Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Ecologische tuin = slordig?

Mijn ecologische, wilde achtertuin

Mijn ecologische, wilde achtertuin. Voor ons is het net alsof je in de natuur zit, ook al wonen we aan de stad.

Laatst zag ik een opmerking over mijn tuin voorbij komen. Nou ja, zoiets. Als in ‘slordige tuinen geven ecologisch tuinieren een slechte naam’. Eh… Thanks?

Mijn tuin is ‘wild by design’, zoals ik het graag noem. Let wel op het woordje design, oftewel, de tuin is wild omdat ík daarvoor kies. Wild voor mij = heerlijk, rustig, ruig, stoer en aantrekkelijk voor dieren én voor mij. Betekent dat dat alle ecologische/diervriendelijke tuinen daarom slordig (moeten) zijn?

Nope... [De Inclusieve Tuin, Groei&Bloei en Vara's Vroege Vogels in Tuinen van Appeltern]

Nope… [De Inclusieve Tuin, Groei&Bloei en Vara’s Vroege Vogels in Tuinen van Appeltern]

Nope... [Voorbeeldtuintjes Steenbreek 023; eetbaar]

Nope… [Voorbeeldtuintjes Steenbreek 023; eetbare border]

Nope... [Een van de projecten waarmee ik bezig ben]

Nope… [Een van de projecten waarmee ik bezig ben]

Of misschien toch? [Wilde Weelde Wereld Koekoeksbos in de Tuinen van Appeltern]

Of misschien toch? [Wilde Weelde Wereld Koekoeksbos in de Tuinen van Appeltern]

Nope... [A Vogeltuin in De Tuinen van Appeltern]

Nope… [A Vogeltuin in De Tuinen van Appeltern]

Nope... [Een van mijn projecten vlak na oplevering]

Nope… [Een van mijn projecten vlak na oplevering]

Nope... [Hortus Alkmaar]

Nope… [Hortus Alkmaar]

Dus voor wie nog twijfelde, nee, een ecologische tuin hoeft echt niet slordig te zijn. Ze kunnen iedere vorm aannemen die je maar wilt. En als iemand dan een wilde, of ‘slordige’ tuin mooi vind, waarom niet? Er zijn zat voorbeelden voor degenen die daar niet van houden. En simpel gezegd: als een ander zijn tuin met tegels mag volbaggeren, mag ik dan doen wat ík mooi vind zonder dat dat meteen voor álle ecologische tuinen geldt? Dat van mij schaad geen dieren, geen waterschappen, geen mensen die niet tegen hitte kunnen – hoogstens tuinsnobs en daar heb ik volledig vrede mee wink

Mijn voortuin van het voorjaar - voordat de teunisbloemen ontploften, alles wordt bij mij standaard groter dan gewoonlijk.

Mijn voortuin van het voorjaar – voordat de teunisbloemen ontploften (alles wordt bij mij standaard wat groter dan gewoonlijk).

16 reacties op “Ecologische tuin = slordig?

 1. groengenot
  24 september 2016

  Hey, weer een nieuwe blog ontdekt! Ik heb het ook graag lekker wild, de natuur een stukje dichter bij huis brengen. Toffe ideeën heb jij! Ik ga je volgen…

 2. Tom
  25 september 2016

  Hi Iris. De gustibus et coloribus… 🙂 Ik vind je tuin prachtig. Ik kan trouwens genieten van veel types tuinen: wild en ruig of wat strakker, zo lang er maar leven in zit en niet alles wordt betegeld of platgespoten. Het is inderdaad bullshit om te stellen dat een ecologische tuin per definitie een wilde, overwoekerde tuin moet zijn. En stellen dat jouw tuin ecologische tuinieren een slechte naam geeft is de grootste onzin die er bestaat. Zoals ik eerder al eens geschreven heb zoek ik in mijn tuin een beetje naar een evenwicht tussen wild en strak/modern. De borders mogen wat wilder maar het lijnenspel is eerder recht/strak. Wild maar toch in een keurslijf als je wil zodat het geheel toch een beetje rust uitstraalt. En jouw blog en site zijn voor mij al meermaals een bron van informatie, inspiratie en tips geweest. De ‘tuinsnob’ in kwestie heeft absoluut ongelijk. Je tuin is prachtig en ongetwijfeld een paradijsje voor zowel dieren als je gezin. En ook al streef ikzelf niet noodzakelijk naar een helemaal gelijkaardige tuin als de jouwe, toch ben je voor mij zeker een voorbeeld voor wat betreft ecologisch tuinieren. Geniet van je tuin. Het is prachtig weer. 🙂

  • Iris Veltman
   25 september 2016

   Hoi Tom,
   Dank je wel, ik word er erg vrolijk van jouw reactie te lezen! Ik ben nieuwsgierig naar foto’s haha, blijf benieuwd wat je ervan maakt. Ik ging in de eerste instantie ook vooral voor modern met duidelijke vormen en wilde beplanting, maar die liefde voor wilde beplanting is sindsdien wat uit de hand gelopen… 😉 In ieder geval is dit wat het beste bij ons past, ongeacht wat anderen ervan vinden. Die geven mij weer inspiratie voor mijn blog XD

   • Tom
    26 september 2016

    Haha herkenbaar. Ik heb mijn vriend al gewaarschuwd dat hij zich binnen enkele jaren misschien enkel nog met machete door onze tuin kan bewegen. 🙂

 3. Zem
  25 september 2016

  Al ruim 40 jaar tuinier ik “wild”. Ik weet nog dat ik als pasgetrouwde vrouw van een oud mannetje, dat langs mijn tuin fietste, de “goede raad” kreeg: “mevrouw, de mensen zullen zeggen, zoals het buiten is, zal het binnen wezen”. :-))
  Maar keurige mensen, die hun tuin als een verlangstuk van hun designkamer zien, zullen nooit begrip kunnen opbrengen voor een natuurlijke manier van tuinieren.
  Ze blijven een dergelijke tuin altijd slordig vinden.
  Als ontwerpster weet jij als geen ander, dat we wat foefen kunnen toepassen, gebaseerd op onze onvolprezen Mien Ruys: een weelderige beplanting in een strak kader. Dat zal een aantal welwillende tuinbezitters wel over de streep kunnen helpen. En de paden en ev. heggen een beetje netjes houden scheelt al een stuk…
  Ik vind jouw tuin ontzettend leuk en gezellig aandoen. Laat er maar eens vaker een hoekje wat beter van zien!
  Hartelijke groet, Zem.

  • Iris Veltman
   25 september 2016

   Hoi Zem,
   Haha nou ja wild is het binnen ook… Mijn man vertelt altijd graag over die keer dat ik bomen op de muur ging schilderen XD Dank je wel, ik zal het proberen om wat meer foto’s ervan te nemen! Lastige is, er is niet echt een overzichtsfoto van te maken, maar ja, daarvan hou ik juist. Op iedere plek waar je komt valt overal wat nieuws te zien, dat is in ieder geval wat ik probeer te bereiken 🙂

 4. De Fruitberg
  15 november 2016

  Wanneer mensen zeggen dat ik een wildernis heb (want ik ben ecologisch tuinier) beschouw ik dat als een compliment. Meer moet dat niet zijn.

 5. Iris Gijselaers
  26 april 2017

  Doe maar wild, er is al dodelijk saai en burgerlijk keurig genoeg.

 6. Gert Dijkstra
  1 mei 2017

  Slordig? Ha!

  Stuur mensen die dat tegen je zeggen maar naar mijn tuin! Het is eigenlijk niets anders dan conditionering, men denkt dat een tuin een kale vlakte met hier en daar wat heesters en misschien wat vaste planten moet zijn. Misschien nog een strak stukje gazon erbij en een strakke haag ‘want dat hoort zo’. Ik krijg die opmerkingen ook, maar wanneer alles in bloei staat dan krijg ik opeens complimenten.
  Maar ik ben blij dat ik je website gevonden heb, ik ben dus niet de enigste met een ecologisch/natuurlijk/spontaan stadstuintje.

  • Iris Veltman
   1 mei 2017

   Oef, ‘dat hoort zo’, daar ben ik allergisch voor. Leuk om te horen dat je ook van de spontane tuinclub bent! En nee hoor, daarin ben je zeker niet de enige!

 7. Jenneke de Zuidt
  26 maart 2018

  Wat een prachtige tuin! Ook in de stad kun je prima het buiten gevoel beleven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: