Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

De handige paardenbloem

Een plant die waardering verdient, in plaats van vijandigheid. Ik ben blij met de paardenbloemen in mijn tuin en maak er, zeker nu, graag gebruik van.

Maandagochtend hoorde ik de gemeentelijke grasmaaier. Oh oh, dacht ik, daar gaan de paardenbloemen in de grasvelden. En ja hoor; toen ik een blik door het raam wierp zag ik dat het grootste deel wat het ‘gazon’ aan de overkant vrolijk maakte, verdwenen is. Ze maaien het amper, lijkt het, behalve als de paardenbloemen bloeien.

Zonde, want de paardenbloem is zo nuttig. In mijn tuin haal ik hem alleen weg uit mijn paden in de voortuin (achter maakt het me geen moer uit en mogen ze groeien waar ze maar willen). In de voortuin staan er gelukkig al jaren een paar op vaste plekken. Afgelopen week oogstte ik dagelijks enkele bloemen en zette ze op een mengsel van zoete amandel- en olijfolie, die ik twee weken in de vensterbank laat staan zodat het kan trekken. Paardenbloem werkt o.a. ontstekingsremmend en de zalf (door de olie met bijenwas, of candelillawas voor vegans, te mengen) werkt tegen schrale huid (juist nu handig met al dat handen wassen) en zou helpen tegen pijnlijke spieren. Ik had toevallig nog wat restjes voor het maken van olie en zalf, dus dat leek me een perfecte besteding.

De paardenbloembladeren zijn bij mij de afgelopen weken ook al in allerlei gerechten verdwenen: hartige taart, soep, groente-omelet, zelfs in smooties en proteïneshakes in combinatie met munt en aardbeien (ik moet extra eiwitten binnen krijgen, vandaar de shakes 😉 ). Zelfs op deze manier in drankjes is het licht bittere verrassend lekker. En rijk aan mineralen. Gratis superfood!

Wat ook mooi is aan paardenbloem, is dat die zo’n lange, diepe penwortel heeft. Tuiniers die hem steevast proberen te verwijderen zullen nu heftig hun hoofd schudden van nee, maar ik blijf erbij: het is een voordeel. Want zo trekt paardenbloem voedingsstoffen omhoog, die diep in de grond zijn weggezakt. Hij pompt het omhoog naar zijn bladeren en als die bovengronds vallen en afsterven, dan komen die voedingsstoffen vrij voor de planten er omheen. Paardenbloem voorkomt lekkage en zorgt dat meer voedsel in de bodem aanwezig blijft. Bovendien helpt die lange wortel de bodemstructuur te verbeteren.

Toch is de belangrijkste reden dat ik het zo zonde vind, dat alle paardenbloemen meteen worden weggemaaid, is dat het zo’n belangrijke plant is voor vlinders, bijen, kevers, wespen en vliegen – onder die laatste drie vallen een hoop roofinsecten. De plant levert nectar en stuifmeel, op een moment dat er nog weinig anders te vinden is. Helemaal in stedelijk gebied. Meerdere insecten vliegen in deze tijd van paardenbloem naar paardenbloem. En nu is het grootste deel hier in de buurt verdwenen.

Beverwijk – doe eens beter je best met biodiversiteit. En mensen, trek je eens niet zo veel aan van dat ‘onkruid’ – het is niet meer dan een plant die graag bij je wilt wonen, omdat die je tuin waardeert. Juist nu we met z’n allen thuis zitten, niet te vaak naar de supermarkt willen en wellicht zuinigaan moeten doen, is dit een mooie plant om (onbespoten) in de buurt te hebben. Paardenbloem: tuinplant van het jaar 2020!


Begin meteen met groeien!

Leer interactief en op eigen tempo.

18 reacties op “De handige paardenbloem

 1. Gadisha
  23 april 2020

  Helemaal mee eens; zo zonde dat zulke nuttige en ook mooie planten als onkruid bestempeld worden en vervolgens verdelgd.
  Het zou mooi zijn als er wat meer bewustzijn bij de mensen zou komen over de gezondheidsvoordelen van inheemse kruiden, ook zodat we minder afhankelijk zouden worden van de farmaceutische industrie en natuurlijk dat het bij mensen een gevoel van verbinding met hun natuurlijke omgeving zou creëren.
  Bedankt dat je hier met deze leuke blog post aan bijdraagt! 🙂

  Zelf heb ik gisteren net brandnetel zaad gezaaid (nog zo’n ondergewaardeerde plant) , zowel van de grote als de kleine brandnetel, ik hoop dat ze opkomen.
  Ik had ook paardenbloem willen zaaien maar kon de zaadjes die ik vorig jaar verzameld heb helaas niet meer terugvinden.
  Volgend jaar beter) of mss lukt het zelfs dit jaar nog wel, ik kan het zaad verzamelen en meteen zaaien of zelfs zaad kopen, we zullen zien).

 2. Jolanda
  23 april 2020

  Mooi gezegd! Op de barikade voor de paardenbloem!
  Zelf vergeet ik ze vaak te gebruiken…..Maar ik doe m’n best!
  Nu weer even op scherp gesteld ;))

 3. groengenot
  23 april 2020

  Helemaal gelijk heb je Iris! Gisteren nog een vriendschappelijke discussie gehad met de buurman omdat hij een prachtige paardenbloem in mijn voortuin wilde uittrekken. Zelfs toen ik zei dat ze zo mooi combineerde met de vergeet-mij-nietjes ernaast, gaf hij me gelijk. Hoe de mensen toch verkeerd geprogrammeerd zijn hè…

 4. 1955marian
  23 april 2020

  Een mooie ode aan de paardenbloem Iris. Zelf gebruik ik graag de plant als thee. En ze is ook prachtig om te schilderen

 5. De Fruitberg
  23 april 2020

  In ’t gazon mag ze hier ook haar ding doen, in de sierplantenborders tot ze uitgebloeid zijn. In de fruittuin zijn ze ook meer dan welkom

 6. Ageda
  24 april 2020

  Ook bij mij zijn ze welkom. Ik haal ze pas weg als ze in de ‘weg’ staan (in de moestuin bijvoorbeeld). En het geeft ook zo mooi kleur aan de tuin. Ik laat de bloemen trekken in water voor siroop, en van de bloemen maak ik dan weer een soort van papier. Ziet er erg mooi uit.

 7. Theo van der maat
  24 april 2020

  Als tuinier volg ik je blogs om meer te leren over “makkelijk tuinieren”. de paardenbloem had ik al omarmd en komt al 2 j aar in de keuken en op mijn kleigrond is hij een fantastische “ploeg” en de insecten lusten hem ook wel. Goede info!

  • Iris Veltman
   25 april 2020

   Leuk dat je mijn blog volgt 😀
   Het is zeker een fantastische ploeg. Gaaf dat ze welkom zijn in jouw tuin!

 8. creatievelore
  30 april 2020

  Je hebt helemaal gelijk. Sommige mensen moeten er iets meer respect voor krijgen. Ik laat ze meestal in mijn tuin staan omdat ik vind dat ze er mooi uitzien. Nu ik weet dat je ze ook kunt klaarmaken zal ik dat zeker eens proberen. 👍

 9. mettecaton
  18 mei 2020

  Beste Iris,
  Wat een schat aan informatie op jouw blog!

  Wij gaan in onze tuin een stukje gras aanleggen (ongeveer 25 m2) en willen daar graas wat weidebloemen in, waaronder ook de paardebloem.
  De tuin krijgt in de winter geen zon (het is wel licht, ligt niet onder de bomen) in de zomer vangt de tuin ’s middags 4 uur zon. We willen schaduwgras leggen. Denk je dat een grasveldje met bloemetjes haalbaar is?
  groetjes,
  Mette

  • Iris Veltman
   27 mei 2020

   Ja, een veldje met bloemetjes kan zeker lukken. En de makkelijkste manier om erachter te komen welke dat plekje graag bewonen, is het lekker even de gang te laten gaan 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: