Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Uitprobeersel: groentepakketjes uit de tuin

tuingroentepakketjes

Tja, dan zit je met een tuin vol groene groenten maar wilt eens wat anders dan salade of soep… en bovendien heb je een tuinkabouter die er niets van wilt weten. Zo ontstonden dus mijn groentepakketjes.

Ik heb veel groene groenten in de tuin – bladgroenten, meerjarige broccoli’s met héél veel mini broccoli’s, kruiden, kolen, noem maar op. Ik maak er van alles van: salade, soep, hartige taart, spinazie(ish), gevulde omelet of broodjes super-gezond bijvoorbeeld mrgreen Zeker als je heel veel verschillende groentes hebt maar meestal geen bulk van maar één soort, dan zijn dit soort recepten heel handig (oh ja, note to self: ik zal er weer eens pesto van maken). Maar op een gegeven moment ben je dat toch een beetje zat. Helemaal als je een tuinkaboutertje hebt dat veel liever vlees heeft dan groente. En een man die ook al niet zo’n groenteliefhebber is… rolleyes In zo’n geval ben je dus blij met íeder beetje groente dat je ze stiekem kan laten eten. En daarom bedacht ik laatst om er eens groentepakketjes van te maken, misschien dat ze daarin zouden trappen. Nou, ja dus. Ze waren heerlijk en zelfs meneer de vleesetende tuinkabouter kon er geen genoeg van krijgen! Dus hier mijn recept en het fotoverslag van mijn experiment.

Nodig (in hindsight, dan lol):

 • circa 1 kilo groene groenten, waarvan ongeveer 4-5 topjes van munt (afhankelijk van de soort) en een flinke bos bieslook, bloemetjes mag
 • feta (100 gram)
 • bladerdeeg (bovenstaand is genoeg voor 2x 10 blaadjes)
 • twee teenjes knoflook
 • olijfolie
 • sap van een halve citroen
 • groentebouillon
 • peper

De groenten die ik gebruikte waren alle soorten waar ik op dat moment veel van had: een flinke berg koolbladeren – eeuwig moes (Brassica oleracea var. acephala), splijtkool (B. oleracea var. ramosa) en meerjarige broccoli (B. oleracea ‘Nine star perennial’), plus alle mini broccoli’s (bloemstelen) van die laatste koolsoort, bladeren van brave hendrik (Chenopodium bonus-henricus), rankspinazie (Hablitzia tamnoides) en zandkool/wilde rucola (Diplotaxis tenuifolia)... Ik heb er vast nog wel meer in geknikkerd, maar ik ben vergeten wat, zo veel soorten gebruik ik af en toe. Dit waren in ieder geval de belangrijkste.

Ik heb het gekruid met een flinke bos bieslook en 5 topjes van appelmunt (dat zijn zo’n 4 blaadjes per plukje). Appelmunt is niet zo sterk als pepermunt of Marrokaanse munt, dus daar kon ik rustig iets meer van gebruiken. Voor die sterkere muntsoorten is 4 topjes genoeg. De bieslook heb ik met bloemknoppen en al geplukt en erbij gegooid, want ook de bloemknoppen en bloemen zijn eetbaar. Maar die bloemen haal je het beste uit de plant als je wilt dat hij voorlopig nog veel blad produceert, want daar stopt hij grotendeels mee na de bloei. Ik eet ze dus gewoon op wink

alle groenten in de pan

Alle groenten heb ik gewassen en daarna in een grote pan met water, de knoflook en groentebouillon 8 minuten lang laten koken. In de tussentijd heb ik de oven aangezet (gasoven op 200 graden).

beetje op bladerdeeg

Oké, de foto ziet er niet zo aantrekkelijk uit, want het is een groentedrab geworden 😉 Die heb ik gemaakt door de gekookte groenten af te gieten, die te mengen met de feta, het citroensap, peper en een scheutje olijfolie. Daarna heb ik dat in zijn geheel gepureerd. Op ieder blaadje heb ik vervolgens een klodder ervan gedaan, maar dit was -achteraf gezien- teveel. Ik ben altijd wat over-enthousiast met groenten in gerechten, een klacht die ik veel hoor van mijn man :mrgreen: Één eetlepel volstaat, weet ik nu.

pakketje

Van de deegblaadjes heb ik vervolgens een soort appelflap gevouwen. Niet lachen, het was de eerste keer dat ik ermee werkte! Het was even oefenen, maar ik drukte de bovenkant op de onderkant en rolde dan de onderkant er overheen.

pakketjes uit de oven

Oeps, teveel groente inderdaad. Maar ach, nog steeds lekker en we hadden meteen een dipsaus! Ik heb ze ongeveer 10 minuten in de oven gehad.

tuingroentepakketjes

Tada! Mijn eerste poging maakte misschien niet moeders mooiste pakketjes, maar smakelijk waren ze in ieder geval wel!

5 reacties op “Uitprobeersel: groentepakketjes uit de tuin

 1. lefabuleuxjardin
  31 mei 2016

  Lijkt een beetje op mijn feta spinazie (of groente van het moment) taart. Ik pureer het wel niet en ben te lui om er pakketjes van te maken, maar het is hier altijd een voltreffer. Volgende keer probeer ik het ook eens met munt. Bedankt voor de tip.

  • Iris Veltman
   1 juni 2016

   Ah dat klinkt goed, heb je het dan over een bodem met de groenten eroverheen of beslag/groenten door elkaar?

   • lefabuleuxjardin
    1 juni 2016

    Nee, zonder beslag. Bodem , daarop groenten met verkruimelde feta en dan nog een laagje bladerdeeg.

 2. Pingback: Blijven oogsten van je kool, dat kan met Oerkool ofwel Eeuwig Moes | Stichting Eetbaar IJsselstein

 3. Tine de Jong
  27 maart 2021

  Wat een lekker recept kwam ik tegen en deze zal ik zeker ook eens gaan proberen te maken. Bedankt hiervoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 31 mei 2016 door in Recepten en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: