Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Zie hoe een larve zich ontwikkelt tot waterjuffer [fotoserie]

Welk beestje komt hier uit het water tevoorschijn? De larve van een waterjuffer! Kijk mee met deze bijzondere metamorfose.

Waterjuffers vliegen maar voor een deel van hun leven door de lucht. De rest spenderen ze onder water, als larve, jagend op alles wat kleiner is en zelfs op kleinere soortgenoten. Zo’n waterjufferlarve heeft al wat weg van een volwassen juffer: de kop, de langwerpige vorm en als ze groeien krijgen ze na een paar vervellingen een beginsel van vleugels op hun rug. Ze bewegen zich wiebelend voort, een beetje als een slang. Hiernaast zie je een tekening van zo’n larve, die ik voor Tuinlogica maakte.

Waterjufferlarven leven vooral in (redelijk) schoon water waar veel waterplanten (vooral moerasplanten) in groeien. Dat is niet zomaar! De vrouwtjes gebruiken waterplanten om op neer te strijken, zodat ze hun eitjes in het water kunnen afzetten. De larven jagen op beestjes die vooral rond de voet van moerasplanten en rond ondergedompelde planten leven. En als het tijd is om volwassen te worden, kruipen die larven langs de sprieten van moerasplanten omhoog naar het zonnetje. Dan begint de metamorfose. Dit noem je uitsluipen, want een juffer heeft geen popfase.

De laatste dagen mag ik genieten van een massale uittocht van waterjufferlarven het water uit. Prachtig om te zien! Ze houden vooral van de dunne sprieten van mijn pitrus en alle stadia zijn daar dan ook gelijkertijd – vooral in de ochtend – aanwezig. Kijk mee met dit bijzondere proces.


In mijn nieuwe boek Tuinlogica staat meer over de rollen van verschillende waterbeestjes zoals de waterjufferlarve, wat die beestjes je vertellen over je waterkwaliteit en precies hoe je je vijver schoon, helder en geschikt voor ze krijgt. En natuurlijk nog veel meer, van het maken van een vijver tot planten voor bij een bijenhotel tot tips om je het tuinonderhoud makkelijk te maken.

Tuinlogica: de natuur in je voordeel gebruiken met permacultuur

ISBN: 9789062245581

Uitgever: Vonk Uitgevers

Prijs: € 32,99

Bestel Tuinlogica via o.a. Groeneboekenshop en Bol.com!

2 reacties op “Zie hoe een larve zich ontwikkelt tot waterjuffer [fotoserie]

 1. 1955marian
  15 mei 2023

  Mooi dat je dit allemaal kon vastleggen. En aardige worsteling voor zo’n beestje lijlt me.

  • Iris Veltman
   15 mei 2023

   Ja volgens mij ook. Er is er ook een die vanochtend zijn vleugels in zijn oude huid vast had zitten en nu nog steeds. En ook twee met vervormde vleugels. Helaas, het gaat niet altijd goed lijkt het. Er zijn er wel weer veel nieuwe (succesvolle) bijgekomen en de rest van vanochtend is weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: