Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

7-dagen-duurzaam-groen marathon [3/7 – Biodiversiteit]

biodiversiteitDeze week iedere dag een groene foto + korte uitleg over hoe tuinieren kan bijdragen aan duurzaamheid, want: ik ben uitgedaagd 7 dagen een groene foto op FB te plaatsen. Dag 3 – Biodiversiteit.

Deze foto van een zweefvlieg op middelste teunisbloem maakte ik van de week in mijn voortuin. Een typisch dier dat variatie nodig heeft: de larven eten bladluis en de volwassen zweefvliegen leven van nectar, uit bloemen waar ze daar gemakkelijk bij kunnen. We zijn gebaat bij biodiversiteit: kijk alleen al naar de bestuivers, maar ook naar de roofdieren. De netwerken in het natuurlijk ecosysteem zijn dusdanig complex dat we nog steeds niet helemaal weten hoe het precies werkt. Valt er een soort weg, dan kan een kettingreactie ontstaan en heb je voor je het weet een nieuwe plaag, terwijl die soort voorheen nooit een probleem vormde.

Soorten planten/dieren/schimmels die afhankelijk zijn van hele specifieke omstandigheden of hele arealen kunnen we met tuintjes niet helpen. Maar we kunnen de tuin wel zo inrichten dat deze aan zo veel mogelijk andere (nuttige) soorten plek biedt, ze de ruimte geven en onze tuin zien als onderdeel van de rest van de omgeving. Je zult verbaast staan hoe veel vreemde wezens je na een aantal jaar tegenkomt smile emoticon


Ik nodig iedereen die het leuk vind iets dergelijks te doen uit om dat te doen (graag!) en wat mij betreft mag meer dan alleen FB groener…

6 reacties op “7-dagen-duurzaam-groen marathon [3/7 – Biodiversiteit]

 1. Tom
  7 juli 2016

  Hi Iris, heerlijk om in mijn steeds groener en ecologischer wordende tuin nieuwe planten, dieren, paddestoelen,… te ontdekken. Vooral diversiteit in het ‘klein grut’, de insecten, is verbazingwekkend. Als mijn stukje met inheemse akkerbloemen in het zonnetje ligt zijn de insectensoorten niet te tellen. Hoe diverser, hoe interessanter, zowel voor mens als dier. Voor mij geen grote plantvakken vol pachysandra of lavendel meer! 🙂

  • Iris Veltman
   7 juli 2016

   Hoi Tom,
   Dat klinkt echt als een paradijsje!

   • Tom
    7 juli 2016

    Paradijsje in wording dan toch. Heb nog een lange weg af te leggen. 🙂

    • Iris Veltman
     7 juli 2016

     Je kunt vast wel genieten van wat je nu al hebt, toch? Natuur-eigen, steeds verandering en groei 😉

     • Tom
      7 juli 2016

      Ik geniet er enorm van. En geniet ook van de toekomstdromen en plannen die ik voor de komende jaren nog heb. Kort samengevat: groener, weelderiger, inheemser, ecologischer en diverser. 🙂 Elke vierkante meter saai gazon dat ik omvorm tot een waardevoller stukje groen is een overwinning. 🙂

 2. Pingback: Bijna 2017! Terugblik op mijn blog in 2016 | Iris' Garden Ecology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: