Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Ja, hier eten we ook ’s winters uit de tuin!

Suikerwortel bovengronds

Suikerwortel bovengronds

Hè wat? Praten over wintergroenten op 30 juni? Ja, want ik krijg juist nú steeds de vraag of ik alweer uit de tuin eet. Nou, dat gaat hier jaarrond door, hoor mrgreen

KoolIk heb even wat spontane inspiratie die ik kwijt moet. Echt, ik heb de vraag nu al van heel wat verschillende mensen gehad, terwijl ik ook in de winter én in het voorjaar rustig uit de tuin haal. Sterker nog, ongeacht dat ik er geen klap voor doe heb ik ieder jaar weer een overshoot aan kool en aardperen waar wij in ons eentje niet tegenop kunnen…  Ik ben een gulle aardperen-uitdeler en de kool deel ik graag met slakken, hoewel die er ook niet tegenop schijnen te kunnen razz En na een aantal jaren sparen wordt ’s winters het aanbod uit mijn tuin steeds groter: deze winter hoop ik nog veel meer soorten voor het eerst te kunnen oogsten. Dus ben ik een beetje verbaasd als iemand vraagt of ik mijn eerste oogst al gehad heb. Ja, een paar jaar geleden… Ik heb een voedselbos (ik noem het altijd liever mijn voedselstruweel, tja terminologie hè), geen moestuin mensen confused Voor moestuinen kun je met goed plannen natuurlijk ook een eind komen, maar ik vind het eigenlijk best makkelijk om in een meerjarig voedselsysteem winteropbrengst te hebben. Dat kan gewoon en blijkbaar is dat toch iets wat veel mensen niet weten. En gezien het aanbod bij kwekers op dit moment in het jaar groot is en het nog niet te laat is om het een en ander te zaaien, ach, waarom niet praten over winter- en vroege voorjaarsgroenten (en een beetje fruit)? Ook al is het morgen juli lol lol lol

Dwergkwee (Japanse)CichoreiDus wat eet je dan? Oké, out of the top of my head: aardpeer, crosne, aardaker-knollen, suikerwortel, Amerikaanse grondnoot-knollen, teunisbloem-wortel, meerjarige kool, andere soort meerjarige kool, asperge, rabarber, (meerjarige) broccoli, struisvaren-scheuten, daslook, look-zonder-look, barberakruid, wilde cichorei, hondsdraf, allerlei young shoots (bijvoorbeeld meidoorn, brave hendrik, Schisandra, wilgenroosje etc.), rankspinazie, rozemarijn, peterselie, boomtomaat (die dan binnen staat overigens), appels, mispels, japanse kwee-vruchten, noten (dit jaar hoop ik op mijn eerste hazelnoten!), bloemen (dovenetel, sleutelbloem, magnolia, pinksterbloem etc.)…

’s Winters en in het voorjaar kook ik dus al veel uit eigen tuin (ovenschotels, salades, omeletten, frietjes, gebakken schijfjes, jam, uit de hand, gewoon lekker zo gebakken, wraps, sauzen…). En zuurkool wil ik nog eens gaan proberen, maar ik was er dusver te lui/druk voor. Dus, heel wat keuze. Gaten? Nee, niet echt, behalve op de momenten dat een nieuwe groep zich aandient en ik me afvraag wat ik dáár ook alweer van maakte vorig jaar en even blanco sla… Ik moet het echt op gaan schrijven. Tja, een voedselbos/struweel gaat gewoon verder mrgreen

wintergroenten1

Zoekplaatje: hier staan drie verschillende winter- en vroege voorjaarsgroenten op! Hint: suikerwortel, Amerikaanse grondnoot en rankspinazie. Het kan zijn dat ze een beetje door elkaar groeien…

 

2 reacties op “Ja, hier eten we ook ’s winters uit de tuin!

 1. lefabuleuxjardin
  30 juni 2016

  Bijna alle planten die je hier opsomt heb ik dit jaar ook voor het eerst geplant of gezaaid. Zeker je receptjes delen als je er toe komt ze op te schrijven 😉 het zijn voor ons nog “onbekende” groeten hé

  • Iris Veltman
   1 juli 2016

   Wat grappig dat jij ze ook hebt! Ik vind mezelf geen held met recepten maar ik zal ze eens delen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: