Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

7-dagen-duurzaam-groen marathon [6/7 – Voedselproductie]

voedselproductieDeze week iedere dag een groene foto + korte uitleg over hoe tuinieren kan bijdragen aan duurzaamheid, want: ik ben uitgedaagd 7 dagen een groene foto op FB te plaatsen. Dag 6 – Voedselproductie.

Deze foto komt uit mijn voortuin. Het is een detail van de onderbegroeiing rond mijn toverhazelaar. Je zou het misschien niet zeggen, maar hier staan 7 verschillende eetbare planten op… Rozemarijn, rode klaver, bosaardbei, bieslook, meerjarige kool, klokje en salie (ik weet het, toverhazelaar is niet eetbaar, het is een guilty pleasure van mij maar als hij groter is laat ik er een eetbare klimmer in groeien smile emoticon). Een grote variatie aan soorten dus, waaronder ook hele vreemde en wilde én in lagen – plus: lekkers voor insecten en zoogdieren en vogels… En dat past precies bij het thema van dag 6, namelijk: voedselproductie. Want als duurzaamheid het voorzien is in de behoeften van de huidige generaties, zonder die van toekomstige generaties te schaden, hoe voorzien we onszelf dan nu van (gezond) voedsel en hoe kunnen we dat blijven doen?

Wereldwijd wordt er geroepen dat we te weinig landbouwruimte hebben om alle mensen van voedsel te voorzien. Technisch gezien komt dit vooral door de vleesconsumptie; vlees kent nou eenmaal een lage opbrengst ten opzichte van alle calorieën die in de productie gaan zitten (denk ruimte voor de dieren, transport en héél veel voer dat water, bemesting, ruimte en transport nodig heeft – calorieën in zijn hoger dan calorieën die worden opgebouwd). Zouden we allemaal wat minder vlees eten, dan is het probleem van te weinig landbouwruimte ineens een stuk minder groot. Enfin, ik wil niemand hiermee een vegetarisch leven aanpraten (man – gek op vlees – leest mee razz).

Maar dat is niet het enige vraagstuk. Want de manier waarop we nu gewassen kweken, is dat duurzaam? Met chemicaliën, eenzijdige bemesting, bodemverstoring (erosie en bodemuitputting!) en een systeem dat zwaar leunt op fossiele brandstoffen? Waar steeds bewaterd en (met kunstmest) bemest moet worden? Er bestaat nogal wat controversie over deze onderwerpen, maar hoe je het ook wendt of keert, zoals het nu gaat is het niet houdbaar.

Dus hoe kunnen we met onze kleine tuinen bijdragen aan duurzame(re) voedselproductie? Ten eerste: food mileage, oftewel de afstand die het eten aflegt voordat het op je bord ligt. De belangrijkste opbrengst is dat je met je eigen groente ervoor zorgt dat het lokaal gekweekt is – en je weet precies wat ermee gebeurd is, het kan zo ecologisch/permacultuur/voedselbos/inheems/diervriendelijk als je zelf wilt en belangrijk vindt. Door de kleine afstand naar de keuken verminder je het fossiele brandstofgebruik en de CO2-uitstoot. Je kunt kringlopen sluiten. Je kunt zorgen voor een voedzame bodem en die rijkdom beschermen. Je kunt water en andere grondstoffen besparen. Je kunt tegelijk bijdragen aan diversiteit. Zelf ben ik ervan overtuigd dat we ons voedselsysteem weerbaarder maken (met het oog op klimaatverandering en ziektes) door meer dan alleen de standaard aardappels, mais en sla te kweken. Uiteindelijk: hoe we kleinschalig met ons voedsel omgaan creëert draagvlak en onderbouwing voor grotere veranderingen op nationaal en internationaal niveau.


Ik nodig iedereen die het leuk vind iets dergelijks te doen uit om dat te doen (graag!) en wat mij betreft mag meer dan alleen FB groener smile emoticon

 

4 reacties op “7-dagen-duurzaam-groen marathon [6/7 – Voedselproductie]

 1. Iris Veltman
  9 juli 2016

  Kom ik net dit bericht tegen, bevestigd maar weer dat een gevarieerde voedselteelt belangrijk is om flexibel te kunnen reageren op klimaat: http://www.volkskrant.nl/economie/supermarkten-kampen-met-lege-groenteschappen~a4335419/ – wij eten gewoon allerlei ‘spinazie’ uit de tuin, ongeacht hagelbuien en eindeloze regen 😉

 2. remkoboers
  10 juli 2016

  Eens. Fijne blogpost.
  Wij zijn met het initiatief Voedselbos Vlaardingen precies datgene aan het doen wat jij hier beschrijft.
  Zie http://www.voedselbosvlaardingen.nl voor meer info.

  • Iris Veltman
   10 juli 2016

   Hoi Remko,
   Ja ik ken Voedselbos Vlaardingen van horen zeggen, erg mooi project! Staat al op mijn bezoek-lijst 😉

 3. Pingback: Bijna 2017! Terugblik op mijn blog in 2016 | Iris' Garden Ecology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: