Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: Experimenteren

In de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: mijn eerste gooi naar inmaken.

Ik loop al een tijdje met de wens om de producten van mijn tuin (en het openbaar groen in de omgeving) zo te verwerken dat ze langer houdbaar zijn. Ik droog steeds vaker kruiden, zeker nu ik meer met geneeskruiden bezig ben (op de foto in de kastjes op de achtergrond). Natuurlijk heb ik wel eens jam gemaakt, maar ik ben niet zo’n fan van de suiker die ervoor nodig is. Eten is me sowieso al snel te zoet – behalve chocolade dan. Fruit vind ik van zichzelf al goed. Alleen produceert mijn tuin in horten en stoten meer dan wij op kunnen.

Nu heb ik verschillende ideeën. De vriezer zit al vol met allerlei vruchten – zwarte bessen, mispels, frambozen, tayberries, bramen, Japanse dwergkwee-appeltjes – die op me wachten. Mijn man moppert dat het hele ding ermee vol zit en vrijwel niks anders meer bij past – oeps. Ik wil er graag fruitleer van maken, samen met mijn zoontje die net zo gek is op fruit als ik. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren regelmatig over voedsel fermenteren gelezen, maar nog niet de moed gehad het te proberen. Ik heb een enorme doorlevende kool, eeuwig moes, in mijn voortuin staan. Wij + slakken + bladluis + rupsen kunnen er niet tegenop eten: het ding wordt almaar groter. Ik ben gek op zuurkool, dus eigenlijk is het een inkopper om het zelf te gaan maken. Maar waar ik dan aan twijfel: die gasproductie. Gas moet kunnen ontsnappen. En ik weet niet hoe veel aandacht ik aan de potjes kan besteden als ik ze eenmaal gemaakt heb, want mijn tijd en energie veranderen steeds.

Kruidenolie heb ik al wel gemaakt, als cadeau voor anderen waar ik dan achteraf zelf een beetje jaloers op was XD Het probleem is, ik wil wel van alles, maar ik kom er zelden aan toe. Dat zal de meeste mensen wel bekend in de oren klinken.

Afgelopen maandag(avond) ging ik dan toch eens – eindelijk – overstag. Er waren takken van mijn kool gebroken en ik moest er snel iets mee doen. Dus, met hulp van manlief, alle bladeren eraf geritst, gecontroleerd op beschadigingen (en bladluis, want die zit graag in de topjes), gewassen, in reepjes gesneden en met zout in weckpotjes gestampt. De foto’s zijn van tijdens het verwerken. Het was een hoop werk, vooral omdat de kool losse blaadjes maakt in plaats van een grote krop. Toch ging het uiteindelijk makkelijker dan ik verwachtte. Anderhalve pot vol. Én ik heb een oplossing voor de gasproductie gevonden, achteraf supersimpel. Gewoon de klem niet op de weckpotjes, maar het deksel met weckring er los op. Alleen even opletten dat we ze niet omstoten.

Gezien ik toch bezig was, kwam ik eindelijk ook aan een ander experiment toe. Ik wil kiemgroenten kweken en heb van die speciale glazen bakjes ervoor, maar ik vind het ondingen. De zaden ontsnappen me altijd en zitten uiteindelijk overal (ik zal wel te grof te werk gaan en/of met te weinig geduld). Nu heb ik ooit over een aanpak gelezen waarbij de kiemplantjes gewoon in een glazen pot gekweekt werden, met een stuk kaasdoek of panty eroverheen. Nu heb ik het wel eens met een panty geprobeerd… Water liep erlangs in plaats van goed er doorheen, het werd een kliederboel… Ik raad het niet aan. Nu heb ik twee zeefjes die precies in de opening van oude groentepotten passen (en die ik ook nog voor andere doeleinden kan gebruiken). Ik weet alleen de werkwijze niet meer, maar kom er vast wel uit.

Hoe dan ook, ik ben aan het experimenteren. Als het lukt, dan zal ik afzonderlijke blogposts schrijven over hoe ik het gedaan heb. Lukt het niet, dan probeer ik het nog eens tot het wel lukt en schrijf ik jullie dán. Want het voelt wel stoer om zoiets zelf te maken (of klinkt dat een beetje gek?) En de voorjaarsvakantie komt eraan; misschien kom ik dan ook eens toe aan al die wachtende vruchten in de vriezer (en hoeft mijn man niet meer te mopperen over te weinig ruimte tot de herfst).


Begin meteen met groeien!

Leer interactief en op eigen tempo.

4 reacties op “Tuindagboek: Experimenteren

 1. groengenot
  13 februari 2020

  Klinkt inderdaad echt stoer, wow! Goed bezig daar 🥰

 2. Jolande
  13 februari 2020

  Ho Iris, je kunt ook een Rotpot proberen om zuurkool te maken. Ideaal voor kleine porties. Google maar eens. Groetjes, Jolande

 3. Elsa de Geus
  13 februari 2020

  Ik doe de zuurkool ook in kleine weckpotjes..net genoeg,voor,mij alleen 2 dagen eten..de deksel kan er gewoon op gas ontsnapt evengoed wel..wel op een bordje zetten of zakje er op doen voor eventueel lekken

 4. margreet
  14 februari 2020

  Kiemplantjes, dat kan heel makkelijk.
  Rucolazaad bijvoorbeeld.

  Uitgeknepen natte zigzagwatten op bord, schotel of blik.
  Zaadjes er over uitstrooien.
  Op lichte plek zetten.
  Verder niks doen.
  Na drie dagen resultaat.

  Biologische kiemerij De Peuleschil geeft deze tip.
  En het werkt altijd.

  Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 13 februari 2020 door in Tuindagboek en getagd als , , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: