Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Bijzondere eetbare planten: de boomtomaat

Boomtomaat uitgelicht

Maak kennis met de verrassend lekkere vrucht van de boomtomaat.

Twee jaar geleden, ik geloof ergens in april of mei, kwam ik thuis met een zielig klein plantje. Het was amper meer dan een stronkje, kortgewiekt, klein potje en het enige blaadje dat te zien was had bladluis. Toch was ik er heel erg blij mee, zo blij dat ik hem vol trots aan mijn man showde. “Kijk, een boomtomaat!” Dat heeft me in ieder geval één opgetrokken wenkbrauw van mijn man opgeleverd. Niet het enthousiasme waarop ik gehoopt had, maar ik liet me niet zo makkelijk uit het veld slaan. “Nee, kijk, straks gaan deze stukken uitlopen en wordt het een hele grote plant, die ons in de winter van tomaten voorziet.” Mijn man staarde me ietwat geamuseerd aan, maar had zoiets van: “Oké, ik merk het wel.” Inmiddels is hij wel wat van me gewend en is dat zijn eerste reactie.

Mijn plant begin 2014

Mijn plant begin 2014

De boomtomaat (Cyphomandra betacea), ook wel bekend als tamarillo, is familie van de tomaat. Hij produceert tomaat-achtige vruchten, die rijp zijn tussen november en februari. Er zijn soorten met bijzondere gekleurde vruchten en strepen, maar die van mij produceert de meest bekende rode soort. En het mooiste is dat het een meerjarige plant is en dat deze dus niet jaarlijks opnieuw gezaaid en opgekweekt hoeft te worden. Wel is het echt een kuipplant, want hij kan niet tegen vorst.

Inmiddels is mijn boomtomaat al een flinke plant met deze winter de eerste (en meteen goede) opbrengst. Mijn man en ik vonden het stiekem best spannend om de tomaatachtige vrucht te proberen. Vooral voor mijn man geldt wat de boer niet kent dat eet hij niet (je zou dan maar zo’n vrouw hebben als ik die je steeds weer vreemde dingen voorlegt 😉 ). Uiteindelijk deden we de eerste poging met een broodje gezond. Verrassing: ze waren eigenlijk heel erg lekker en nog verrassender: zelfs bij mijn man vielen ze in de smaak! Als ik de smaak moet omschrijven dat vind ik dat deze het meest lijkt op mango met een zurige tomaat-achtige ondertoon, wat apart maar wel erg lekker en bijzonder.

Mijn kweektips:

 • Om de plant te vinden moet u goed om zich heen kijken bij verschillende verkopers of hem via internet bestellen. Het is beter om een plantje te kopen dan de plant te zaaien, tenzij u engelengeduld heeft.
 • Hij staat graag in de volle zon.
 • Zet hem in een grote pot (mininmaal 38cm doorsnede) met potgrond met veel compost.
 • De bloemen verschijnen in het voorjaar, soms nog als de plant binnen staat. Hij moet bestoven worden door insecten, maar hij bloeit lange tijd dus dit is geen probleem.
 • De vruchten doen er lang over om te rijpen, ze rijpen verder als ze ’s winters binnenshuis staan en zijn rijp als ze licht meegeven.
 • Het wordt een flinke struik, maar in pot blijft hij kleiner en hij is goed te snoeien. Die van mij is nu circa 1 meter hoog.
 • Haal hem binnen voordat het gaat vriezen en zet hem op een redelijk zonnige plek in een niet (of licht) verwarmde kamer.
 • Uitdrogen van de aarde is niet echt erg, maar het is wel beter om hem regelmatig een goede scheut water te geven als het buiten droog en warm weer is.
 • De plant heeft veel voeding nodig en dan met name kalium. Geef hem regelmatig water met een beetje vloeibare mest (zelfgemaakte kan ook).
 • Als de plant in de winter binnen staat dan behoudt deze zijn bladeren. Het watergeven en bemesten gaat dan door.
 • Bladluis komt soms voor maar de plant lijkt er weinig last van te hebben.
 • De vrucht kan als een tomaat gegeten worden. Vooral bij een toepassing in salade of op brood komt de bijzondere smaak goed tot zijn recht. Schil de vrucht wel voor het bereiden, want de schil is bitter.

6 reacties op “Bijzondere eetbare planten: de boomtomaat

 1. Anne
  10 oktober 2017

  Hallo Iris mijn tamarillo is inmiddels na eenklein stekje van vorig jaar juli nu bijna 3 meter met groene vruchtjes.Maar nu komt het Hoe kan hem snoeien er zijn alleen vertakkingen in de top,en de stam is 4 -5 cm dik.Aan de stam onderaan wel twee uitlopers.wil jij mij a u b snoeiadvies geven.Ik heb 1 november een winterstalling voor de plant geregeld want ik wil graag de vruchten zien rijpen.Hopende dat we hem heelhuids kunnen vervoeren,en daarna snoeien.met vriendelijke groet

  • Iris Veltman
   16 oktober 2017

   Hoi Anne, voor tamarillo en de meeste van dit soort planten geldt dat snoeien na de oogst het beste is, zodat je het minste verliest en bloei stimuleert (snoeien doet bloeien). Dan zal hij ook lager vertakken en daarop vruchten dragen. Enige lastige is dat de plant bij mij nog wel eens is gaan bloeien terwijl de vruchten nog rijpten, maar dat kwam doordat de winterstalling te warm was. Ik hoop dat dit je helpt, succes!

 2. dennis muller
  18 juni 2018

  Hoi Iris, ik heb een vraagje over de boomtomaat. Zelf heb ik er 2 in 2 grote speciekuipen staan. Ze zijn uit zaad van de rode boomtomaat opgekweekt sinds oktober 2017. Ze zijn in maart van dit jaar verhuisd van de vensterbank naar de tuin. Bij mij zitten ze ook onder de luis (zwarte en groene luis) maar ze kunnen hier goed tegen. Waar ze bij mij NIET tegen kunnen is DE ZON !!! Slechts een kwartiertje in de zon en de enorme bladeren hangen als vaatdoeken aan hun stelen. Snel in de schaduw zetten lost dit weer helemaal op en de bladeren die in deze staat bij andere planten het zeker niet redden, zijn dan weer zo goed als nieuw. Maar hoe komt het nu dat mijn boomtomaten zo slecht tegen de zon kunnen ? Moeten ze misschien wennen aan de zon ? Het is wel zo dat de nieuwe bladeren sinds dat ze buiten staan steeds een beetje donkerder groen worden.
  Ik hoop dat je me hier ieds over kan vertellen, groetjes dennis.

  • Iris Veltman
   23 juni 2018

   Hoi Dennis,
   Planten moeten over het algemeen altijd even wennen aan de zon. Tussen zon vanachter het glas en in het directe licht zit toch een best verschil in intensiteit. Ook kan de verdamping door de zon een aanslag op de bladeren plegen als de plant dit niet gewend is. Probeer het eerst een in de ochtendzon als de intensiteit van de zon nog niet zo hoog is.

 3. Jo Brull
  16 augustus 2020

  Hallo mijn boomtomaat is nog klein staat in de volle grond lees dat hij beter in een kuip moet wanneer kan ik hem omzetten in een kuip we hebben nu augustus.

  • Iris Veltman
   18 augustus 2020

   Hallo! Als de boom net is aangeplant kun je hem gemakkelijk nog verplaatsen. Als de boom al even staat, dan kun je het beste wachten tot de boom in rust is voor je hem verplaatst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10 februari 2015 door in Eetbare planten kweken en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: