Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

7-dagen-duurzaam-groen marathon [4/7 – Ethiek]

ethiekDeze week iedere dag een groene foto + korte uitleg over hoe tuinieren kan bijdragen aan duurzaamheid, want: ik ben uitgedaagd 7 dagen een groene foto op FB te plaatsen. Dag 4 – Ethiek.

Oké, ik moet op mijn woorden letten, want mijn oud-leraar ethiek leest mee… smile emoticon Bovenstaande foto maakte ik op Landgoedcamping Buiten, van een kip waarvan ik me alleen maar voor kan stellen dat ze helemaal happy is. Het verhaal erachter: de eigenaars van de camping hebben dit dier en andere overgenomen van verschillende mensen, die de kippen niet meer wilden. Nu mogen ze zo vaak als het kan vrij over de – zeer groene en ecologische – camping scharrelen, wat vast een heerlijk iets is voor ze.

Het punt is, tuinieren – ecologisch/diervriendelijk/inheems/permacultuur/whatever – plaatst je met je neus op de feiten. Moet je wel/niet ingrijpen bij een plaag of ziekte? Wat zijn de gevolgen? Kun je verantwoord dieren houden – ís het uberhaupt in algemene zin verantwoord om dieren te houden? Gebruik je inheemse of ook uitheemse planten? Welke materialen kies je (waarin je afhankelijk bent van prijs, recycling, lange/korte levensduur en chemicaliën)? Denk je alleen aan je eigen eten of genieten of ga je verder dan dat en wil je (enkele soorten of álle?) wilde dieren habitat en voedselkansen geven? Die laatste is trouwens een bodemloze put vind ik, want hoe meer ik ermee bezig ben hoe meer ik zou willen met mijn veel te kleine tuintje… Als je je met dit soort vraagstukken bezig houdt, dan zul je zien dat je verder gaat kijken dan de tuin. Maar laat dat je niet tegenhouden door hoe veel het soms kan lijken. Zie je eigen stukje als een leerschool, waarin we kunnen leren omgaan met onze omgeving. Ieder klein beetje is weer een stukje bewustzijn en kennis. We kunnen duurzamer leven door samen te werken met onze omgeving (wat je misschien ‘de natuur’ zou noemen), dat is voor mij nog steeds onveranderd de conclusie.


Ik nodig iedereen die het leuk vind iets dergelijks te doen uit om dat te doen (graag!) en wat mij betreft mag meer dan alleen FB groener  smile emoticon

Eén reactie op “7-dagen-duurzaam-groen marathon [4/7 – Ethiek]

  1. Pingback: Bijna 2017! Terugblik op mijn blog in 2016 | Iris' Garden Ecology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: