Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: een oude interesse opnieuw in leven

In de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: geneeskrachtige kruiden!

Vroéger, zo van toen ik nog naar de middelbare school ging en daarna toen ik studeerde, zocht ik geregeld markten en winkeltjes af naar specifieke gedroogde kruiden voor in mijn eigen theeën. Geneeskrachtige theeën, wel te verstaan. Ik heb nog steeds een groot, oud, dik boek over historische kruidengeneeskunde van mijn moeder, waarin ik eindeloos de tekeningen en de eigenschappen bestudeerde. Vooral van onze inheemse soorten (zou daar mijn fascinatie vandaan komen?). Langzaam breidde ik mijn persoonlijke bibliotheek verder uit met vooral tweedehands naslagwerken (boekenwinkel De Slegte, ik mis je nog steeds in Haarlem!).

Eindelijk kreeg ik een echte, eigen tuin. Natuurlijk kregen verschillende geneeskrachtige kruiden hier een plekje, zoals guldenroede, vrouwenmantel en salie. Overigens ben ik nog steeds op zoek naar ijzerhard (nee, niet die bekende vlinderplant maar de veel meer ingetogen inheemse). Vervolgens raakte die interesse, evenals de geneeskrachtige planten in mijn tuin, vergeten. Eetbaar nam de hoofdrol over.

Tot afgelopen zomer. Half augustus zag ik een oproep voor een workshop over EHBO kruiden, van herborist Valerie den Ouden (van Arbol Kruid & Kracht). Het werd gedaan bij PermacultuurCentrum Haarlem, waar ik zelf ook mijn cursussen geef. Ik weet eigenlijk niet precies waarom dit nou het moment was dat ik eraan dacht die interesse eens opnieuw te verkennen, maar ik was al een week lang futloos en besloot tóch resoluut te vragen of er nog plek was. Ja hoor, ik mocht meedoen. Dat bleek een goed idee (en een aanrader, overigens)! Tijdens de workshop spraken we over verschillende kruiden, bezochten we de tuin in om smeerwortel- en weegbree-kompressen te leren maken en ging ieder met een eigen tinctuur naar huis. De mijne was trouwens duizendblad. Ik wist het allemaal zo te vinden. Heel handig, bleek toch die jarenlange opgebouwde plantenkennis!

Dus, thuis ben ik weer volop aan het experimenteren geslagen. Nu met theeën én tincturen. Ondanks beperkte tijd en energie, bleek dit toch zó simpel, dat ik het prima eventjes tussendoor doe. Ik heb mijn mooie oude kruidenpotten afgestoft en mijn gedroogde voorraad geïnventariseerd en aangevuld. Toen bedacht ik me dat een oude wijnkist, die jaren geleden bij mijn ouders vandaan kwam, vervolgens een tijd dienst deed als autogarage voor mijn zoontje en die nu in onbruik geraakt was, een perfect kastje kon maken. Héél simpel. Zo staat mijn kruidengeneeskunde weer volop in mijn zicht/aandacht. En dat is niet alleen nuttig omdat ik mezelf ermee een handje kan helpen, of anderen, of planten weer op een andere dimensie verken. De link met het verleden geeft het ook een gevoel van thuis, een herinnering. Het vertelt me dat dit toch eigenlijk het begin was, het begin van het pad dat ik nu volg.


Begin meteen met groeien!

Leer interactief en op eigen tempo.

7 reacties op “Tuindagboek: een oude interesse opnieuw in leven

 1. groengenot
  18 oktober 2019

  Wat een rijkelijk gevuld kistje! ‘t Is duidelijk dat je hier al veel van af weet…🥰

 2. Gadisha
  18 oktober 2019

  Bedankt voor deze leuke blog, ik ben zelf ook al jaren geïnteresseerd in kruiden, helaas heb ik nooit een cursus gedaan maar heb er veel over gelezen (en doe dat nu nog, ik ben momenteel bezig in ‘Medical herbalism’) en veel in de natuur op zoek geweest (op dit gebied is ‘Botany in a day’ een aanrader. Overigens verkoopt de Hortus Alkmaar honderden soorten biologische zaden van kruiden, waaronder ook ijzerhard https://www.hortusalkmaar.nl/?s=Ijzerhard&post_type=product 🙂

 3. Jolanda
  18 oktober 2019

  Wat ontzettend leuk dat je dit weer met ons deelde! Ik denk er wel aan, maar nooit heb ik de stap gezet om wat serieuzer werk te maken van geneeskrachtige kruiden. Ik gebruik ze wel… Smeerwortel, salie rozemarijn enz….Maar als je geen doel hebt voor de tincturen….vind ik het zo zonde om ze te maken! Iets houd mij tegen….toevallig wel lavendel olie gemaakt dit najaar…. gemengd met kokosolie…. Ik dacht voor n lekkere crème…..Maar nu ik hem wil gebruiken ruikt het eigenlijk ’n beetje….. Muf….stoffig ofzoiets….. Nou ja…..toch n cursus nemen misschien :))

  • Iris Veltman
   19 oktober 2019

   k Snap wat je bedoeld ja. Toch misschien voor de kennissen en familie aan de gang 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 oktober 2019 door in Tuindagboek en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: