Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Mijn regensysteem in werking [video]

Mijn regenwatersysteem is niet alleen nuttig, maar ook leuk om te zien werken!

Bij de regenbuien van de afgelopen tijd zag ik mijn kans om mijn (vernieuwde) regenwatersysteem te filmen. Iedere ochtend sprinten we naar de vijver om te zien of het nog drupt. En meestal is dat wel het geval: na een bui werkt het dagenlang (max. was dusver 2 dagen voor er een nieuwe bui viel). Zit je in de zitkuil ernaast, dan is het gedrup en gekabbel bovendien een heerlijk geluid. Geen pomp nodig 😉

Vaste lezers zal het misschien opvallen dat de bakken van de plantfilters zijn veranderd. Dit voorjaar heeft mijn man de oude kapotte bak en het kleine babybadje dat we als tijdelijk plantfilter hadden vervangen door twee oude speciekuipen van de buurman. Ja, wij nemen allerlei oude troep in de buurt in :mrgreen:

Ik ben overigens aan het oefenen met video’s maken en bewerken, dus heel gelikt is het nog niet!

8 reacties op “Mijn regensysteem in werking [video]

 1. groengenot
  17 mei 2021

  Amai Iris! Zo professioneel! Heel mooi gedaan en heel tof als voorbeeld!

 2. Daniëlle
  17 mei 2021

  Ziet er mooi uit zeg (juist leuk en herkenbaar, zo niet ‘gelikt’ ). Wat gebeurt er na de vijver? Loopt het verder de tuin in of blijft het in de vijver. En valt er altijd voldoende water (hoog zomer) om de vijver voldoende gevuld te houden?
  Groet! Daniëlle

  • Iris Veltman
   17 mei 2021

   In de vijverrand zitten twee overloopjes (verstopt achter de stenen en trappetjes) vanwaar het water een soort geultjes (swales) inloopt. Daar omheen staan planten die van vochtiger omstandigheden houden, maar dan weer niet zo vochtig dat ze in de vijver of moeraszone staan (ik zit op zandgrond, vandaar).

 3. Ernestien
  17 mei 2021

  Wat een fantastisch idee Iris! En ik vind het ook zo ontzettend slim dat je het water door filter bakken laat lopen. Ik denk al heel lang na over het afkoppelen van regenwater maar wij zitten hier 1. Op zware klei dus er infiltreert hier niet veel. Maar 2. Ik maakte me zorgen over de kwaliteit van het regenwater. We hebben hier Rotterdams plat dak en het regenwater wat ik voorheen opving was bruin en schuimde…. Het leek me geen best trekken. Maar misschien als ik dat door die filter bakken gooi dat het wel geschikt is om in de tuin te laten lopen. Ik word er erg enthousiast van!

  • Iris Veltman
   17 mei 2021

   Bruin en schuimend klinkt als eiwitrijk water (eiwit schuimt als het in contact komt met lucht, denk maar aan zeeschuim). Eiwit is stikstofrijk. Zitten er misschien veel vogels op dat dak? Want hun uitwerpselen zijn stikstofrijk. Plantenfilters kunnen dit filteren, maar het water moet er wel tenminste een paar dagen in verblijven. Als je het van tevoren veel met lucht in contact brengt (bijvoorbeeld met flowforms) wordt een deel al omgezet + het zorgt ervoor dat meer stikstof opschuimt. Dat schuim ligt op het water en kun je afvangen met bijvoorbeeld een extra overloopje op de oppervlakte (zoek op skimmers; in aquariums gebruik je ook een soortgelijk principe waaruit je ideeën kunt opdoen). Zo haal je van tevoren al veel weg. Je kunt ook kijken of het water schoner wordt naarmate meer water van het dak komt. Vaak is het eerste het meest vervuild. Er zijn hier allerlei (DIY) manieren voor te vinden waarbij je alleen dat eerste deel naar het riool laat wegstromen en de rest wel opvangt. Zoek daarvoor op ‘first flush’, dan kom je al veel voorbeelden tegen.

 4. estelvs
  21 mei 2021

  Hallo Iris, zou je ook een overzicht van je regensysteem kunnen geven?
  En een andere vraag: is filtreren altijd nodig?
  Wij (ook in Rotterdam, op veengrond) verzamelen het regenwater, zowel aan de voorkant als aan de achterkant van het huis, in regentonnen.
  Het water aan de achterkant van het huis komt van het dak met dakpannen en stroomt dan in een regenpijp over het balkon naar de regenpijp die in de regenton uitkomt.
  In die regentonnen hebben we tuinslangen en die liggen in de tuin.
  Het uiteinde van de tuinslangen zijn vastgemaakt op een gevorkte tak, zodat alleen het teveel aan water in de ton, via het hevelprincipe, uit de tuinslang stroomt.
  Die gevorkte takken verplaatsen we steeds.
  Het water in de regentonnen is helder en het schuimt niet.

  Ik vind jouw systeem veel leuker, maar ik weet niet of het bij ons zou passen.
  Maar bij ons wordt het water niet gefiltreerd.
  Vandaar mijn vraag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: