Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Zaaien met gerecyclede materialen

zaaibakje

Bah, het is buiten weer koud en somber. We hadden wat mooie dagen, maar voorlopig lijkt het vooral binnen-weer te worden. Toch kunnen we gelukkig nu al genieten van de tuin. Voorzaaien op de vensterbank: hoe doe je dat en hoe doe je dat goedkoop?

Ik heb eind februari de eerste lichting gezaaid en gisteren de tweede. Ik koos voor tomaatjes, paprika’s, pepers, peterselie en selderij, maar ook voor wat bijzonderheden: pepino (een meloen-achtige vrucht), zeemelde (plantje met zilte slablaadjes), broccolimelde (ook een slaplantje), bladmoes en akkerkool. De eerste lichting is al opgekomen en moet binnenkort worden verspeend… Ik ben zo ongeduldig dat ik iedere dag meerdere keren ernaar kijk (en soms stiekem tegen mijn plantjes zeg: schiet op!). Zelf kweken is leuk, goedkoper dan planten kopen en bovendien niet moeilijk.  Voor zaai-dummies beschrijf ik hier hoe ik dat doe.

De materialen

Als zaaigrond is het beste speciale zaaigrond te gebruiken: dat bevat minder voedingsstoffen zodat de jonge zaailingen niet verbranden en er zit scherp zand in zodat ze goed kunnen wortelen. Zaaigrond wordt bij de meeste tuincentra verkocht in deze tijd van het jaar. Verder zijn afvalmaterialen prima om als zaaibakjes te gebruiken: ik gebruik wc-rolletjes, want die zijn er genoeg, zijn biologisch afbreekbaar en kunnen theoretisch gezien met plant en al geplant worden, maar de afbraak duurt mij te lang dus ik gooi ze na gebruik op de composthoop. Een rolletje knip ik tot halverwege in, zodat die niet te diep wordt, dan knip ik ongeveer 1 cm van de onderkant weg en vouw ik de reepjes naar binnen en plet ze dan samen naar buiten om een bodempje te maken. Dat is handig, want dan kun je met het tot bakje gemaakte wc-rolletje aarde opscheppen tot deze vol is. Geloof me, de bakjes van bovenaf vullen met een schepje is onhandig en rommelig werk. Het bakje hoeft niet een perfect recht bodempje te hebben. De wc-rolletjes zet ik vervolgens in een waterdicht bakje, in dit geval eentje die ik van een halve melkfles heb gemaakt. Dan zijn er nog de labeltjes. Die kunnen van vanalles gemaakt worden: kartonnen of plastic pizzabodems, plastic van melkpakken of karton.

wc-rol potje maken

wc-rol potje

wc-rol potje ingezaaid

zaaibakje 2

Het zaaien

Eerst vult u dus het bakje met aarde. Schep het niet helemaal vol, laat ongeveer een halve centimeter van de bovenkant over. Steek dan het labeltje erin en druk de aarde plat, ook aan de zijkanten, zodat het oppervlak ongeveer egaal is. Week dan het bakje met aarde in een bakje water, zodat het water van onderaf omhoog kruipt. Als de aarde bovenin vochtig is (wat eventueel versneld kan worden met een plantenspuit), neem dan een paar zaadjes in de hand en strooi deze licht over de aarde. Dek toe met een heel fijn laagje aarde en spray deze nat. Ik gebruik geen gieter, want de waterstralen daarvan zijn zo sterk dat ze de zaadjes overhoop spoelen. Daarna stop ik de bakjes voorzichtig in het waterdichte bakje en zet ik ze op een lichte plek. Dat hoeft niet in de zon te zijn, maar er moet wel goed daglicht komen.

Het is mogelijk om de bovenkant af te dekken zodat het water minder snel verdampt (met de bovenkant van de melkfles of een plastic zakje bijvoorbeeld), maar dat hoeft niet. Ik controleer één keer per dag of de aarde nog vochtig is en spray dan de bovenkant goed nat. Één keer in de paar dagen giet ik een beetje water onderin het waterdichte bakje, zodat het water weer van onderaf de aarde bevochtigt. Als de zaailingen opkomen moeten ze nog steeds regelmatig bevochtigd worden.

Als de plantjes meer dan 2 blaadjes krijgen, dan kunnen ze verspeend worden. Dit doe ik door heel voorzichtig de aarde uit het bakje te kloppen, scheppen of (héél) voorzichtig te trekken. Vervolgens verkruimel ik de aarde zodat ik de plantjes uit elkaar kan halen. Dan maak ik in een nieuw potje een gaatje in de (vochtige) aarde door mijn vinger erin te prikken. Ik hang het plantje voorzichtig erin en druk dan heel zacht de aarde eromheen dicht. En dan is het weer wachten tot het plantje verpot kan worden of naar buiten kan.

Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 maart 2014 door in Praktische tuintips en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: