Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Eetbare schaduwplanten (deel 2)

Denkt u dat schaduw verloren ruimte is? Think again! Er zijn veel eetbare planten geschikt voor de schaduw, lees maar eens verder!

__________

Pssst! Op 17 maart 2023 is mijn boek uitgekomen – Tuinlogica: de natuur in je voordeel gebruiken met permacultuur! Daarin vind je nog veel meer tips voor eetbare beplanting die mooi én lekker is, beplantingsplannen én (eetbare) plantentips voor zelfs de lastigste plekken. Ga naar Vonk Uitgevers voor meer informatie en om te bestellen, of kijk op groeneboekenshop.nl of bol.com.

__________

Deel 1 Eetbare schaduwplanten schreef ik al een tijdje geleden. Maar inmiddels weet ik er nog véél meer, vandaar dat ik nu een deel twee heb geschreven. Enne, als u nog meer plantideeën zoekt, hou dan mijn blog in de gaten. Ik heb namelijk ook al een lijstje voor een deel 3 klaarliggen!

 Adderwortel
Adderwortel (Persicaria bistorta)

Ik bedoel niet de speciale tuinvariaties (zoals de cultivar ‘Superba’), maar de wilde versie, P. bistorta. Deze soort produceert blaadjes die te bereiden zijn als spinazie. Wel kan de plant (via de slangachtige wortels) woekeren, dus zet hem op een schaduwrijk (liefst licht-vochtig tot vochtig) plekje waar hij lekker de ruimte heeft. Het is ook een nuttige plant voor bestuivers.

 Klokje (Campanula)

Klokjes zijn bodembedekkende planten. De plant heeft smalle blaadjes en draagt blauwe bloemen van juni tot en met augustus. De bloemen zijn eetbaar (gebruik als garnering, gesuikerd of in salade), maar ook een goede bron van nectar. Klokjes zijn sterke planten en komen in veel variaties. Een paar eetbare klokjes:

C. glomerata (kluwenklokje), C. rapunculoides (akkerklokje), C. cochleariifolia, C. versicolor, C. fenestrellata, C. punctata, C. takesimana en C. porscharsyana.

Klokje
 Wilgenroosje
Wilgenroosje (Epilobium ssp.)

Er zijn veel wilgenroosjes-soorten. De soort die hier is afgebeeld is knikkend wilgenroosje, Epilobium/Chamerion angustifolium. Van het Epilobium-geslacht zijn de meeste soorten eetbaar: de bloemen maar vooral ook de blaadjes. Zo heb ik een aangewaaide soort in mijn tuin, waarvan ik regelmatig de blaadjes gebruik in salades. De soorten variëren in voorkeur voor een bodem die voedselarm is tot voedselrijk. Wel staan ze allemaal graag licht vochtig tot vochtig en in de halfschaduw. Maar ze verdragen ook goed schaduw. Hij kan wel licht woekeren. Een paar eetbare soorten zijn o.a. E. angustifolium, E. adnatum, E. hirsutum en E. collinum.

 Brave hendrik (Chenopodium bonus-henricus)

Brave hendrik is een plant die vaak beschreven wordt als zon of halfschaduw-plant, maar ik kweek hem met succes op schaduwrijke plaatsen onder bomen en klimplanten. Zolang hij in het voorjaar wat zon krijgt, als de hogere plantlagen nog niet vol in blad staan, dan komt het helemaal goed. Zorg voor een voedselrijke, licht vochtige plaats. De jonge, zachte bladeren van brave hendrik zijn lekker als sla of spinazie en de bloemstelen kunnen als asperges gebakken worden. Een van mijn favoriete groenten (maar ik heb er wel veel natuurlijk 😉 )!

 

Brave hendrik

 Vlier

Vlier (Sambucus nigra)

Wie ruimte heeft voor deze flinke, bossige struik mag zich rijk rekenen. Een prachtige, maar ook ecologisch erg nuttige plant (denk o.a. aan trekken van bestuivende en jagende insecten en vogels), waarvan de geurende bloemen én bessen ook nog eens eetbaar zijn. Van de bloemen worden thee, limonade, maar ook toetjes en bijvoorbeeld beignets gemaakt. De bessen zijn goed voor jam of limonade. Deze plant kan goed tegen schaduw onder bomen.

 Bospinda (Amphicarpaea bracteata)

De bospinda is een bodembedekkende of klimmende vlinderbloemige. De bonen die de bospinda vormt zijn eetbaar. Je moet er wel naar graven, want de plant boort zijn zaden in de grond (net als de gewone pinda trouwens). Eigenlijk is de bospinda een eenjarige, maar doordat hij zichzelf ‘uitzaait’ komt hij meestal weer terug. Geef bospinda een licht vochtige bodem in zon, halfschaduw of plekken die een deel van het jaar een beetje zon vangen. Hij zoekt vanzelf de beste plek!

Bospinda
 Olijfwilg
Langstelige olijfwilg (Elaeagnus multiflora)

De langstelige olijfwilg is een struik die ongeveer 2 m hoog wordt en waarvan de bessen eetbaar zijn. Ze zijn wel wat zuur en zijn daarom vooral geschikt voor jam. Het is een sterke struik, die goed kan tegen halfschaduw, maar ook schaduw verdraagt zolang ze maar een deel van het jaar enkele uurtjes direct zonlicht vangen.

 Schijnaugurk (Akebia quinata)

Een prachtige klimmer, die snel groeit en semi-groenblijvend is (afhankelijk van hoe koud de winter is). In het voorjaar bloeit hij met vele geurige bloemen. Als er kruisbestuiving mogelijk is met een andere plant, dan vormt de schijnaugurk vruchten. Die vruchten zijn eetbaar, maar rijpen niet altijd even goed in ons klimaat. Maar niet getreurd als ze niet rijpen, want de bladeren zijn heerlijk in de thee.

Schijnaugurk

Begin meteen met groeien!

Leer interactief en op eigen tempo.

2 reacties op “Eetbare schaduwplanten (deel 2)

  1. Pingback: Eetbare schaduwplanten (deel 3) | Iris' Garden Ecology

  2. Pingback: Eetbare siertuin: niet alleen fruit en kruiden! | Iris' Garden Ecology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: