Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Mijn regensysteem in werking [video]

Mijn regenwatersysteem is niet alleen nuttig, maar ook leuk om te zien werken!

____

Pssst! Op 17 maart 2023 is mijn boek uitgekomen – Tuinlogica: de natuur in je voordeel gebruiken met permacultuur! Daar zitten verschillende vijvers in inclusief stappenplannen voor hoe je ze opbouwt en helder houdt. Ga naar Vonk Uitgevers voor meer informatie en om te bestellen, of kijk op groeneboekenshop.nl of bol.com.

____

Bij de regenbuien van de afgelopen tijd zag ik mijn kans om mijn (vernieuwde) regenwatersysteem te filmen. Iedere ochtend sprinten we naar de vijver om te zien of het nog drupt. En meestal is dat wel het geval: na een bui werkt het dagenlang (max. was dusver 2 dagen voor er een nieuwe bui viel). Zit je in de zitkuil ernaast, dan is het gedrup en gekabbel bovendien een heerlijk geluid. Geen pomp nodig 😉

Vaste lezers zal het misschien opvallen dat de bakken van de plantfilters zijn veranderd. Dit voorjaar heeft mijn man de oude kapotte bak en het kleine babybadje dat we als tijdelijk plantfilter hadden vervangen door twee oude speciekuipen van de buurman. Ja, wij nemen allerlei oude troep in de buurt in :mrgreen:

Ik ben overigens aan het oefenen met video’s maken en bewerken, dus heel gelikt is het nog niet!

15 reacties op “Mijn regensysteem in werking [video]

 1. groengenot
  17 mei 2021

  Amai Iris! Zo professioneel! Heel mooi gedaan en heel tof als voorbeeld!

 2. Daniëlle
  17 mei 2021

  Ziet er mooi uit zeg (juist leuk en herkenbaar, zo niet ‘gelikt’ ). Wat gebeurt er na de vijver? Loopt het verder de tuin in of blijft het in de vijver. En valt er altijd voldoende water (hoog zomer) om de vijver voldoende gevuld te houden?
  Groet! Daniëlle

  • Iris Veltman
   17 mei 2021

   In de vijverrand zitten twee overloopjes (verstopt achter de stenen en trappetjes) vanwaar het water een soort geultjes (swales) inloopt. Daar omheen staan planten die van vochtiger omstandigheden houden, maar dan weer niet zo vochtig dat ze in de vijver of moeraszone staan (ik zit op zandgrond, vandaar).

 3. Ernestien
  17 mei 2021

  Wat een fantastisch idee Iris! En ik vind het ook zo ontzettend slim dat je het water door filter bakken laat lopen. Ik denk al heel lang na over het afkoppelen van regenwater maar wij zitten hier 1. Op zware klei dus er infiltreert hier niet veel. Maar 2. Ik maakte me zorgen over de kwaliteit van het regenwater. We hebben hier Rotterdams plat dak en het regenwater wat ik voorheen opving was bruin en schuimde…. Het leek me geen best trekken. Maar misschien als ik dat door die filter bakken gooi dat het wel geschikt is om in de tuin te laten lopen. Ik word er erg enthousiast van!

  • Iris Veltman
   17 mei 2021

   Bruin en schuimend klinkt als eiwitrijk water (eiwit schuimt als het in contact komt met lucht, denk maar aan zeeschuim). Eiwit is stikstofrijk. Zitten er misschien veel vogels op dat dak? Want hun uitwerpselen zijn stikstofrijk. Plantenfilters kunnen dit filteren, maar het water moet er wel tenminste een paar dagen in verblijven. Als je het van tevoren veel met lucht in contact brengt (bijvoorbeeld met flowforms) wordt een deel al omgezet + het zorgt ervoor dat meer stikstof opschuimt. Dat schuim ligt op het water en kun je afvangen met bijvoorbeeld een extra overloopje op de oppervlakte (zoek op skimmers; in aquariums gebruik je ook een soortgelijk principe waaruit je ideeën kunt opdoen). Zo haal je van tevoren al veel weg. Je kunt ook kijken of het water schoner wordt naarmate meer water van het dak komt. Vaak is het eerste het meest vervuild. Er zijn hier allerlei (DIY) manieren voor te vinden waarbij je alleen dat eerste deel naar het riool laat wegstromen en de rest wel opvangt. Zoek daarvoor op ‘first flush’, dan kom je al veel voorbeelden tegen.

 4. estelvs
  21 mei 2021

  Hallo Iris, zou je ook een overzicht van je regensysteem kunnen geven?
  En een andere vraag: is filtreren altijd nodig?
  Wij (ook in Rotterdam, op veengrond) verzamelen het regenwater, zowel aan de voorkant als aan de achterkant van het huis, in regentonnen.
  Het water aan de achterkant van het huis komt van het dak met dakpannen en stroomt dan in een regenpijp over het balkon naar de regenpijp die in de regenton uitkomt.
  In die regentonnen hebben we tuinslangen en die liggen in de tuin.
  Het uiteinde van de tuinslangen zijn vastgemaakt op een gevorkte tak, zodat alleen het teveel aan water in de ton, via het hevelprincipe, uit de tuinslang stroomt.
  Die gevorkte takken verplaatsen we steeds.
  Het water in de regentonnen is helder en het schuimt niet.

  Ik vind jouw systeem veel leuker, maar ik weet niet of het bij ons zou passen.
  Maar bij ons wordt het water niet gefiltreerd.
  Vandaar mijn vraag.

 5. Nina
  20 juni 2021

  Geweldig… het water horen lopen en druppen, zo zalig !
  De plantjes hierbovenaan in de kuip, zitten die in vijvermandjes of heb je ze direct in het grind gestopt ?

  • Iris Veltman
   20 juni 2021

   Het is zeker een heerlijk geluid!
   De plantjes staan rechtstreeks in het grind/lavasteen.

 6. 91JudithO
  20 juni 2021

  Wat is dit tof om te zien! Het maakt je tekening voor mij ook wat duidelijker. Geeft weer een boel inspiratie voor een watersysteem in mijn eigen tuin, op klei- en veengrond rond Leiden waar alles langzaam verzakt. We hebben zo’n 60 m2 in de achtertuin om mee te werken. Bijna alle stenen eruit en zorgen voor begroeiing (deels meer struweel, deels meer grasland en een moestuinstuk) en halfverharding gaat al een stuk helpen. Geïnspireerd door de “beplante wadi” in Appeltern komt er iets vergelijkbaars deels onder en voor het nog aan te leggen vlonderterras. Er is een regenton en er komt ten minste een regentuintje met een droge rivierbedding als aanloop. Een plantenfilter en een vijver(tje) zijn elementen waar ik nog over nadenk, maar nog niet goed weet waar en hoe dit goed, muggenarm en peuterveilig te plaatsen. Gelukkig heb ik nog tot eind van de zomer, dan gaan we namelijk beginnen met de echte opbouw van de tuin 😊

  • Iris Veltman
   14 juli 2021

   Hoi Judith, wat stom, ik zie je reactie nu pas. Dat klinkt als een mooi en groot project! Je zult op dit moment er wel druk mee bezig zijn. Een vijver trekt vanzelf allerlei muggeneters, in een plantenfilter kun je het waterniveau het beste standaard ónder de bovenkant van grind/steentjes ed houden, dan krijgen muggen geen kans. Succes!

   • 91JudithO
    14 juli 2021

    Haha, dat is toch helemaal niet erg! Dank voor de tip over het plantenfilter 🙂 Ik zag bij jou inderdaad ook dat je een variabele buis hebt om met regen wat meer op te kunnen slaan in de bak van het filter zelf en dat het anders op niveau van het grind zit. Dus dat ga ik tzt ook proberen.

 7. Leon Mentink
  2 februari 2022

  Wow, wat een boel kennis en werk zit er in deze website. Wat mooi om je regenwater zo te filteren. heb je wel eens metingen gedaan naar het effect? zo wi zo goed om water zoveel mogelijk in beweging te houden. Miniinspiratie voor ecologische zwemvijver die ik dit jaar wil aanleggen in ons voedselbos/ pluktuin in aanleg.

  • Iris Veltman
   7 februari 2022

   Hoi Leon,
   Nee ik heb geen professionele proeven van voor/na laten uitvoeren (duur) en lakmoesproefjes (met van die strips) zijn niet nauwkeurig genoeg voor wat ik verwacht. In een zwemvijver is dat meten een stuk aantrekkelijker – de vervuiling is groter. De helofytenfilters zijn wel sowieso een fysiek filter van blad en ander onopgelost afval. Ze kunnen zelfs bacteriën als E-coli uit het water filteren, maar dat is weer een hele andere test. Wat ik wél getest heb is het vijverwater zelf, op basis van de diertjes die erin voorkomen. Er zaten veel soorten in die heel gevoelig zijn voor vervuiling, zoals haftenlarven, libellenlarven en kokerjuffers. Vooral haftenlarven zijn gevoelig voor zware metalen, dus dat ze erin zitten betekent dat het vijverwater in ieder geval van goede kwaliteit is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: