Dolma’s -die rolletjes van gevulde wijnbladeren- zijn een leuk voorgerecht, snack of hartig hapje tijdens een feestje. Hier is mijn recept.
Ik ben gek op dolma’s! Sinds kort maak ik ze regelmatig, steeds met ingrediënten uit eigen tuin. Makkelijk en lekker! En zo heb ik nog meer plezier van mijn druivenplanten. Maar stiekem vind ik ze ook veel lekkerder dan de druiven…
Kook de rijst zoals op de verpakking is aangegeven. Breng tegelijkertijd water voor de wijnbladeren aan de kook. Kook de bladeren 8-10 minuten. Giet af, laat ze uitlekken en leg de bladeren allemaal apart uitgespreid neer, klaar voor vullen (het kan natuurlijk ook één voor één maar ik vind het makkelijker als ik de vulling achter elkaar op de bladeren kan scheppen). Zo kunnen ze tegelijkertijd afkoelen.
Doe de rijst in een kom en doe daarbij de peterselie, munt, 100 ml olijfolie, een scheutje azijn en naar behoefte peper en zout. Pureer het, tot een gladde moes of nog wat lumpy, waaraan u de voorkeur geeft. Ikzelf vind iets meer structuur lekkerder, dus ik pureer het alleen lichtjes.
Schep de vulling in de bladeren. Maar doe het niet meteen te enthousiast, ze moeten nog dicht kunnen 😉 Ongeveer een klompje in het midden van het blad is voldoende. Vouw of rol daarna de bladeren eroverheen. Door het vocht plakken ze vanzelf vast. Het is even oefenen, ik maak er zelf meestal gewoon pakketjes van in plaats van rolletjes, veel makkelijker 🙂
Als u ze direct wilt eten, bestrijk dan de rolletjes of pakketjes met wat olie. U kunt ze ook even in de koelkast zetten om ze koud te serveren. Als u ze wilt bewaren voor later op de dag of de volgende dag, stop ze dan (dicht op elkaar) in een bakje. Overgiet ze (gul) met olie, sluit het bakje goed af en bewaar ze in de koelkast. Voor gebruik hoeft u ze alleen even te laten uitlekken.
Enjoy!
Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.
Ik ben Iris Veltman. Ik heb HBO Milieukunde gestudeerd en daarna gewerkt als procestechnoloog bij een bedrijf dat van afvalproducten nuttige producten maakt (o.a. compost en biogas). Nu ben ik bezig met mijn eigen bedrijf: Iris' Garden Ecology. Mijn doel is mensen te laten zien dat de natuur in de tuin niet bestreden hoeft te worden.
Pingback: 12x Eetbare klimplanten (meerjarig) | Iris' Garden Ecology