Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Thee: kruiden voor een bijzondere smaak

bosaardbei

Van bosaardbei (Fragaria vesca) zijn de bladeren en vruchten in thee te gebruiken

Bij deze mijn lijstje van lekkere thee-kruiden met mijn tips voor het kweken en combineren. Need I say more?

Bessenstruiken en aardbeien

(Rubus, Ribes, Fragaria)

 

Het blad van (bos)aardbei, braam, framboos en zwarte bes wordt veel gebruikt in kruidentheeën. Multifunctioneel dus als het om eetbaarheid gaat. De smaak is licht bitter maar wel lekker en vooral geschikt om de smaak van andere kruiden een kick te geven.
Bergamot

(Monarda)

 

Een mooie plant die graag in met organisch materiaal verrijkte aarde staat in de zon. De plant wortelt diep, dus hij is niet erg geschikt voor in pot. De bladeren van deze plant geven Earl Grey-thee zijn karakteristieke smaak. De smaak heeft iets vreemds maar dat wordt helemaal aangevuld door te combineren met munt. Zelf vind ik de combinatie bergamot-bananenmunt erg lekker; beide smaken apart ‘missen’ iets maar samen vullen ze elkaar goed aan.
Citroengras

(Cymbopogon citratus)

Een makkelijke plant met een citroensmaakje waarvan de bladeren veel in de Oosterse keuken gebruikt worden. Citroengras is niet winterhard dus het beste is om deze in pot te kweken en ’s winters binnen te halen.
Citroenkruid

(Artemisia abrotanum)

 

Ook een kruid met een citroensmaak. Staat graag in de zon en stelt matig voedselrijke grond op prijs. De plant kan doodgaan in een erg koude winter dus bescherming door een beschutte plek en mulchen van de voet is aan te raden.
Citroenmelisse

(Melissa officinalis)

 

Een goede tweede in de citroen-categorie. Groeit goed in de zon en halfschaduw in voedselrijke tot voedselarmere grond. Erg makkelijk maar kan zichzelf wel uitzaaien (de zaailingen zijn wel weer makkelijk uit te trekken). Produceert lekker veel blad en kan dus vaak geoogst worden. Als de thee afkoelt en verkleurt dan slaat de smaak om. Dus drinken als de thee vers is.

Citroenverbena

(Aloysia)

 

De beste van de soorten met citroensmaak. Is ook bekend als verveine. De bladeren geven thee een zachte, zomerse en lichte citroensmaak. Ook dit is een “drinken als de thee vers is” kruid. Citroenverbena is niet winterhard dus het beste is om deze in pot te kweken en ’s winters binnen te halen.

Dropplant

(Agastache)

 

Ik heb deze helaas nog niet kunnen proberen want ik heb ze afgelopen jaar gezaaid (en dan laat ik ze het eerste jaar met rust zodat ze goed kunnen settelen en groeien) –maar nu al ben ik fan van deze plant. Het is een mooie plant met hartvormige bladeren en mooie paarse aren die het in drogere, voedselrijke en voedselarmere gronden in de volle zon prima doet en weinig aandacht vergt. Als je over de bladeren strijkt komt een heerlijke geur omhoog, die iets weg heeft van anijs en drop en licht zoetig ruikt. Ik kan niet wachten om deze als thee te gaan drinken. De plant kan in koude winters doodgaan dus dek de voet van de plant in de herfst goed toe met een laag mulch.

Hysop

(Hyssopus officinalis)

 

Hysop is ook een hele mooie plant met een groei die lijkt op die van rozemarijn en mooie paarse of blauwe bloeiaren. Groeit goed in voedselrijke maar ook in voedselarme, drogere grond in de volle zon. De geur (die wat weg heeft van tijm) komt vrij als je ertegenaan komt.
Kattenkruid

(Nepeta)

 

Dit kruid heet niet voor niets kattenkruid: katten worden helemaal dol van de geur en eten ervan. Voor ons is de plant ook eetbaar en goed te gebruiken als thee, maar de smaak is zeer sterk dus je moet ervan houden (of het in hele kleine beetjes gebruiken). Het is wel een mooie plant die weinig eisen stelt aan de grond (maar wel zon wilt), zich uitspreid over de bodem en mooi bloeit met blauwe bloemen.
Lavendel

(Lavandula)

 

Wie kent lavendel niet? De plant die ons doet denken aan de paarse velden van de Provence, met een heerlijke geur en mooi grijsachtig blad? Die smaak kan goed gevangen worden in een thee en past o.a. goed bij munt en de citroensmaak-plantjes. Lavendel heeft een sterke smaak dus 1-2 blaadjes per kop thee is voldoende. Wat standplaats betreft staat dit kleine struikje graag in de volle zon in droge grond. In zandgrond groeit lavendel het beste.
Munt

(Mentha)

 

Ook als u geen fan bent van muntthee is dit een aanrader, want een beetje munt laat zich erg goed combineren en geeft veel kruidentheeën net dat beetje extra (zonder overheersend te worden). De plant doet het goed in zon en schaduw, staat liever wat vochtiger dan droog en heeft graag grond met organisch materiaal. Munt is wel een woekeraar dus kweek in pot is aan te raden –maar daarbuiten heeft de plant weinig aandacht nodig. Munt is antiseptisch en werkt daarom goed tegen bacteriële keelklachten. Er zijn heel wat soorten munt, dus bij deze mijn thee-favorieten:

 

Citroenmunt: citroenachtig met een lichte muntsmaak. Past goed bij bergamot en waarschijnlijk ook bij salie.

 

Bananenmunt: deze munt heeft echt een verbazingwekkende bananensmaak. Toch ‘ontbreekt’ er iets aan de smaak, maar dat wordt goed gecompenseerd door te combineren met bergamot.

 

Pepermunt: de sterkste munt-soort, waarvan de oliën in pepermuntsnoepjes worden gebruikt. Lekker om te gebruiken in een gemengde kruidenthee waarin de munt wel geproefd mag worden.

 

Marokkaanse munt: dé muntthee-soort, is dan ook het lekkerste om puur te drinken.

 

Gembermunt: munt met een lichte gember-kick, voor wie daarvan houdt (of graag nieuwe smaken uitprobeert zoals ik).

 

Appelmunt: hele zachte muntsoort, met wat fantasie is er een lichte appelsmaak te herkennen. Goede keuze voor mensen die niet zo van munt houden.

Rozemarijn

(Rosmarinus)

 

Een mooie plant die het ook heel goed doet als smaakmaker bij vis, vlees en aardappels. De smaak heeft wat van eucalyptus en lijkt op hoestdrank –het is dan ook vaak een van de ingrediënten omdat het verkwikkend werkt en goed is tegen verkoudheid. Rozemarijn is heel makkelijk, staat graag in de zon in drogere grond, zowel in voedselarmere als meer voedselrijke grond en kan erg goed in pot (ook binnen). De plant kan kapotvriezen in een koude winter, waartegen de plant beschermd kan worden door deze een beschutte plaats te geven en de voet te mulchen in de herfst.
Salie

(Salvia)

 

Een hele makkelijke plant, groeit bijna overal in de volle zon maar vooral ook op hele droge, voedselarme zandgrond. Veel mensen vinden salie heerlijk maar zelf ben ik niet zo gek op de smaak (gelukkig slakken ook niet en ze bloeien mooi, dus ik gebruik hem wel graag als tuinplant). Dus wat de smaak betreft moet ieder voor zich uitvinden of ze dat waarderen. Wat thee betreft is salie volgens mij een goede combinatie met bananenmunt en misschien citroenmunt.

Tijm en oregano

(Thymus, Origanum vulgare)

 

Ook dit zijn ingrediënten die vaak in hoestdrank voorkomen om dezelfde redenen als rozemarijn. De smaak is net even anders. Tijm en oregano worden vaak gebruikt in de Italiaanse keuken. Tijm en oregano zijn niet heel kieskeurig wat de bodem betreft maar het liefste staan ze in de volle zon in zanderige, redelijk voedselarme tot voedselrijke grond. Van tijm worden ook kruipende soorten (die als tapijt prachtig roze kleuren in de zomer) en bonte soorten met citroensmaak aangeboden. Ook die soorten zijn geschikt voor thee.

 

2 reacties op “Thee: kruiden voor een bijzondere smaak

  1. Pingback: Uw eigen thee kweken | Iris' Garden Ecology

  2. Pingback: Moestuin als aanvulling op pensioen? Misschien heeft Klijnsma wel een punt… | Iris' Garden Ecology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: