Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Eetbare schaduwplanten (deel 3)

eetbare schaduw planten 3 uitgelichtEen schaduwtuin is geen goede smoes meer om geen eetbare tuin te hebben!

__________

Pssst! Op 17 maart 2023 is mijn boek uitgekomen – Tuinlogica: de natuur in je voordeel gebruiken met permacultuur! Daarin vind je nog veel meer tips voor eetbare beplanting die mooi én lekker is, beplantingsplannen én (eetbare) plantentips voor zelfs de lastigste plekken. Ga naar Vonk Uitgevers voor meer informatie en om te bestellen, of kijk op groeneboekenshop.nl of bol.com.

__________

Echt, er is zat eetbaar wat in de schaduw kan groeien. Geloof je me na deel 1 en deel 2 nog steeds niet helemaal? Dan heb ik hier nu deel 3 😉

HoningbesHoningbes (Lonicera caerulea)

Honingbes steeds vaker te koop aangeboden en ook in steeds meer en betere cultivars. Het is een plant uit de kamperfoeliefamilie, maar dan met eetbare, zoetzure bessen (de smaak is afhankelijk van de soort). Een supersterke struik, die goed groeit in (half)schaduw en onder bomen, waar hij 2 m hoog en 1 m breed kan worden. Je hebt er wel twee van nodig voor kruisbestuiving, liefst twee verschillende cultivars.

RankspinazieRankspinazie (Hablitzia tamnoides)

Nog steeds één van mijn favoriete groenten.  Deze sterke, winterharde en meerjarige klimplant komt in het voorjaar boven de grond en windt zich dan met lange ranken omhoog, die tot 4 m lang kunnen worden. Van rankspinazie eet je de zacht smakende bladeren als sla of spinazie. Hij groeit goed in zowel zon als schaduw.

KruisbesKruisbes (Ribes uva-crispa)

Een bekende struik is de kruisbes, die hier ook van nature voorkomt. Hij groeit goed in halfschaduw en lichte schaduw tussen bomen. De eetbare bessen zijn zuur, maar wel heel geschikt voor allerlei hartige en zoete gerechten of jam. Kruisbes heeft wel gemene stekels, die juist handig kunnen zijn als afscheiding of om dieren te beschermen, maar er zijn ook min of meer doornloze cultivars te koop. Kruisbes is zelfbestuivend.

Look-zonder-lookLook-zonder-look (Alliaria petiolata)

Look-zonder-look is een echte bosplant, die ook veel in Nederland in het wild groeit. Het is een tweejarige, wat betekent dat hij in het eerste jaar bladeren maakt en in het tweede jaar gaat bloeien. Het eerste jaar zijn de bladeren heerlijk om te gebruiken, vanwege hun uien-smaak. Geef hem een beetje vochtige, humusrijke of met compost verrijkte grond in de halfschaduw of lichte schaduw tussen bomen of struiken en dan zaait hij zichzelf uit. Echt een geschikte plant voor een wat meer bosachtige tuin.

AppelbesAppelbes (Aronia melanocarpa)

Een sterke, Amerikaanse struik die ook voor zijn sierwaarde veel wordt aangeplant is de appelbes. Eerst de prachtige bloemen, dan de eetbare bessen en in het najaar volgt een spectaculaire herfstkleur, die tussen rood, paars en chocolade inzit. De bessen zijn geschikt om vers te eten maar smaken wel zuur, daarom wordt er vaak jam of sap van gemaakt. Afhankelijk van de soort wordt hij 1 tot 2 meter hoog. De struik doet het goed doet in de schaduw van andere planten, op zurige grond en is zelfbestuivend.

Varen (Matteuccia)Struisvaren (Matteuccia struthiopteris)

Struisvaren is een decoratieve, flinke varen, die goed 1 m hoog en breed wordt. In het voorjaar zijn van deze varensoort de jonge, opgerolde scheuten eetbaar en zijn gestoofd het beste. Geef hem een plekje in lichte schaduw op vochtige, voedselrijke grond.

ShallonfruitShallonfruit (Gaultheria shallon)

Shallonfruit is misschien een wat onverwachte edible, maar edible nonetheless. Deze struik komt uit de heidefamilie, net als de bosbes en daarmee verraad ik al wat er eetbaar is: de bessen! Vers, verwerkt of gedroogd zijn ze lekker. De struik zelf is groenblijvend in de winter, kan 1 tot 2 m groot worden en heeft wel graag zurige, vochtige grond net als de bosbes. Maar het is een decoratieve struik die het goed doet in (half)schaduw en daarmee een plaatsje in een eetbare tuin waard.

klaverzuring (oxalis)Witte klaverzuring (Oxalis acetosella)

Klavers en klaverzuring soorten vind ik heerlijk, vanwege de frisse, zachte blaadjes die ik graag in salades en op brood doe. Witte klaverzuring is een meerjarige, stikstoffixerende en echte bosplant, die in Nederland in het wild groeit. Super dus voor een schaduwrijker, beetje vochtig plekje.


Begin meteen met groeien!

Leer interactief en op eigen tempo.

3 reacties op “Eetbare schaduwplanten (deel 3)

 1. zem
  30 maart 2016

  Interessante post. Je noemt een aantal voor mij onbekende (overblijvende) planten.
  Het is best moeilijk eetbare planten voor de kruidlaag van de bostuin te vinden,
  De meeste eenjarige groenten willen zon en bacteriedominante grond.
  De overwegend schimmeldominante bosgrond stelt zijn eigen eisen. Ik zoek nog steeds naar goede info hierover.

  • Iris Veltman
   30 maart 2016

   Hoi Zem,
   Je kunt het beste inspiratie zoeken in wilde bosplanten (die zijn echt op deze bodems aangepast), daaronder zijn heel veel eetbare soorten te vinden en dat doe ik zelf ook graag. Look-zonder-look, witte klaverzuring, struisvaren, adderwortel, daslook en bospinda vallen hier echt onder. Als je bomen en struiken net iets verder uit elkaar zet (als dat nog een mogelijkheid is natuurlijk) of de bomen/struiken eens in de zoveel jaar afzet, dan komt er iets meer zon tot de grond door en heb je veel meer keuze, want zowel de zonaanbidders als meer schaduwtolerante soorten kunnen er dan groeien en zullen elkaar afwisselen.

 2. Pingback: Eetbare siertuin: niet alleen fruit en kruiden! | Iris' Garden Ecology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: