Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Voorjaarsklaar

Voortuin na snoeien 2016In plaats van winterklaar maak ik mijn tuin voorjaarsklaar.

Zo! Het groen in mijn voortuin is alweer klaar voor de rest van het jaar 😉 Mijn tuin is weer even schattig, klein en netjes in het gareel. Voor even dan, want over enkele weken zegt het alweer POEF! waarmee het mensen die niet beter weten de stuipen op het lijf jaagt en ik mijn tuin weer terug heb. Je zou maar de hele winter tegen zo’n kale, saaie tuin aankijken… Nee, niet mijn ding.

Voorjaar kent zijn eigen fenomenen. Dit is er ook zo eentje, het is net zoiets als rokjesdag, maar dan iets eerder: tuinmensendag. Want ineens is iedereen een tuinmens. Mensen die ik normaal nooit in de tuin zie, zelfs niet midden in de zomer, zijn ineens druk in de weer met een schepje in de aarde. Dat ziet wat vreemd en ongemakkelijk uit, alsof je tijdens een kort wandelingetje ineens op een zeer zeldzaam en schuchter dier stuit. Net als de vogeltjes gaan we massaal druk in de weer met takjes en plantjes en in de tuincentra staan lange rijen voor de twee kassa’s die ze open hebben, omdat ze blijkbaar die plotselinge drukte niet aan hadden zien komen.

Tuinmensentijd is ook de tijd dat ik een tuinmens wordt -of tenminste eentje die dan daadwerkelijk in de tuin wĂ©rkt. Het meeste onderhoud wat ik doe aan mijn voor- en achtertuin, zijn namelijk samengevoegd in twee halve dagen per jaar (iedere tuin een halve dag). Want ik maak de tuin niet winterklaar, maar voorjaarsklaar. Dan snoei ik ĂĄlles (op mijn druif en amandelboompje na) en wat ik snoei gooi ik, samen met zelfgemaakte compost, op de grond als bemesting. Overigens is dat wel wat weinig werk naar mijn smaak, want meestal kijk ik dan wat teleurgesteld om me heen, denk ‘Was dat het alweer?’ en ga dan maar nieuwe planten zaaien en nog meer plek voor groen verzinnen.

Mooie silhouetten om naar te kijken in de winter, beschutting en voedsel voor de dieren en lekker in het zonnetje: wat mij betreft veel handiger. Alle afgestorven stelen en bladeren van de kruidachtigen gaan dan allemaal in Ă©Ă©n keer tegen de grond, de oude bottels knip ik uit de rozen, ik kortwiek de kornoelje (de takken gebruik ik weer), de lavendel krijgt een nieuw kapsel en al het snoeimateriaal gaat lekker op de grond als mulch. Toen de hortensia er nog was kwam die ook pas nu aan de beurt, zodat de bloemen door vogels gebruikt konden worden en ze de kale takken als beschutting konden gebruiken. Goed, normaal ben ik meestal iets eerder, maar door mijn werk bij andere tuinen ben ik dit jaar wat laat. Er zijn alleen een paar uitzonderingen: voorjaarsbloeiers en bomen/klimmers die bloeden. Bloedende soorten (druif, vijg, walnoot, esdoorn, haagbeuk, berk, vleugelnoot) snoei je tussen november en december, als de sapstroom zich terugtrekt, of rond augustus. Voorjaarsbloeiers snoei je het beste direct na de bloei, anders kun je daarvan natuurlijk niet genieten. Vandaar dat ik mijn druif dus in de winter doe en mijn amandelboompje in het voorjaar (nee wacht, die laatste snoei ik eigenlijk nooit -vind het altijd zonde als hij eenmaal in blad is 🙄 ).

Wat mij betreft heeft dat winterklaar maken dus absoluut zijn beste tijd gehad, want waarom zou je tegen de natuur, tegen je eígen natuur ingaan? :mrgreen:

4 reacties op “Voorjaarsklaar

 1. Tom
  26 maart 2016

  Haha zeer herkenbaar Iris. 🙂 Ik heb ook mijn tuin een week of twee geleden ‘voorjaarsklaar’ gemaakt. Alle oude stengels takjes en blaadjes gewoon terug ter plekke tegen de grond. En nu is het een zonnige dag en ben ik een beetje beteuterd dat er in de tuin absoluut niks te doen valt buiten wachten tot de plantjes terug beginnen groeien en de blaadjes uitlopen. Mijn handen jeuken dan ook om aan de nieuwe borders te beginnen en de tuin verder te vergroenen. Ik zie bij de buren overal mensen druk schoffelen en onkruid verwijderen. Bij mij staat werkelijk geen spiertje onkruid dankzij de mulchlaag. Ik heb dus eigenlijk te weinig werk in mijn toch behoorlijk grote tuin. 🙂

 2. zem
  26 maart 2016

  Vandaag heb ik dezelfde handelingen in mijn tuin gepleegd als jij: stengeltjes in stukjes knippen als mulchlaag. Heerlijk, hoe al het groen weer te voorschijn komt en ons straks weer de weelde laat zien. Zon op de rug en allerlei vrolijke vogelgeluiden.
  Lekker lui met de natuur mee tuinieren, dat is eigenlijk meest puur genieten!
  Hartelijke groet, Zem.

  • Iris Veltman
   26 maart 2016

   Hoi Zem, ik ben het helemaal met je eens! En het was vandaag wel echt prachtig weer om te tuinieren (ik kon het ook niet laten, heb weer wat nieuwe planten gekocht… Nu puzzelen hoe ik ze allemaal kwijt kan).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 25 maart 2016 door in Algemeen, Ecologisch tuinieren en getagd als , , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: