Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Koken met brandnetel

brandnetel, kool en bieslook2

Mijn eten…

Hoe smaakt brandnetel? Dat vroeg ik me af toen ik deze gluiperd in mijn tuin vond. Dus hop, in de pan! Was dat een succes? Dit is wat er gebeurde.

Wat mij bezielde…

Brandnetel? Mijn man had nogal wat bedenkingen toen ik hem zei dat we brandnetel aten. Wat de boer niet kent dat vreet hij niet –mijn man is weliswaar geen boer, maar verder past de omschrijving perfect bij hem. Maar ik wist hem te overtuigen. Ik heb van het weekeind namelijk brandnetel in mijn tuin gevonden en omdat het een sterk wortelend onkruid is kan het niet op de composthoop. Toch zonde om weg te gooien. Maar gelukkig is brandnetel eetbaar (na koken tenminste, want dan verdwijnt het mierenzuur dat voor de prikkende sensatie zorgt) en omdat mijn man fan is van hergebruik en zelfvoorzienend zijn, was dat een goed argument. Dus ik ben ermee gaan koken.

De bereiding

Ik heb wel eens brandnetel als thee gedronken, maar nog nooit vers in een gerecht gegeten. De kans  was dus aanwezig dat we het niet lekker zouden vinden, daarom dacht ik: ik maak er een ovenschotel met penne en kaas van. Dan is het al snel goed. De brandnetel plukte ik met handschoenen. Normaal pluk je de bovenste jonge blaadjes omdat die nog zacht zijn, maar het was nog een klein plantje dus alles ging mee (en de wortels alsnog in de groenbak). Het beetje brandnetel was niet genoeg voor een heel gerecht, dus heb ik ook wat koolbladeren en bieslook geplukt. De brandnetel en kool heb ik gewassen en daarna gekookt in water. En na een paar minuten… Oef, wat een sterke, vieze geur! En die kwam niet van de kool, maar van dat hele kleine beetje brandnetel! Ik had gelijk geen trek meer. Toch heb ik doorgezet (al was het maar omdat mijn kostbare kool erbij zat). Dus toen ik het groen met de penne mengde, deed ik er véél geroosterde pitten bij, twee tomaten in blokjes en wat extra kaas. Vervolgens heb ik het op 200 °C gebakken net zo lang tot de kaas een mooi korstje had gevormd.

Het oordeel

Aarzelend namen we de eerste hap… En verassend genoeg, het was lekker. Maar dat kwam niet door de brandnetel, die proefde je niet meer. Gelukkig. Hoera voor de penne-kaas ovenschotel, dat maakt alles lekker.

Dus ik hou het bij brandnetelthee. Ik geef verse brandnetel nog één kans, maar als het dan ook zo ruikt drink ik het alleen nog gedroogd en met héél veel andere kruiden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 12 maart 2014 door in Recepten en getagd als , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: