Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Een herinnering aan het belang van groen in de stad – groetjes, het weer

Afgelopen vrijdag werden we er weer even aan herinnerd hoe belangrijk het is dat we onze steden inrichten op hoosbuien zodat we niet in klimaatverandering verzuipen. Bij mij was de straat veranderd in een rivier en kon ik weer eens aan den lijve het effect van mijn groene tuin ondervinden – hier de foto’s.

Het gaat even minder goed, dus ik houd het deze keer bij een paar foto’s met korte tekst – gelukkig spreken de foto’s volgens mij voor zich. Grofweg een jaar geleden schreef ik al eens een uitgebreid bericht over het effect van regen in tegeltuinen en deze hoosbui, een gevolg van orkaan Maria, laat maar weer eens zien hoe belangrijk dat onderwerp is. Dus ik stapte in mijn regenkleding naar buiten voor een korte sprint door de straat en de tuinen, met mijn hand boven mijn camera om het tegen de felle regen te beschermen. Het was meer een gordijn of een douche dan regen – en als een bui intens is en ook nog eens een tijdje doorgaat zoals deze, dan gaat het hard met wateroverlast. En dan hebben we in mijn buurt nog profijt van de ontwatering van een grote vijver tegenover ons. Zo zag het er dit keer uit:

Van de betegelde buurtuinen stroomde het water richting de weg (het is misschien wat moeilijk zichtbaar op de foto, goed kijken!). De twee afvoerputten zaten al snel vol en in korte tijd stond de weg blank tot aan en over de stoep, wat pas in de late uren van vrijdag verdween, nadat de bui gestopt was.

Dit was de situatie van het terras in mijn achtertuin. Deze plek loopt vrij snel onder water als het goed regent – voor betegelde oppervlakken geldt dat het water hier slecht kan infiltreren en de bodem eronder is vaak ook erg verdicht (want geen wortels of bodemopbouw en veel en zwaar belopen) waardoor water moeilijker wegzakt. Gelukkig is zo’n plas hier altijd ook weer zo verdwenen dankzij al het groen er omheen.

Mijn voortuin is erg groen, zoals je kunt zien (en momenteel al een paar maanden vrijwel niet onderhouden, dat kun je wel zien aan de plantengroei in het pad). Net als de vorige keer stroomde er geen water vandaan naar de straat.

Sterker nog, op het grind was geen enkele plas te bekennen. Dat is het voordeel van halfverhardingen, zoals grind of speciale tegels – het laat water door. Maar: groen wint. Want het vangt het water op zodat het vertraagt (en de bodem niet alles in één keer voor zijn kiezen krijgt), het evaporeert vanaf de bladeren waardoor de bodem minder hoeft te verwerken, de wortels beschermen de bodem tegen erosie en houden hem luchtiger, waardoor water beter kan infiltreren en natuurlijk slurpen de wortels een deel op. Groen is een spons, (half)verhardingen niet. En dus is er in mijn groene voor- en achtertuin met dit soort buien niet zo veel te merken van de wilde waterstromen in de ruimten eromheen – alleen de dikke druppels op je kop 😉

2 reacties op “Een herinnering aan het belang van groen in de stad – groetjes, het weer

  1. De Fruitberg
    4 oktober 2017

    Die voortuin, misschien al even niet onderhouden, ziet er wel nog erg goed uit. En die verhardingen, inderdaad een probleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 4 oktober 2017 door in Duurzaamheid en tuinieren en getagd als , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: