediënten

(voor 1 broodje)

  •  Sneetje brood (maar andere broodjes kunnen natuurlijk ook)
  •  Plakje kaas
  •  Honing
  •  Mosterd
  •  Peper en zout
  •  Wat pluksla (eikenbladsla, veldsla, rucola oid)
  •  Bieslook, liefst met bloemknoppen
  •  Peterselie
  •  Tomaat in plakken (vers is natuurlijk het lekkerste, maar gezien ze in de tuin nog niet klaar zijn als de bieslook in bloemknoppen staat, zijn tomaten uit de winkel natuurlijk ook goed)

Als bloemknoppen van bieslook niet beschikbaar zijn dan kunt u, in plaats van de bieslook-bloemknoppen, de bloemen van Oost-Indische kers, bieslook of Chinese bieslook gebruiken (of een mix daarvan).

broodje pittig gezond2

Detail met de bieslook-bloemknoppen

Bereiding

Maak eerst de honing-mosterdsaus door deze twee ingrediënten circa 50/50 te mengen, afhankelijk van uw smaak.

Rooster het sneetje brood aan één kant (in een pan zonder olie of boter met een laag vuur), leg hem dan op de andere kant, leg het plakje kaas erop en laat dan ook deze kant roosteren. De kaas smelt een klein beetje. Tijdens het wachten kunt u de kruiden (de bieslook, peterselie en de bloem(knopp)en van bieslook of Chinese bieslook) verknippen tot snippers: het beste gaat dit met een kruidenschaar maar het kan ook prima door de kruiden fijn te snijden. Meng de kruidensnippers door elkaar in een bakje.

Als het broodje mooi geroosterd is haal deze dan van het vuur en smeer de honing-monsterdsaus over de kaas. Gebruik de eerste keer niet zo veel, tenzij u een weinig sterke mosterd heeft of u het gekriebel in uw neus bij een pittige hap juist prettig vind. Het beste is om een beetje van de saus te proeven zodat u beter kunt inschatten hoeveel u moet gebruiken.

Leg een redelijke portie sla op het broodje en verdeel de tomaat. Strooi hier wat peper en zout overheen. Daarna strooit u een flinke laag van de kruidensnippers over het brood. Als u bloemen van Oost-Indische kers heeft, is het mooi om die als geheel op het broodje te leggen. En klaar!

Kweektips

De ingrediënten zijn niet moeilijk te kweken en doen het ook allemaal goed in pot. Allemaal houden ze van volle zon en een voedzame grond (door bijvoorbeeld compost door de grond te mengen of ze biologische plantenmest te geven).

Sla Voor sla is een mooie brede pot geschikt, waarin u bij lekker weer een mix van pluksla-soorten kunt zaaien. Het beste is twee of drie potten te gebruiken, waarbij u steeds van ééntje plukt en een andere inzaait.

Rucola wordt meestal met rust gelaten door slakken, dus als u daar veel last van heeft is die slasoort het proberen waard. Ook kunt u een iets grotere schaal onder de pot zetten en hierin altijd een laagje water houden: zo vormt u een waterbarrière voor slakken.

Peterselie Deze plant kan makkelijk in bakken en is de grond vruchtbaar, dan wordt het in een jaar tijd een mooie grote plant die steeds weer nieuwe scheuten vormt. Is heel makkelijk binnen voor te zaaien.
Bieslook en Chinese bieslook Deze planten kunnen tegen wat droogte en wind. Ze kunnen ook in een wat minder voedzame grond groeien, maar dan maken ze wel minder loof aan. Chinese bieslook (Allium tuberosum) is iets meer knoflook-achtig van smaak en heeft mooie witte bloemen.
Tomaat Geef deze plant veel zon en laat hem in goed voedzame aarde groeien of geef hem (in pot) wekelijks een beetje vloeibare plantenmest (zelf te maken met fermentatie). Zorg ook dat u direct water geeft als de bladeren van deze plant gaan hangen, want ze houden van wat vochtigere aarde. Maar geef water bij de voet, niet op het blad, anders wordt de plant gevoelig voor schimmels. Makkelijk binnen voor te zaaien en op te kweken, om de planten als er geen vorstgevaar meer is naar buiten te verplaatsen.
Oost-Indische kers Een hele makkelijke kruipende plant, die het op voedzame en armere grond en op drogere en vochtigere grond doet. Als de grond heel voedzaam is maakt de plant meer blad aan, bij meer arme grond meer bloemen. Ook heel makkelijk te zaaien, liefst als er geen vorstgevaar meer is meteen op de plaats van bestemming buiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 1 mei 2014 door in Eetbare planten kweken, Recepten en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: