Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Een droge, vochtige of natte tuin? Dit is hoe je dat makkelijk ontdekt [+ oplossingen]

💧💧💧 Heb jij een droge, gemiddelde, vochtige of natte tuin? Er is een makkelijke manier om daarachter te komen: kijk naar de plassen! 🌿

Grofweg: zie je plassen op aarde, gras, grind of in de borders van je tuin nu het zo hard en veel regent?

Is het antwoord nee, of ontstaan er wel plassen maar verdwijnen ze gelijk als de regen ophoudt, dan heb je waarschijnlijk een droge tuin (en zandgrond). Staan er na een heftige regenbui tijdelijk plassen, dan heb je waarschijnlijk een gemiddelde tuin (en een mix van grondsoorten). Heb je na een week nog steeds last van plassen in de tuin? Dan heb je een vochtige tuin (en waarschijnlijk aardig wat leem of klei in de bodem). Duurt het meerdere weken tot zelfs maanden voor je zonder natte voeten naar de andere kant van de tuin kan lopen? Dan heb je een natte tuin (en waarschijnlijk zware klei!)

Wat je ook hebt, iedere tuin heeft zijn eigen uitdagingen. Een droge tuin is bijvoorbeeld wel lekker nu het zo veel regent, maar zal in het voorjaar en de zomer snel uitdrogen. Een tuin op kleigrond is nu heel vochtig, maar als het lang niet regent droogt de grond zo hard op dat deze scheurt en je er amper doorheen komt.

Mijn favoriete oplossing voor al deze problemen? Een regentuintje! Dat is eigenlijk niets meer dan een iets verdiepte border met planten die graag wat vochtiger staan dan planten in de omgeving. Graaf hem op een plek waar zich normaal al plassen vormen. Dat scheelt werk, want water verzamelt zich daar uit zichzelf en je hoeft dan niets extra’s te doen om het naar jouw regentuintje te krijgen. Heb je een droge tuin, maak dan een regentuintje op een plek waar je het water van een (deels) afgekoppeld dak naartoe voert. Het teveel aan water krijgt in een regentuintje de tijd om te infiltreren zonder je tuin (of huis!) te beschadigen en vult het grondwater aan, waardoor je tuin minder snel uitdroogt, verhardt of scheurt tijdens droogte!

Een wadi is ook een oplossing: dit is hetzelfde idee als een regentuintje, maar dan gaat het (meestal) in plaats van een border om een verdiept stuk gras. Als je op heel zware grond zit kun je die nog verbeteren met bijvoorbeeld puin, zand, grind en houtsnippers. Of koop of maak een grindkoffer (zie mijn boek Tuinlogica) voor extra berging!

Tips:

Uitgebreide informatie over regentuintjes, wadi’s, infiltratievijvers, grindkoffers en andere oplossingen – en hoe je ze zelf (goedkoop) aanlegt, welke je wanneer gebruikt en wat je er vervolgens in plant – vind je in mijn boek Tuinlogica!


De winter de perfecte tijd om te plannen te maken voor het nieuwe jaar! Kun je alle regen die nu valt opvangen zodat je tuin in het voorjaar minder last heeft van droogte? En welke planten zet je neer om eindelijk eens wilde bijen naar je insectenhotel te trekken? Hoe maak je het vlinders en plaagbestrijdende insecten naar de zin?

Dat en nog veel meer vind je in mijn boek Tuinlogica! Leer hoe je met jouw tuin, hoe klein ook, een positief verschil maakt voor klimaat en biodiversiteit. Haal (nog) meer voldoening uit je tuin!

Tuinlogica: de natuur in je voordeel gebruiken met permacultuur

ISBN: 9789062245581

Uitgever: Vonk Uitgevers

Prijs: € 32,99

Bestel Tuinlogica o.a. via Groeneboekenshop, Bruna.nl of Bol.com!

“[Tuinlogica] is sowieso een boek voor de beginner, maar ook uitermate geschikt voor de meer ervaren tuinier die tegen diverse problemen is aan gestuiterd, daar last van heeft en een adequate oplossing zoekt. Want als iedereen dit boek koopt en doet wat er in staat, komt het wel goed met de biodiversiteit in onze tuinen. Van harte aanbevolen!”

Uit review Norbert Mergen, Tuinen van MergenMetz

Eén reactie op “Een droge, vochtige of natte tuin? Dit is hoe je dat makkelijk ontdekt [+ oplossingen]

  1. Pingback: Jullie beste vragen (en mijn beste antwoorden) over (regenwater)vijvers! | Iris' Garden Ecology

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 1 november 2023 door in Algemeen, Duurzaamheid en tuinieren.