Het deels wilde stuk in de buurt Waterakkers-Lunetten in Heemskerk – een mooi voorbeeld van bevordering van biodiversiteit in de bebouwde kom
Hoe kan een gemeente de biodiversiteit in stedelijk gebied en in tuinen bevorderen? Hier deel ik de belangrijkste ideeën van een brainstormsessie in Heemskerk.
Hoe kan een stad groener en de biodiversiteit verhoogd worden? Dat is een vraag waar ik me de laatste tijd vaak mee bezig houd (samen met een hele hoop andere Nederlanders). Zelf probeer ik de ideeën die opkomen naar mijn blog en over en weer naar verschillende panels en initiatieven te vertalen. Zo ook gisteren: ik was namens Groei&Bloei Midden-Kennemerland aangeschoven bij een brainstormsessie van Gemeente Heemskerk. Doel was acties te bedenken die de biodiversiteit in Heemskerk helpen verhogen én meedenken hoe de inwoners meer enthousiast gemaakt kunnen worden. Door heel Nederland zijn hier verschillende gemeentes, burgers en organisaties mee bezig. We kunnen het meeste leren van elkaar. En daarom wil ik de ideeën die uit deze sessie kwamen verder verspreiden.
Het gezelschap was heel divers. Een greep uit de aanwezigen: verschillende ambtenaren, een betrokken wethouder, ecologen, biologen, IVN, mensen met een ontwerp en/of ecologische achtergrond, Groei&Bloei dus en zelfs een schaapsherder die in de gemeente actief is. De kennis was duidelijk aanwezig – en divers, als we het toch over biodiversiteit hebben. Achteraf denk ik dat dit heeft geholpen om een breed scala aan relatief concrete ideeën te vormen.
De eerste brainstormronde was eigenlijk een opwarmertje, maar ook daaruit kun je conclusies trekken. We verdeelden ons in drie groepen en iedere groep kreeg een vel met de letters A tot en met Z erop. De bedoeling was om associaties op het gebied van biodiversiteit op te schrijven bij ieder van die letters. Dat zag er dan uiteindelijk zo uit:
De associaties waren vrij divers, hoewel de IJ van ijsvogel in alle drie de groepen opgekomen was. Een greep uit de termen:
Een duidelijk beeld wat speelt onder de aanwezigen, denk ik. ‘Chaos’ vond ik erg mooi gevonden (en nee, hij komt niet van mij 😉 )
Voor het ‘echte’ deel van de brainstormsessies werden we in vier groepen gesplitst en schreven we samen ideeën op. Na een korte presentatie kregen we ieder drie gele velletjes, die we bij de ideeën moesten plakken die we het beste vonden. Wat kwam daaruit? Ik zal jullie de scribbles besparen en gewoon vertellen wat de meest ‘gewaardeerde’ ideeën waren:
Gemeente Heemskerk heeft dus heel wat huiswerk gekregen Hebben jullie nog ideeën over wat gemeenten en organisaties kunnen doen om tuinbezitters enthousiast te maken voor een groene/diverse tuin, of wat gemeenten kunnen doen? Of hebben jullie ervaringen met wat werkt en wat niet?