Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

(Wat te doen tegen) kattenpoep!

Kat groene tuin zonder kattenpoep

Al spittend tussen de planten kom je ineens tot een vieze ontdekking: kattenpoep! Een enorme ergernis. Maar een groene tuin hoeft geen kattentoilet te zijn! Hier deel ik mijn eigen ervaringen.

Een beetje een vies verhaal dit keer, maar wel een bekende ergernis van vele tuineigenaren. En als baasje/bediende/voedselverschaffer/hofnar van twee van die eigenwijze haarballen ken ik de kattenpoep-wanhoop goed. In het vorige tuintje bij een huurhuis had ik er verschrikkelijk veel last van. Mijn katten (met hun kattenbak letterlijk één meter van waar ze naar buiten gingen) vonden de vreemdste plekjes in het kleine stukje dat toch al bijna volledig betegeld was. In de randen tussen de tegels en de muren, het kleine zanderige plekje waarop de regenpijp afwaterde en in plantenbakken. Waar ze hun behoefte deden legde ik oude tegels overheen. En dus lag er vervolgens een drol bovenop of ernaast op de stenen *facepalm*. Wraak à la kat, volgens mij. Zo’n beetje alle vage adviezen probeerde ik uit: zo gooide ik er koffieprut, sinaasappelschillen, peper, citroensap, combinaties daarvan… Leuke pogingen, maar mijn katten waren niet onder de indruk. Maar het was wel heel leerzaam! In mijn huidige tuin heb ik het heel anders aangepakt en die is (al jaren) niet katvrij maar wel kattenpoepvrij 🐱 .

Een buurman van ons gooit zijn sloffen naar iedere kat die zijn tuin binnen komt en dat werkt zolang hij aanwezig is. Maar als de kat van huis is dansen de muizen op tafel en in dit geval de katten in de tuin als de buurman naar zijn werk is. Ook geen oplossing, dus. En dan zijn er nog spullen te koop tegen katten. Zelf heb ik ervaring met wijnruit en citroengeurige planten, maar zolang ze er niet tegenaan komen (en dat kunnen ze heel goed), dan heeft het weinig effect op katten. Laatst sprak ik enkele mensen die een apparaatje hadden dat een pieptoon laat horen als er beweging gedetecteerd wordt, tegen katten. Het werkte wel, maar bij de ene klaagden de buren over geluid en bij de ander was het apparaatje uit de voortuin gestolen. Ik heb ook wel eens gehoord van systemen om katten binnen of buiten te houden, maar dat lijkt mij nogal veel gedoe om aan te leggen.

Het belangrijkste inzicht dat ik opgedaan dankzij mijn twee kattenkoppen is dit: katten zijn hele, héle, HELE eigenwijze, neurotische beesten die (alleen) slim zijn als het hen uitkomt en absoluut houden van routine. En dat betekent dat als ze eenmaal een plek ‘vereren’ door daar hun behoefte te doen, het moeilijk is om ze op andere gedachten te brengen. En ze zijn ook nog eens allemaal weer nét even anders, dus wat bij Tijger werkt, werkt niet per se bij Boris en Orkaantje (die van ons) vindt haar persoonlijke toiletjuffrouw maar onhandig en doet haar behoefte er dan maar naast (of tenminste, zo zie ik het voor me – ik heb teveel fantasie). Als je enigszins bekend bent met katten in de tuin dan zal hun vindingrijkheid vast niet nieuw zijn. Maar ik heb wel wat tips die alle verschillende katten in mijn buurt ervan weerhoudt in mijn tuin te poepen. Probeer ze vooral uit, afzonderlijk of in combinatie met elkaar om te zien wat voor de katten in de eigen tuin werkt!

Een groene tuin

Een groene tuin doet het beter dan een grotendeels betegelde. Hoe tegenstrijdig dat misschien ook klinkt, dat is wel precies wat ik merk. Het belangrijkste ‘geheim’ van mijn huidige tuin is namelijk dat er zat katten voorbij komen, maar om te chillen. Echt waar, ik zie ze een rondje lopen, hun neus in planten steken om te snuffelen, wat achter insecten aan scharrelen en dan lekker in het zonnetje of op een rustig plekje in het groen gaan zitten met hun oogjes dicht. Ze genieten ervan! En waar een kat graag zit of drinkt schijt hij liever niet. Dus als ze graag in de tuin zitten, of in de buurt van het terras, of drinken van de mooie vijver daar, dan is er veel minder kans dat ze daar gaan poepen. Het is ontzettend moeilijk om katten uit de tuin te houden, dus mét ze werken kost vaak minder energie dan tegen ze. Een groene tuin, met alle interessante plantjes en diertjes, houdt ze bezig en geeft ze fijne plekjes.

Bedek de bodem! (1/2)

Hoe vaak loop ik niet langs tuinen met mooie, zanderige bodems tussen de planten en denk ik: als ik een kat was dan was dit een geweldig toilet voor mij. Kijk eens vanuit de ogen van de kat. Een héérlijke zanderige ondergrond, fijn aan mijn poezenpootjes, lekker buiten in het zonnetje, frisse lucht en dan ook nog eens mooi privé tussen de planten… Ja, ik zou het wel weten als kat. Vandaar dat ik zeg: bedek die bodem en zo snel mogelijk na aanleg! Bodembedekkers willen wel helpen, maar in mijn ervaring alleen als de grond nog niet gebruikt wordt als toilet. Is dat eenmaal zo, dan hebben katten meestal meer nodig om hen te ontraden die plek te gebruiken. Ze zíen die plek al als hun persoonlijke eigendom, dus als wij die plek wat ongemakkelijker maken, dan vormen zij hem weer naar hun eigen smaak. Het liefste voorkom ik dus dat ze er een kattenbak in zien, door bodembedekkers te planten. Mulchen met bladeren en dergelijke kan dan ook helpen.

Bedek de bodem! (2/2)

Ís het stuk al tot poepplek verheven of zijn de katten alsnog eigenwijs, dan gebruik ik iets wat juist nu veel vrij komt: snoeiafval. Wat goed werkt op een bestaande poepplek (maar ook als preventie), is houtachtig snoeiafval. Van hortensia’s bijvoorbeeld, of kornoelje in kortere stukken (10-20 cm bijvoorbeeld) geknipt, of gewoon heel gelaten. Álle takjes, zeker de gekromde en vertakte stukken, die te vinden zijn verspreid ik over de bodem. Hou het wat grover en laat zo min mogelijk aarde vrij. Bodembedekkers kunnen er goed doorheen groeien, dat is geen probleem. Maar voor die kattenpootjes is het zeer irritant om hier overheen te lopen en in te graven en het werkte daarom ook erg goed toen ik het redelijk kale, nog niet begroeide stukje in mijn voortuin langs de muur ermee bedekte. Ervoor kwamen meerdere katten daar om te poepen, nu al jaren niet meer.

hazelaar takken mulch voorjaar

Mijn hazelaar en de planten eromheen hebben nu een mooie, dikke laag van grover snoeihout en daar bovenop takjes als mulch én tegen katten.

Gaas

Nog een gradatie hoger: gaas. En dan bedoel ik vooral dat met grotere mazen. Ik leg het losjes over de bodem rond deze tijd in het voorjaar, laat het verder lekker liggen en bedek het eventueel met mulch om het direct onzichtbaar te maken. Niemand ziet het na een week of twee, omdat de planten er gewoon doorheen groeien en het aan het zicht onttrekken. Ik had zelfs moeite om het voor deze post te fotograferen 😉 Het werkt zo goed omdat katten wat graven om te poepen, maar op deze manier haken ze steeds met hun klauwen achter het gaas en dat is opnieuw irritant (zij irritant, ik irritant, zeg maar). Het werkt erg goed en ze lopen er zelfs niet graag overheen. Als extra ontmoediging kunnen er eventueel ook weer houtig snoeiafval of houtsnippers overheen, maar nodig is het niet.

takken hout snoeisel gaas tegen katten poep

Een goed voorbeeld van waar ik al jaren gaas heb liggen, waar ik ook het houtsnoeiafval overheen strooi. De bodembedekkers komen er alweer tussen op.

Plekken die al ‘vereerd’ zijn

Een plek die eenmaal gebruikt is, ruíkt naar de poep. Daarom zal een kat steeds terugkomen, ook al groeien er ineens bodembedekkers of ligt er een tegel. Het beste werkt het in zo’n geval om álle drollen weg te halen, het stuk om te spitten en vooral een laag compost eroverheen te leggen om de geur weg te krijgen. En dán bodembedekkers, mulch, houtsnoeisel of gaas toe te passen (of alles tegelijk als de betreffende katten wel heel persistent zijn). Bij mij werkten sommige plekken met alleen gaas en/of houtsnoeisel goed, maar enkele plekken moest ik echt eerst met een laag compost bedekken. Soms werkte dat alleen al.

Een buiten-kattentoilet

In mijn tuin heb ik nu een speciale plek, ergens achterin en ver bij mijn terrassen en eetbare planten vandaan, waar katten kunnen poepen. Niet dat ze het gebruiken, trouwens, maar het idee was leuk, een voorzorgsmaatregel die overbleef aan mijn vorige tuin. Mijn moeder heeft dit een tijd gedaan en bij haar werkte dat. Om er zeker van te zijn dat ze de ‘bestemde’ plaats als toilet gaan zien is het goed om een al bestaande plek te laten óf om op een nieuwe plek wat door de katten gebruikte aarde en het liefste met wat drolletjes te scheppen. Maak er een mooi, beschut hoekje van, dat helpt ook om katten te verleiden daar te gaan. Af en toe toch wat drollen wegscheppen is wel aan te raden, bij deze manier, om eventuele stank of te grote opbouw van de scherpe stoffen uit de poep te voorkomen.

Ik hoop dat dit meerdere mensen kan helpen. Want echt, een mooie tuin en katten gaan prima samen en betegelen zou zonde zijn!

Mijn kat luiert in de het jaar ervoor aangelegde tuin. Alleen de aarde in de verhoogde border moest ik nog bedekken.

Mijn kat luiert in de het jaar ervoor aangelegde tuin. Alleen de aarde in de verhoogde border moest ik nog bedekken.


Begin meteen met groeien!

Leer interactief en op eigen tempo.

16 reacties op “(Wat te doen tegen) kattenpoep!

  1. Tom
    14 maart 2016

    Ik heb ook een leeuwinnetje in knuffelformaat rondlopen thuis. 🙂 Heb eigenlijk weinig tot geen last van kattenpoep (zeer grote tuin en klein katje 🙂 ). Zit wel met een andere kattengerelateerde vraag waar je me misschien mee kan helpen. Mag ik zonder schroom giftige planten aanplanten in de borders? Ik veronderstel dat dat geen probleem is aangezien katten daar wel vanaf zullen blijven. Ik ben van plan om onder andere blauwe monnikskap te zetten maar dat is een behoorlijk giftig rakkertje natuurlijk. Wat denk jij? Moet ik me zorgen maken dat de poes hierdoor gevaar loopt of kan dat absoluut geen kwaad? ik heb al behoorlijk giftige planten in m’n tuin staan (taxus, meiklokje,…) Heb jij naast eetbare ook giftige planten in de tuin staan? Als ik er zo over lees zijn zeer vele inheemse planten trouwens giftig. Kinderen heb ik trouwens niet dus daar maak ik me geen zorgen over. ik vraag eht enkel voor mijn viervoetige ‘dochter’ 🙂

    • Iris Veltman
      14 maart 2016

      Hoi Tom, de meeste katten blijven van giftige planten af maar sommigen niet, hangt echt af van het beestje. Zo eet mijn ene kat standaard van de zegge ook al zou hij daarvan buikpijn moeten krijgen. Geen gevaarlijke giftige plant, gelukkig. Ik heb wel eens monnikskap gehad, maar daar bleven ze af. Ik ben bezig met kippen, waarvoor veel tuinplanten ook giftig zijn, maar ik lees dat als je ze genoeg andere planten geeft en zo veel te doen, dat ze normaliter afblijven van de giftige planten. Als ze zich vervelen, dan gaan ze aan giftige dingen knagen. Ik kan me voorstellen dat dat bij katten ook zo kan werken. Maar het is dus nooit een duidelijk ja of nee verhaal.

  2. Jeannette
    17 maart 2016

    Er zijn bij mij een stuk of zes buurt katten die langs kwamen om af en toe te poepen en piesen tegen de katten snij ik een gewoon ui fijn en verspreid dat door de tuin… had gelezen dat katten dat niet lekker vinden en het werk volgens mij…..en ook vond ik soms een honden drol in mijn tuintje en daar heb ik een hekje tegen gemaakt en dat werkt ook…;)

    • Iris Veltman
      17 maart 2016

      Hoi Jeannette, fijn dat dat bij jou werkt! Ui heb ik inderdaad ook eens gedaan, maar helaas gaven mijn katten daar weinig om 😉

  3. Margareth Hop
    14 april 2016

    Als je twijfelt of je kat wel van de monnikskap (inderdaad knettergiftig) af zal blijven, zet dan liever een dropplant (Agastache) in je tuin. Dat is ook een hoge vaste plant met blauwe bloemen, maar niet giftig. Je kunt van de blaadjes zelfs thee trekken.

    • Iris Veltman
      14 april 2016

      Dat kan inderdaad ook, bedankt voor je idee! Penstemon kan ook nog, lijkt er ook wat op.

      • Tom
        15 april 2016

        ik was zelf aan het kijken naar de inheemse Veronica longifolia. Ook hoog en blauw/paarse aren. Alvast bedankt voor de tips! ik heb toch een beetje schroom wat de monnikskap betreft want blijkbaar is die bij huidcontact al gevaarlijk om gewoon zonder handschoenen vast te nemen. Als de poes daar dan langs schurkt en zichzelf even later gaat wassen… Misschien dat ik overdrijf maar ben toch ook eerder geneigd het zekere voor het onzekere te nemen.

  4. Pingback: Katten in de tuin | Iris' Garden Ecology

  5. Pingback: Mulchplanten: mijn favoriete groepen en soorten | Iris' Garden Ecology

  6. Christel
    19 juli 2020

    Bij mij helpt het middel kattenschrik goed, maar het is erg duur en met een grote tuin is de bus zo leeg.

  7. Marleen
    15 augustus 2020

    Ik heb ook al vanalles geprobeerd. Wat echt helpt: cacaodoppen! Je koopt ze in een tuincentrum in zakken van 50 l. Ik heb de doppen tussen alle planten gestrooid zodat de aarde overal bedekt is. Sindsdien ben ik van katten en hun gevoeg verlost.

    • Iris Veltman
      18 augustus 2020

      Kijk eens aan! Ja bodembedekking werkt als een van de beste oplossingen. Fijn dat je een mooie oplossing hebt gevonden voor in jouw tuin.

  8. Edith
    8 september 2020

    Bij ons doen de poezen van de buren, hun behoefte gewoon op ons gazon.
    Wat doe ik daarmee?
    Niet aangenaam als je op een mooie dag met vrienden, of alleen, in de tuin zit.

  9. Betttiesmedes
    17 september 2021

    Nou een geweldig iets ik ga het proberen heb een buurvrouw met zeven katten tot ergernis met katte poep bedankt voor de tip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 14 maart 2016 door in Algemeen, Praktische tuintips en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: