Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Waarom je nu beter niet de vogels voert

Het is goed bedoeld, maar kan rampzalig uitpakken. En hoe help je wel?

Het broedseizoen is begonnen! Toevallig zag ik gisteren een merelvrouwtje met m’n mulch in de weer en naar een plekje tussen mijn groenblijvende kamerfoelie (‘Henryi’) vliegen. Een nest! En ook nog zichtbaar vanuit de woonkamer. Opdat het voor haar maar een succesvol broedjaar mag worden.

Hoe graag ik ze ook wil helpen, ik zet of leg geen voer voor haar neer en hang ook niets voor haar op. Jaren geleden observeerde ik een mezenkastje waarvan de ouders eten haalden bij een pot vogelpindakaas. Er wordt wel eens gezegd dat ze dat dan heus niet iedere keer doen, maar ik zag ze toch echt steeds op en neer gaan naar die plek met vogelpindakaas. Fast food voor vogels. Na een paar weken was het stil rond het mezennestje. Toen we keken lagen er drie dode kuikens in. En hoewel ik het nooit hard zal kunnen maken, heb ik steeds vermoed dat het door die vogelpindakaas kwam.

Wat ik sindsdien, na wat onderzoek destijds wel zeker weet is dat vogelpindakaas niet goed is voor een kuikenmaagje. Van nature is het belangrijkste voedsel wat een kuiken van zijn ouders krijgt namelijk vlees. Insectenvlees, wormenvlees – vooral rupsen staan op het menu. Die dierlijke eiwitten en vetten zijn makkelijk te verteren voor het kuikenmaagje. Krijgt het in plaats daarvan plantaardig eiwit en vet, zoals van pinda – of kokos, wat ik tegenwoordig in zo’n beetje alle vetbollen zie – dan is dat dus eigenlijk niet goed voor ze. De gevolgen kon ik, met die mezen en hun vogelpindakaasverslaving, alleen raden.

Mijn vermoeden kreeg afgelopen winter dan toch een antwoord. In Trouw verscheen het artikel ‘Help vogels de winter door. Maar niet de lente.‘ van Rob Buiter, waarin een dierenarts uitlegt dat kuikens inderdaad door plantaardig voedsel dood kunnen gaan. Mijn moeder had me op het artikel gewezen. Nu werden we nieuwsgierig. Want er worden ook allerlei soorten voer met insecten en voor de broedtijd aangeboden, juist in het voorjaar. Samen namen we al het vogelvoer dat we konden bedenken onder de loep, mijn moeder haar (winter)voorraad, ik de lange lijst van vogelvoer bij de vogelbescherming. Insecten-vetbollen? Belangrijkste ingrediënten: kokosvet en graan. Eiwitrijke plakken vet? Opnieuw dat kokosvet. Pindakaas met meelwormen? Die naam geeft het antwoord zelf al. We vonden niet één alternatief dat grotendeels van dierlijke herkomst was, laat staan puur.

Wil je per se vogels voeren? Een alternatief dat ik kan bedenken zijn de pure gedroogde meelwormen die je ook aan bijvoorbeeld kippen voert. Jaren geleden deelde ik ook al eens een (winterrecept!) voor vetbollen waarin ik juist omdat dierlijk voedsel voor vogels zo belangrijk is, ossenwit had gebruikt in plaats van kokos. Schrap de pindakaas en vervang de zaden door gedroogde meelwormen.

Het lastige aan zelfs díe alternatieven vind ik – die wantrouw ik nu ook. Want zijn meelwormen in gedroogde vorm wél goed voor een jong kuikenmaagje? Ja, ik weet dat je kippenkuikens na een paar weken dit kan voeren, maar misschien is hier het ene soort kuiken het andere niet. Ossenvet zou puur zijn, maar… Ik ben geen dierenarts, ik neem liever het zekere voor het onzekere. En wat ik wél zeker weet is dat de vogels vers gevangen insecten aan hun kroost voeren. Dus zoek ik ieder jaar meer voorjaarsbloeiers (paardenbloem!!!) en rupsenplanten (kool, look-zonder-look, vuilboom!) om ze vooral te ondersteunen in hun natuurlijke voedsel.

Hoe help je wilde bijen en vlinders? Hoe voorkom je overlast door plaagdieren als slakken, bladluizen en wortelknagers? Er zijn nog veel meer nuttige insecten dan alleen bijen en vlinders – wat hebben ze nodig, hoe maak je het ze nou echt naar de zin? Dat en nog veel meer, zoals beplantingsideeën voor bijenhotels en roofinsecten en tips voor het toepassen van wilgen in zelfs de kleinste tuinen, dat vind je in mijn nieuwe boek Tuinlogica!


Meer tips om allerlei insecten – het belangrijkste vogelvoer – naar je tuin te trekken vind je in mijn nieuwe boek:

Tuinlogica: de natuur in je voordeel gebruiken met permacultuur

ISBN: 9789062245581

UitgeverVonk Uitgevers

Prijs: € 32,99

Bestel Tuinlogica nu bij de Groeneboekenshop of Bol.com!

3 reacties op “Waarom je nu beter niet de vogels voert

 1. Olivia
  15 mei 2023

  Mijn tuin is in de lente een zee van groen. Ik ruim op in juli. De mezen en andere vogels halen de heerlijkste rupsen en ander spul uit die groene zee. Prachtig is dat. Een duik tussen de dove netels en boshyacinten levert dikke rupsen op.
  Door de merels en mussen is het een heerlijk komen en gaan. De duiven en eksters erbij. Ik geniet er elke dag van. En ze hebben natuurlijk voer voor de kuikens.

 2. Ellie
  1 juni 2023

  ik begreep dat juist de vogelbescherming nu weer een oproep heeft gedaan om de vogels bij te voeren???

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 4 april 2023 door in Algemeen en getagd als , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: