Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Naamkaartjes voor stoepplantjes en aanwaaiers (‘onkruid’) [download]

Vaak is wat wij onkruid vinden, eigenlijk heel nuttig! Zo heb ik enkele soorten in mijn voortuin van naamkaartje voorzien. Kijk, voorbijganger, deze staat hier bewust! Hopelijk groeit zo het bewustzijn van die voorbijganger ook. En omdat er zo veel enthousiaste internetreacties op kwamen, deel ik hier mijn kaartjes als download!

Enkele dagen terug deelde ik een foto van een naamkaartje dat ik bij een paardenbloem in mijn voortuin had gezet. Het ging om deze:

Ik schreef:

“Mijn paardenbloemen hebben – heel chic – een eigen naamkaartje! Zo hoop ik dat voorbijgangers snappen dat ik deze planten bewust laat staan, en vooral dat zij overwegen dat zelf ook te doen. Een kleine ‘nudge’ om anders te gaan kijken naar paardenbloemen. Want het zijn verschrikkelijke onkruiden, volgens @gemeentebeverwijk tenminste, die vorig jaar nog een van mijn paardenbloemen die op de rand maar ín mijn tuin stond kapot spoot. Ze hebben de achteruitgang van biodiversiteit nog niet meegekregen hier. Dus probeer ik met naamkaartjes het respect voor de paardenbloem te vragen dat deze verdient. Het is een van de beste insectenplanten die je kan hebben (en de nr. 1 met de meeste soorten wilde bijenbezoekers volgens de WUR) en is ook nog gezond om zelf te eten. En zeg nou zelf, die gele bloemen zijn toch heel vrolijk?”

Daar kwam zó veel (enthousiaste) reactie op, dat had ik absoluut niet verwacht. Ik kreeg ook de vraag of ik meer kaartjes voor stoepplantjes en ‘onkruiden’ had, dat mensen er zelf ook mee aan de gang willen. Leuk idee! Dus ik heb mijn bestand met kaartjes gepakt en verder aangevuld. Onderaan deze blogpost kun je ze als PDF downloaden – het zijn 2 pagina’s met in totaal 18 soorten. Ze zijn niet te groot dus ik kan helaas niet alle informatie kwijt, ik heb het bij het meest leuke gehouden voor de willekeurige voorbijganger. Voel je vrij ze te gebruiken of op je eigen manier over te nemen. En als je nog suggesties hebt maak ik misschien een tweede 😉

Hoe ik het kaartje maakte

Ik heb meerdere kaartjes, ook van mijn (vaak wilde) tuinplanten, die ik zo veel mogelijk samen op een vel heb gezet. Er zit wat ruimte tussen, want nadat ik ze uitprintte en uitsneed heb ik ze gelamineerd, met zo veel mogelijk [meestal 6-9 stuks] per A4-formaat lamineervel. Vervolgens heb ik me met een stuk duct tape op de achterkant op dunne tuinprikkers geplakt.

Niet de meest milieuvriendelijke oplossing dankzij het plastic, dat wel, maar na meerdere dingen te hebben geprobeerd ben ik erachter dat deze kaartjes veruit het langste mooi blijven en dat ik mijn informatie erop goed kwijt kan. Mijn oudste kaartjes staan al meerdere jaren en gebruik ik steeds weer. Ze hebben soms (eens per 1-1,5 jaar ongeveer) een nieuw stukje duct tape nodig en soms een nieuw stokje. Een alternatief op het duct tape zijn (houten) knijpers, dat werkt ook goed als je ze aan de zijkant vastmaakt. Dan krijg je een soort vlaggetje. Het belangrijkste voor mij was dat ik voorbijgangers kan informeren en hopelijk anders naar ‘onkruiden’ kan laten kijken, dus dat was het gebruik van plastic het wat mij betreft waard. Maar als iemand andere suggesties heeft hoor ik ze graag! En volgens mij is mijn missie geslaagd: ik krijg in ieder geval erg leuke reacties op van voorbijgangers, zoals ouders met kinderen die alle bordjes afgaan!

Oh, en als je er zelf mee aan de slag gaat: er staan een paar eetbare tussen. Om zeker te weten dat je de goeie voor je hebt, gebruik meerdere determinatie-apps. Ik gebruik zelf Pl@ntnet én Google Lens en vaak nog een fysieke determinatiegids. ObsIdentity is ook een goede. Met meerdere apps heb je minder kans op fouten! En als je niet zeker bent van zo’n eetbare, dan geen kaartje 😉

Download de kaartjes hier!

Heel veel plezier ermee!


En stiekem maak ik nog eens schaamteloze reclame voor mijn juist uitgekomen boek, want het nut van ‘onkruiden’, stoepplantjes en wilde planten zoals paardenbloem speelt een grote rol als je duurzaam en biodivers wilt tuinieren!

Tuinlogica: de natuur in je voordeel gebruiken met permacultuur

ISBN: 9789062245581

Uitgever: Vonk Uitgevers

Prijs: € 32,99

Bestel Tuinlogica via Groeneboekenshop! Uit op 17 maart 2023!

6 reacties op “Naamkaartjes voor stoepplantjes en aanwaaiers (‘onkruid’) [download]

 1. 1955marian
  14 april 2023

  Leuk idee Iris.
  Hopelijk blijven de paardebloem en de stinkende gouwe dan
  bij mijn poortdeur staan.

 2. Ernestien van Baal
  14 april 2023

  Super idee!

 3. Eva
  30 april 2023

  Hoi Iris,
  geweldig, die naamkaartjes!
  Tussen de voegen van het pad voor mijn huis groeit van alles, en in de voortuin staan nu eindelijk ook paardenbloemen. Hoera! Maar waarom krijgen ze alleen maar heel veel blad en willen ze niet bloeien?
  Groetjes, Eva

  • Iris Veltman
   4 mei 2023

   Hoi Eva, oei dat durf ik zo snel niet te zeggen. Staan ze er pas sinds dit jaar? Want dan doen ze dat misschien volgend jaar. Of er zit veel stikstof in de grond waardoor ze (eerst) veel groen aanmaken… Kun je het ze niet vragen? ;p

   • Eva
    5 mei 2023

    Ze staan er sinds ik de steentjes uit de voortuin heb gehaald. Vanochtend zag ik dat in de ene nu wel knoppen zitten, dus het komt goed. De ander heeft last van slakken, maar ja, die moeten ook eten. Hoe die paardenbloem dat vond heb ik wel gevraagd, maar de communicatie verliep erg moeizaam. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: