Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

7-dagen-duurzaam-groen marathon [5/7 – Afval]

kringloopsluitingDeze week iedere dag een groene foto + korte uitleg over hoe tuinieren kan bijdragen aan duurzaamheid, want: ik ben uitgedaagd 7 dagen een groene foto op FB te plaatsen. Dag 5 – Afval.

Ook deze foto maakte ik op Landgoedcamping Buiten (nee, ik word niet gesponsord smile emoticon). De reden dat ik deze koos is omdat je hier allerlei gerecyclede spullen en materialen ziet, maar ook kringlopen. Ik twijfelde nog over hoe ik dit thema zou noemen, want moet ik het nou insteken als kringlopen, als afval of als géén afval?

Ik heb gekozen voor afval. Want als iemand die gewerkt heeft in de afvalwereld weet ik dat er nog erg veel te winnen valt. Om een idee te geven: een groot deel belandt nog altijd op de stort. Een groter deel wordt gewoonweg verbrand als een soort duurzame energie – de kostbare grondstoffen waarmee het begon, daar heb je daarna niet zo veel meer aan (meeste wordt alsnog gestort). Er gaat erg veel energie zitten in het industrieel composteren (inclusief al het transport), niet te vergeten dat daar afvalwater en verontreinigde lucht vanaf komt, die weer gezuiverd moeten worden. Terugwinnen van stoffen kan dus wel, maar het kost veel energie en veel komen daar niet-afval grondstoffen aan te pas. Vaak is er dan ook nog de keuze: hoge verontreiniging accepteren en veel terugwinnen óf slechts hele kleine beetjes terugwinnen (ik heb bijvoorbeeld een testinstallatie beheert en ontwikkeld die NPK uit afvalwater, afkomstig van compostering en vergisting, terug kan winnen – maar dat bleek niet haalbaar). Kortom: het is nog steeds grotendeels afvoeren – recyclen is meestal vooral uitstel daarvan.

Als duurzaamheid het voorzien is in de behoeften van de huidige generaties, zonder die van toekomstige generaties te schaden, is afdanken en zo veel mogelijk recyclen dan de oplossing? Ik denk van niet: zelfs als we zo veel mogelijk recyclen dan nog produceren we afval en verbruiken we grondstoffen – hoogstens een beetje langzamer. Maar wat als het product, na gebruik, weer in zijn geheel grondstof vormt om precies hetzelfde product nog eens te maken? In de natuur gaat het niet anders: afval van het ene organisme is voedsel voor het andere. Kringlopen en in plaats van verarming verrijking. Waarom zouden wij dat dan niet kunnen?

Op veel gebieden wordt geëxperimenteerd met kringlopen en het níet produceren van afval, maar wat ik juist zo mooi vind aan tuinieren is dat hier, iedereen het kan! Recyclen natuurlijk (zoals oude tegels voor stapelmuurtjes, wc-rolletjes als zaaibakjes en oude blikken gebruiken als plantenbakken, bijvoorbeeld), maar ook met kringlopen werken. Niet alleen is het composteren/fermenteren van tuin- en keukenafval en dit vervolgens gebruiken als plantenvoeding een kringloop, die in de eigen tuin zonder veel energie verkregen wordt, maar dat kan zelfs (gemakkelijk) nog beter. Door te mulchen met plantaardige resten profiteert het bodemleven, geef je de in het materiaal opgeslagen voedingsstoffen terug en heb je niet eens plaats voor compostering nodig (of je eigen energie om het bij te houden en te verplaatsen). Van het afval wordt maximaal geprofiteerd door zo veel mogelijk organismen. Dus laat de planten, dieren en micro-organismen lekker genieten van wat wij afval noemen en de kringloop vóór ons sluiten. Een kringloop met wederzijds profijt. Onze tuinen zijn het bewijs dat het kan en voor mij in ieder geval een belangrijke leerschool. Hoe mooi wil je het hebben?


Ik nodig iedereen die het leuk vind iets dergelijks te doen uit om dat te doen (graag!) en wat mij betreft mag meer dan alleen FB groener smile emoticon

Eén reactie op “7-dagen-duurzaam-groen marathon [5/7 – Afval]

  1. Pingback: Bijna 2017! Terugblik op mijn blog in 2016 | Iris' Garden Ecology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: