Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

7-dagen-duurzaam-groen marathon [1/7 – Bodembescherming]

bodem

Deze week iedere dag een groene foto + korte uitleg over hoe tuinieren kan bijdragen aan duurzaamheid, want: ik ben uitgedaagd 7 dagen een groene foto op FB te plaatsen. Dus here goes: dag 1 – Bodembescherming.

Ik kreeg de vraag het stokje over te nemen als groenambassadeur: 7 dagen lang een groene foto op FB plaatsen om die te vergroenen en aandacht voor groen te vragen. En ik zou ik niet zijn if I didn’t run with it, of course… Want een foto zonder verhaal, dat kan ik niet hè. Dus heb ik de challenge voor mezelf wat groter gemaakt met foto’s die een thema binnen duurzaamheid weerspiegelen – aandacht voor meer groen wegens duurzaamheid smile emoticon En om het af te trappen een foto met een mooi voorbeeld van bodembescherming. Erosie, uitdroging, overstroming, oververhitting, uitputting… Hoe we omgaan met de bodem is een belangrijk vraagstuk binnen duurzaamheid, want de bron van zo veel fysische en (organische/anorganische) chemische processen. Maar laat ik voor deze eerste keer beginnen met wat duurzaamheid precies inhoudt – de volgende 6 zal ik korter houden, ik beloof het mrgreen Zelf hanteer ik de meest gangbare uitleg, namelijk die van het Brundtlandrapport (Our Common Future):

Sustainable development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.

It contains within it two key concepts:

 • the concept of needs, in particular the essential needs of the world’s poor, to which overriding priority should be given; and
 • the idea of limitations imposed by the state of technology and social organization on the environment’s ability to meet present and future needs.” – Our Common future (1987)

Laten we voor dit verhaal even inzoomen op de eerste zin, die vertaald zou kunnen worden als: duurzaamheid is het voorzien in de behoeften van de huidige generaties, zonder die van toekomstige generaties te schaden. Hoe kan tuinieren daaraan bijdragen?

Voor dit eerste deel: doordat tuinieren de bodem kan beschermen. De foto koos ik niet zomaar: het is een goed voorbeeld (uit mijn eigen tuin) van diverse beplanting met stikstoffixerende soorten erin (de lichtroze bloemtros is kroonwikke), die ook nog eens genomen is in onderbegroeiing. Tuinieren kan bijdragen aan bodembescherming doordat het water in borders kan infiltreren en zo het grondwater blijft aanvullen. Daardoor vermindert de kans op overstroming (zie de laatste weken) en doordat een groot deel water verdampt of wordt opgenomen door planten is er minder water dat uiteindelijk afgevoerd moet worden. De wortels (zeker van bomen, struiken en meerjarige soorten) en bovengrondse plantendelen voorkomen bovendien erosie en uitdroging. Doordat planten ademen en vocht verdampen blijft het ook nog eens koeler, wat weer oververhitting tegengaat.

De hierboven genoemde processen spelen een grote rol bij bodemuitputting. Monoculturen, boskap, kale stukken, eenzijdige bemesting, bodemverstoring, jarenlang eenjarigen kweken en afwezigheid van (diverse) bodemorganismen werken dit in de hand. En wat te denken van de bodem onder gebouwen en bestrating? Daaronder is vrijwel geen leven mogelijk. Hoe kunnen we (nu en in de toekomst) voedsel halen uit een bodem die gebroken is en dood? Steeds meer potentieel agrarisch landschap gaat verloren, zowel in verre landen als hier. Hoe zorgen we dat we straks niet een regelmatig overstoomde beton/zand-woestijn overhouden? Bewust beheer van onze omgeving, ieder klein beetje extra, zorgt nu voor rijkdom en kan die ook blijven geven. Hoe? Een gevarieerde plantgemeenschap die mag wortelen in de volle grond, waarvan het afgestorven materiaal op/in de bodem mag rotten of in de vorm van compost terugkomt als plantenvoeding en waar geen gebruik gemaakt wordt van chemicaliën die bodemorganismen kunnen schaden.


Ik nodig iedereen die het leuk vind iets dergelijks te doen uit om dat te doen (graag!) en wat mij betreft mag meer dan alleen FB groener  smile emoticon

7 reacties op “7-dagen-duurzaam-groen marathon [1/7 – Bodembescherming]

 1. iete
  5 juli 2016

  Top! Ik heb je gedeeld.

 2. lefabuleuxjardin
  5 juli 2016

  Dit is een informatieve uitdaging waw

 3. Zem
  6 juli 2016

  Heel fijn, dat je deze wezenlijke informatie nog eens zo duidelijk verwoordt!
  Het kan niet vaak genoeg geschreven en gezegd worden.
  Hartelijke groet, Zem.

  • Iris Veltman
   6 juli 2016

   Hoi Zem,
   Dank je wel, ik moet mensen vaak zat uitleggen dat ik me niet ‘zomaar’ met tuintjes bezig houd – blijkbaar kijken veel mensen er toch naar als een eilandje dat er alleen maar voor de mooi ligt.

 4. Pingback: Bijna 2017! Terugblik op mijn blog in 2016 | Iris' Garden Ecology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: