Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

7-dagen-duurzaam-groen marathon [2/7 – Klimaat]

klimaatDeze week iedere dag een groene foto + korte uitleg over hoe tuinieren kan bijdragen aan duurzaamheid, want: ik ben uitgedaagd 7 dagen een groene foto op FB te plaatsen. Dag 2 – Klimaat.

Voor de tweede foto heb ik die van een oude plataan gekozen, die ik nam in Artis. Middenin het stadscentrum van Amsterdam en dan toch zo groen, dat blijft bijzonder. Want: groen en vooral bomen hebben invloed op het klimaat. En ja, die verandert: zo warmt de planeet op en wordt extreem weer normaler. Planten en stadsgroen kunnen een bijdrage leveren om de effecten af te zwakken. Hoe dat kan? Laat ik dat eens verder uitleggen.

Ten eerste draagt groen direct bij aan het klimaat van de omgeving. Heb je ooit gemerkt dat de schaduw onder planten koeler is dan onder een parasol of luifel? Dat komt doordat de lucht rond planten, al is het maar heel subtiel, circuleert. Doordat het in beweging blijft, warmt het minder op. Lucht onder een luifel of een parasol krijgt nog steeds de warmtestraling van de zon en staat stil, waardoor dit flink opwarmt.

Ten tweede: planten ademen. Ze transporteren vocht via hun wortels naar hun bladeren en stoten dit, samen met zuurstof en een beetje CO2 (hun ‘afval’), uit naar de lucht. Ze nemen ook weer CO2 op uit de lucht via de bladeren (door de zogenaamde huidmondjes). Om hun afval kwijt te raken en verse lucht te krijgen zijn de bladeren en groeiwijzen van planten heel subtiel gevormd, zodat er optimale luchtcirculatie plaatsvind die idealiter niet te sterk maar ook niet te zwak is. Dat ademen, en vooral het vocht dat ze opgenomen hebben en verdampen, koelt de lucht rondom ook – stiekem – wat af. Want: vochtige lucht (en aarde) warmt minder snel op. Dat terwijl stenige of heel zanderige, kale plaatsen juist veel warmte opnemen, minder snel afkoelen en zo zorgen voor een stuk heter microklimaat.

Ten derde: bomen en struiken hebben ook nog een tegenovergesteld effect dan warmtevermindering: ze filteren namelijk wind waardoor die minder sterk wordt, terwijl wind bij harde oppervlakten alleen maar botst en turbulent raakt. Groen heeft dus een positief effect op met name het stadsklimaat, want kan extreme warmte en harde winden afremmen – go green! mrgreen

Tot slot draagt groen bij aan grotere klimatologische vraagstukken. Het effect van planten (met name bomen) op hun omgeving kan veel verder reiken dan alleen plaatselijk – denk bijvoorbeeld aan water vasthouden, erosie voorkomen en luchtsamenstelling beïnvloeden. Vooral (grote) bossen hebben effect op het globale klimaat en hele regio’s, maar alle kleine beetjes, zeker in en rond steden, maken samen een heel groot beetje – en dat mag ook niet verwaarloosd worden wink


Ik nodig iedereen die het leuk vind iets dergelijks te doen uit om dat te doen (graag!) en wat mij betreft mag meer dan alleen FB groener…

3 reacties op “7-dagen-duurzaam-groen marathon [2/7 – Klimaat]

  1. lefabuleuxjardin
    5 juli 2016

    Ik wil de uitdaging wel aangaan , maar kijk nog even de kat uit de boom, beetje druk hier in de jardin op dit moment.

  2. Pingback: Bijna 2017! Terugblik op mijn blog in 2016 | Iris' Garden Ecology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: