Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Thee: vrolijk met bloemen

korenbloem

Eenjarige korenbloem

Ook bloemen kunnen heerlijk zijn in thee. En daarin is verrassend veel keuze. Een lijstje.

Van veel van deze planten zijn ook de bladeren geschikt voor in de thee, maar de bloemen zijn natuurlijk net even leuker. Maar ja, geniet je liever van de bloemen in de tuin of in de thee?

Appel (Malus domestica)

Dit zorgt voor een lastiger dilemma: eet je de bloemen of de appels? Want de heerlijk zachte geur van de bloemen kan gevangen worden in thee…
Bergamot (Monarda) De mooie bloemen van bergamot kunnen ook in de thee. Ze geven dezelfde smaak als de blaadjes maar het ziet er natuurlijk wel een stuk mooier uit.
Bergsteentijm (Calamintha nepeta) De bloeiaren hebben een smaak die lijkt op die van munt en tijm. Dit is een makkelijk plantje, afkomstig uit de alpen, dat ook goed in een pot op het balkon groeit (volle zon).
Goudsbloem (Calendula) De gele bloembladeren van deze mooie en makkelijke eenjarige worden vaak gebruikt in theeën. Ze hebben niet zo’n sterke smaak, maar thee van Calendula heeft verschillende nuttige eigenschappen: o.a. tegen darmkrampen, bevordert menstruatie en urineproductie.
Citroenmelisse (Melissa officinalis) De witte bloemen van citroenmelisse hebben een zachte citroensmaak, die opwekkend werkt voor de gemoedstoestand.
Dropplant (Agastache foeniculum) De mooie vlinderlokkende paarse bloeiaren kunnen makkelijk in de thee (dropplant maakt er heel veel, zeker als je ze steeds plukt) en geven een heerlijke smaak die lijkt op anijs en drop.
Hibiscus (Hibiscus sabdariffa)  De hibiscus die geschikt is voor thee is de ‘roselle’. De plant heeft prachtige rode bloemen die een thee dieprood laten kleuren. De smaak is lichtzuur en lijkt wat op dat van cranberry. Deze hibiscus wordt een grote struik die alleen geschikt is als kamerplant; de plant is tropisch.
Hysop (Hyssopus officinalis) Ook hysop maakt heel veel bloemen aan, blauwpaarse bloeiaren die een lichte hoestdrank-smaak geven. Ook heel geschikt voor op het balkon in de volle zon en heeft weinig aandacht, voedsel en water nodig.
Jasmijn (Jasminum officinale) Niet te verwarren met boerenjasmijn (Philadelphus) of winterjasmijn (Jasminum nudiflorum). De bloemen van de gewone jasmijn (ook wel kamerjasmijn) zijn goed in thee te gebruiken en geven die heerlijke jasmijn-smaak. Deze jasmijn kan binnen in pot gekweekt worden maar is redelijk winterhard en kan dus ook buiten groeien. Het is een mooie maar forse en snelgroeiende klimmer (wat weer een goede reden is om de plant in pot te kweken, zodat deze kleiner blijft).
Kamille (echte) (Matricaria) De bloemen van echte kamille hebben een zachte smaak en een hele waslijst aan positieve medicinale eigenschappen. De thee werkt rustgevend, is goed voor de spijsvertering, tegen koorts, griep, hoofdpijn en (wagen)misselijkheid. Ik gebruik het ook wel eens tegen zure oprispingen, die bij mij dan ook echt weggaan. Echte kamille is eenjarig en groeit graag in redelijk kale, zanderige grond. Verwar echte kamille niet met Roomse kamille (Chamaemelum nobile), die een aantal hele andere eigenschappen heeft (en meerjarig is).
Kamperfoelie (Lonicera) Al het andere van kamperfoelie is giftig, maar de bloemen zijn eetbaar. Niet voor niets wordt de kamperfoelie in het Engels Honeysuckle genoemd, want de kinderen zuigen de zoete nectar uit de bloemen. Een zoetige smaak dus. Ik ben gek op kamperfoelie, vooral omdat het een mooie, geurende en nuttige klimplant is voor bijen en vogels die groeit.
Kattenkruid (Nepeta) De blauwe of witte bloemen van kattenkruid smaken iets zachter dan de bladeren en opnieuw, het is een smaak waarvan je moet houden (ik niet). Maar in hele kleine beetjes gemengd met andere planten kan kattenkruid een kick geven aan een theemengsel.
Korenbloem (Centaurea cyanus) De mooie blauwe eenjarige korenbloem heeft eetbare bloemen (zie foto bovenaan) waarvan de bloembladeren ook veel in theeën worden gebruikt. De plant staat prachtig in een mini-bloemenweide in de tuin.
Lavendel (Lavandula) Lavendel maakt zo veel bloemen, dat het niet zo jammer is om er een paar te plukken. De bloemen hebben een sterke lavendel-smaak en verkleuren van blauw naar groen in de thee. Vooral lekker in combinatie met andere planten (lavendel heeft heel veel combinatiemogelijkheden).
Munt (Mentha) Van alle soorten munt zijn de bloemen in thee te gebruiken. Die hebben ook die munt-smaak. Munt is prachtig als deze bloeit maar de groei gaat dan wel achteruit, dus door de bloemen te plukken wordt de plant gestimuleerd bladeren (en bloemen) te blijven maken.
Roos (Rosa) Rozenblaadjes zijn goed in theeën te gebruiken. Ze hebben een hele zachte smaak, dezelfde als de heerlijke geur die de bloemen verspreiden. Zelf vind ik dat thee van alleen rozenblaadjes te weinig smaak heeft, maar in combinatie met andere planten is het heerlijk. Denk bijvoorbeeld aan rozenblaadjes met gemberschaafsel, munt, lavendel, citroenmelisse, aardbeien of jasmijn…
Rozemarijn (Rosmarinus)  Een klein beetje rozemarijn is heerlijk als thee en goed voor de keel. Heeft iets van eucalyptus en hoestdrank.
Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) In juni staan in de duinen van Zuid- en Midden-Kennemerland op veel plekken de gele bloemen van Sint-Janskruid te stralen. Die bloemen alleen eetbaar als ze in kokend water hebben gezeten en zijn dus perfect voor thee. De smaak is zacht maar ik weet niet hoe ik deze zou moeten beschrijven, behalve dat ik dit puur een erg lekkere thee vind. De thee werkt kalmerend en opwekkend voor de gemoedstoestand.
Tijm en Oregano (Thymus)(Origanum vulgare) Veelgebruikte ingrediënten voor hoestsiroop. De mooie roze of witte bloemen (respectievelijk tijm en oregano) doen het goed in thee. Theeën met deze planten helpen tegen verkoudheid.
Rode zonnehoed (Echinacea) De donkerroze bloembladeren van deze prachtige plant kunnen goed gebruikt worden in de thee (wel wat jammer van de tuinplant natuurlijk, ik heb het nog niet over mijn hart kunnen verkrijgen die te plukken). De plant heeft weinig smaak, maar toch is het een nuttige theeplant. Zo bevatten homeopathische mengsels vaak deze bloemblaadjes, omdat ze veel vitamine-C bevatten en daarmee de weerstand verhogen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 18 maart 2014 door in Eetbare planten kweken en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: