Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Sneeuw! Ook nuttig voor de natuur

wpid-wp-1422606936711.jpeg

Ik was al bijna vergeten hoe mooi alles is met een laagje sneeuw! Eindelijk, na mooie verhalen van vrienden uit Brabant, hebben wij nu ook eens sneeuw – al is het een beetje en is het alweer aan het smelten…

Wist u dat sneeuw ook heel nuttig is voor de natuur? Het vormt een isolatielaag voor de bodem en op planten, waardoor ze minder snel afkoelen bij vorst. Daardoor treedt minder snel schade op aan wortels en bovengrondse delen. Op wintergroente bladeren (zoals die van peterselie) kan een sneeuw laagje wel na een tijdje voor verstikking van de plant zorgen. De huidmondjes van de plant, waarmee deze ‘ademt’ en transpireert, worden namelijk bedekt. Beter deze planten dus even schoon schudden.

Vogels komen met sneeuw aan water door een beetje in hun snavel te nemen en te laten smelten. Sommige vogels vinden de sneeuw zelfs leuk en spelen erin! Ik heb een roodborstje in de tuin die dit altijd erg graag doet.

Voor het sneeuwvrij maken van paden is zout natuurlijk wel lekker makkelijk, maar niet goed vooe het milieu. Zout wordt namelijk niet afgebroken en eenmaal opgelost in het smeltwater blijft het aanwezig. Het verbrand wortels en verstoort de opname van vocht door de celwand bij planten en nuttige microorganismen. Daarna komt het in grondwater en uiteindelijk of direct in het oppervlaktewater terecht, waar het schadelijk is voor de dieren, planten en bacteriën die hierin leven, maar ook voor dieren die van dit water drinken. Nu is dat vooral het geval bij hoge zoutconcentraties, maar kleine verhogingen kunnen al veel effect hebben. Het kan bijvoorbeeld vertroebeling van de vijver veroorzaken doordat bacteriën minder goed meer functioneren. Wat kan dan wel? Ouderwets schoon scheppen en vegen blijft het beste, maar (de combinatie met) strooien van zand of houtschaafsel is ook nuttig omdat dit de bodem stroef maakt. Gebruik liever geen kattenbakkorrels want die blijf je terugvinden en kunnen ook onbedoelde effecten veroorzaken.

Geniet van de sneeuw voor zo lang het ligt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 30 januari 2015 door in Algemeen, Ecologisch tuinieren en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: