Deze week iedere dag een groene foto + korte uitleg over hoe tuinieren kan bijdragen aan duurzaamheid, want: ik ben uitgedaagd 7 dagen een groene foto op FB te plaatsen. De laatste alweer: dag 7 – Water.
De laatste alweer – na deze hou ik op met spammen, hoor! (En ga ik weer terug naar 1-2 posts per week ) Deze foto maakte ik in ‘De Biotoop’, een oud scholencomplex in Haren, waar nu allerlei bedrijfjes, een zelfoogsttuin, een permacultuurtuin en kunstenaars ingetrokken zijn. Het prachtige voorbeeld in de foto, waarbij regenwater van het dak naar een speciaal tuintje wordt afgevoerd (hoewel ik me afvraag of het bij een goede stortregen niet veel te klein is, maar dat terzijde), draagt heel mooi dit thema uit: water.
Water is een schaars goed, dat klinkt vast bekend. Toch lijkt het de laatste jaren van tijd tot tijd niet zo, als het dagenlang met bakken uit de hemel komt en straten tot rivieren overstromen. Dat is het lastige: door klimaatverandering komt het water, kort door de bocht, vaker in één keer naar beneden. Daartussen zitten tijden dat de grondwaterstand sterk terugloopt, natuurgebieden in brand vliegen vanwege droogte en in de landbouw en tuinen extra bewaterd wordt. Het systeem waarmee we hier in Nederland te maken hebben moet dus grote verschillen opvangen en dat is moeilijk. Door de grote en toenemende betegelde oppervlakten kan daarnaast steeds minder infiltreren, waardoor dit alleen maar erger wordt. Tegelijkertijd: zoet water en vooral water dat (na zuivering) geschikt is om te drinken is zeker schaars en dat laatste kost veel energie. Overstromingen vervuilen bovendien het oppervlaktewater, doordat in één klap veel troep meegesleept wordt, bovengronds dan wel via de rioleringsoverstort.
Slim met water omgaan, vooral in de stad, daarin spelen tuinen een belangrijke rol. Waar de bodem niet bedekt wordt door stenen of bebouwing kan water infiltreren. Planten nemen een deel van dit water op én vertragen het water bij een regenbui door hun bladeren, nog voor het de grond raakt. Zo hoeft de bodem uiteindelijk minder water af te voeren en krijgt het niet alles in één keer voor de kiezen. Sterker nog, vanaf de bladeren verdampt een deel, wat de grond niet eens bereikt. Planten en ruimte voor groen verminderen dus wateroverlast. Maar andersom werkt het ook: een tuin kan prima zonder bewatering bij droog weer. Denk regentonnen, wadi’s, vijvers, infiltratietuintjes, infiltratiekratten… Maar vooral: slimme beplanting en bodembedekking. Geschikte planten bij de grondsoort, speciale eenjarigenmengsels of vaste planten kiezen en ze vooral niet zomaar bewateren bij iedere droge dag, zorgt ervoor dat de planten zelf voor hun water werken en dus veel sterker zijn. De bodem bedekken met mulch en/of bodembedekkers schermt bovendien de aarde af van zon, sterke opwarming en wind, die het anders zouden uitdrogen en zorgen voor erosie. En: mulch, compost en organisch materiaal verhogen het watervasthoudend vermogen. Vangen voor het wegvloeit, dat water dus.
Ik nodig iedereen die het leuk vind iets dergelijks te doen uit om dat te doen (graag!) en wat mij betreft mag meer dan alleen FB groener
Dit was een hele mooie, informatieve en inspirerende serie.
Houd de serie maar goed toegankelijk met een duidelijk linkje!
Hartelijke groet, Zem.
Dank je wel Zem, dat is inderdaad wel een leuk idee!
Pingback: Bijna 2017! Terugblik op mijn blog in 2016 | Iris' Garden Ecology