Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

De kleine permacultuurtuin: meer halen uit de tuin

Lavendel scrub

Deze serie richt zich op het toepassen van permacultuur als je (net als ik) slechts een klein tuintje hebt. Deze keer: ik zoek naar mogelijkheden om beter gebruik te maken van wat ik heb.

Ik probeer steeds meer te kijken naar wat ik heb – ruimte- én plantgewijs – en hoe ik dat zo veel mogelijk nuttig kan gebruiken voor productie. Oftewel het principe ‘Obtain a yield’, zoals mede-oprichter van David Holmgren het verwoordde. En dat product, die oogst of yield, dat hoeft niet (is juist niet) alleen voedsel te zijn. Een ecologische bijdrage (zoals een opbrengst qua voedsel voor bijen), een versterking van een functie in de tuin (bijvoorbeeld als windvanger.) Kennis is ook een opbrengst! Maar hoe meer hoe beter. Daarom ben ik langzaam ideeën aan het verzamelen voor toepassingen van de planten om mij heen, met de hulp van boeken en internet. Momenteel ben ik vooral met functies bezig die mijn verbruik wat duurzamer kunnen maken. Dit zijn nu mijn ideeën:

Ik wil medicijnen gaan maken van mijn vlier (een goed middel tegen griep en verkoudheid, dankzij vitamine C, zijn antiseptische en ook antivirale werking), meidoorn (o.a. tegen spanning, diarree en voor gezonde bloedvaten) en spar (tegen verkoudheid). Ik maakte al vaak theeën van verschillende kruiden in mijn tuin tegen allerlei kwaaltjes, maar dat wil ik (op termijn, als ik meer energie heb) grootser gaan aanpakken door meer te drogen en het te gebruiken voor zalven, kompressen en tincturen. Dat betekent wel dat ik een droogrek of -kast moet gaan maken.

Voor de lavendelscrub heb ik suiker met zo’n 80 ml olijfolie en 10 druppels lavendelolie gemengd; de suiker heb ik toegevoegd tot het niet zo nat meer was. Ik koos voor suiker omdat de andere optie, zout, niet in een rioolwaterzuivering gezuiverd wordt en dit dus milieuvriendelijker was. Daarna heb ik de bloem-hulsjes van lavendel uit de tuin gestript en door het mengsel gestrooid.

Een andere toepassing waar ik naar aan het kijken ben is het zelf maken van verzorgingsproducten. Denk aan haarspoelingen en zalven. Voor Sinterklaas en kerst heb ik bijvoorbeeld een scrub gemaakt van suiker met lavendel uit eigen tuin erin – de plaatjes in deze blogpost zijn daarvan afkomstig. Cadeautjes met planten uit de tuin, zoals boeketten en kruidenboeketten, vind ik sowieso leuk om te geven. Denk ook aan (geur)kaarsen, kruidenzeep (van een kruidenaftreksel en geschaafde zeep) en decoraties.

De lavendel scrub in een mooi, hersluitbaar potje.

Ook een opbrengst: jaarlijks haal ik mooie lange, houten stelen uit de tuin, onder andere van de rode kornoelje die daar nog door de vorige bewoonster is geplant en waarvan het hout voor mij de grootste bron van de oogst van die plant is. Wat ik er dusver van gemaakt heb zijn onder andere een takkenril, een plantenklimrek, een insectenhotel en ondersteuning voor kruidachtige planten, in plaats van bamboestokken. Maar ik hou mijn ogen en oren open voor meer.

Dan probeer ik nog meer te experimenteren met eten. Zo heb ik chocolade met een hint van lavendel gemaakt (onder), maar ik ga het ook eens met bijvoorbeeld munt proberen. Ik kijk naar planten in en rond mijn tuin (in de parken en het openbare plantsoen die ik tot mijn zone 3 en 4 heb gebombardeerd) en of ik die ergens voor kan gebruiken, zoals jam en snoepfruit. De wilde duindoornbessen, die overal in mijn omgeving te vinden zijn, bevatten veel vitamine C en ik vind ze lekker, dus misschien maak ik er volgend jaar wel een drankje of iets dergelijks van, wat de weerstand vergroot.

80 gram cacaopoeder, 80 ml gesmolten cacaoboter, een snufje zout en honing tot het zoet genoeg is – dat is het basisrecept, in dit geval met een heel klein beetje verpulverde lavendelbloempjes.

Anyway, zoals je vast wel merkt ben ik nog niet zo heel ver. Maar ik hoop dat ik hier volgend jaar een vervolg voor kan schrijven en dan meer resultaten en (praktische) ideeën kan laten zien.

Eén reactie op “De kleine permacultuurtuin: meer halen uit de tuin

  1. groengenot
    29 december 2017

    Wow! Toffe ideeën al! En het gevoel dat het je geeft als je kan zeggen “Dat heb ik zelf gemaakt uit mijn tuin.” Zaaaaaaalig he…😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: