Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Kweek uw eigen thee

zitplaats met thee

Thee uit eigen tuin drink je natuurlijk in stijl in de tuin!

Theeliefhebbers, waarom kweken jullie niet zelf thee? Ik heb het afgelopen jaar geprobeerd en het is makkelijk, leuk en lekker!

Toen ik in Antwerpen stage liep had ik twee collega’s die echte ‘theesnobs’ waren (sorry jongens maar jullie zullen het vast wel met me eens zijn). Ze dronken altijd hele bijzondere melanges voor fijnproevers, verafschuwden thee als het water gekookt had (water voor thee moet eigenlijk nét niet koken) en ik kreeg op mijn kop als ik een kruidenaftreksel thee noemde (thee is officieel alleen thee als er theebladeren in zitten). Zelf hou ik niet zo van echte thee maar meer van de kruidenaftreksels en ik proef het verschil niet als het water wel of niet gekookt heeft. Maar ik heb het wel geleerd en als u het ook niet wist dan u nu ook. Dus vraag ik bij deze of de echte theefans me willen vergeven als ik hierna thee als naam gebruik voor zowel echte thee en voor kruidenaftreksels, want anders wordt het zo’n lang verhaal…

Voordelen

Zoals ik al zei, het afgelopen jaar heb ik geprobeerd zelf thee te maken. Dat bleek verrassend makkelijk en ook nog verassend verslavend. Zodoende heb ik de hele zomer lang geen theezakje meer aangeraakt (en sta ik te springen omdat het weer bijna kan). Want vers smaakt heel anders, het is leuk om steeds weer nieuwe combinaties en kruiden uit te proberen en een écht vers potje thee is een heerlijk begin van de ochtend. Bovendien is bekend wat erin zit en of het biologisch gekweekt is. En ik heb er nog eens extra baat bij omdat ik niet zo van de ‘echte’ theeën hou.

Ingrediënten

Ik deel de soorten ingrediënten op in 5 groepen:

  • Kruiden – bladeren van kruiden die een eigen smaak geven
  • Theebladeren – de ‘echte’ theeën maakt u met deze planten (minder makkelijk maar wel leuk)
  • Bloemen – mooi en lekker
  • Vruchten – ook erg lekker en goed voor een verwarmende herfst-thee
  • Zoetkruiden – zoeten zonder de calorieën

Ik post voor ieder van de groepen een afzonderlijk lijstje met geschikte planten. Een lekkere thee kan uit een enkel ingrediënt bestaan (behalve de zoetkruiden dan) of een combinatie zijn van alle bovenstaande groepen of juist een enkele of een paar groepen. Er zijn bijna oneindig veel mogelijkheden. Probeer vooral lekker uit, proef en mix en proef nog wat meer (en mocht het niet lukken hou dan deze blog in de gaten).

Bereiding van verse thee

Was de kruiden goed, wrijf licht over blaadjes bij het wassen en controleer op omgekrulde blaadjes, want het is niet erg fris als je bladluis, rupsen of spinnetjes in je thee ziet drijven. Laat de kruiden dan circa 3 minuten in heet water trekken.

 

Drogen voor later

Was ook voor het drogen de kruiden goed (zoals hierboven) en laat ze dan een dag lang op keukenpapier liggen (vooral voor grotere hoeveelheden bedoeld). Zo kunt u ze goed controleren op meelifters. Als er namelijk rupsjes verstopt zitten in de blaadjes zie je na een dag hele kleine poepjes op het keukenpapier liggen. Controleer bij poepjes de blaadjes in de buurt tot je het rupsje hebt gevonden. Was daarna het groen nog een keer goed, laat het nog een dag uitlekken op keukenpapier en herhaal de controle als er dan weer sporen te zien zijn. Is dat niet het geval, dan kan het de oven in. Droog ze op 60 – 65 °C met de deur een klein stukje open voor ten minste 2 uur en controleer dan of ze droog genoeg zijn. Ze zijn klaar als ze broos zijn en makkelijk verkruimelen. Door ze bij deze temperaturen in de oven te drogen, pasteuriseert u ook gelijk en overleven de meeste bacteriën en andere diertjes niet. Bewaar de kruiden in een luchtdicht zakje of potje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10 maart 2014 door in Algemeen, Eetbare planten kweken, Recepten en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: