Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Plantjes voor bijzondere salades

Afbeelding

Ik ben gek op lijstjes! Dus hier is de eerste: een lijstje van makkelijke en bijzondere saladeplantjes. Kweek eens iets anders dan sla! Dat heeft meerdere voordelen: het is leuker, er valt veel meer te experimenteren, u kunt met alleen de groentes al een heel luxe salade maken en niet alle planten zijn in één keer klaar. Het past ook veel beter binnen duurzaamheid: hoe meer soorten, hoe kleiner de kans dat de hele oogst wordt aangetast door ‘ondieren’ of een ziekte.

Ik heb altijd een voorkeur voor meerjarigen; die kosten veel minder werk en ik hoef niet steeds de grond te verstoren, wat weer goed is voor het bodemleven. Daarom zijn de meeste van de hierna genoemde planten meerjarig. Het zijn allemaal zeer makkelijke tot redelijk makkelijke planten en ze zijn te oogsten naar behoefte.

Zuring

Rumex acetosa of

Rumex sanguineum

Bladeren hebben frisse smaak, goed als basis ter vervanging van sla. Makkelijk en meerjarig. R. sanguineum heeft decoratieve rode nerven. Geef jaarlijks wat gedroogde koemest zodat het plantje goed blad blijft aanmaken. Groeit goed in de schaduw. Kan zich wel flink uitzaaien als je de bloemetjes laat doorschieten.

Snijbiet

Beta vulgaris var. vulgaris

Bladeren hebben een specifieke smaak, geschikt als basis. Meerdere decoratieve soorten. Doet het goed in pot. Gekweekt als eenjarige. Voedselrijke grond in volle zon.

Brave hendrik

Chenopodium bonus-hendricus

Bijzondere smaak, sterker dan sla, goed als basis. Meerjarige. Heeft penwortel dus zet deze op een plek waar de plant lang kan blijven staan. Kies blaadjes die zacht aanvoelen (niet vezelig als ze wat ouder zijn, want die zijn veel minder lekker). Was de blaadjes goed, want vaak zit er een korrelige laag over de onderkant.

Cichorei (wilde)

Cichorium intybus

Wilde versie van witlof. Geen sterke smaak, goed als basis. Meerjarige. Heeft penwortel dus zet deze op een plek waar de plant lang kan blijven staan. Bloeit ’s zomers met blauwe bloemen.

Mierikswortel

Armoracia rusticana

Gebruik voor salades niet de wortel maar het blad, wat zachter van smaak is dan de wortels maar nog steeds iets scherps heeft. Deze plant kan wel woekeren en heeft een lange penwortel waardoor de plant niet makkelijk te verwijderen is. In een diepe pot doet de plant het prima in zon of halfschaduw. Meerjarig.

Melde

Atriplex hortensis

Blad is goed als basis te gebruiken. Mooie, paarsige plant. Eenjarige, die zichzelf uitzaait (maar is makkelijk te verwijderen). Volle zon, doet het goed op de meeste gronden.

Rankspinazie

Hablitzia tamnoides

Blad als spinazie of als sla te gebruiken. Meerjarige klimplant, goed in volle zon in voedselrijke grond. Momenteel alleen als zaad te koop in Nederland, vergroot de kiemkracht door de zaden eerst 2 dagen te weken.

Mukuna wenna

Alternanthera sessilis

De blaadjes hebben een frisse smaak. ‘Purple Treadleaf’ is een rode versie. Meerjarige maar niet vorstbestendig. Plant in een pot in de zon met ten minste 50% compost. Laat de kluit niet uitdrogen.

Oesterblad

Mertensia maritima

Lekker als accent. Bladeren zijn knapperig en smaken enigszins zoutig, heel bijzonder. Makkelijk en meerjarig. Staat graag in de volle zon, doet het vooral goed in drogere bodem. ’s Zomers kleine blauwe bloemetjes.

Oost-Indische kers

Tropaeolum majus

Zowel bloemen als bladeren te gebruiken in salade. Pittige, waterkersachtige smaak. Eenjarige, makkelijk, doet het goed in de meeste gronden in de zon.

Daglelie

Hemerocallis

De grote bloemen zijn eetbaar, smaken fris en knapperig. De gele bloemen zijn het beste van smaak. Erg leuk om salade bijzonder mee te maken. Makkelijke, meerjarige en mooie plant voor plek in de zon. Doet het goed op de meeste gronden.

Kleine pimpernel

Sanguisorba minor

Smaak van blad heeft iets weg van komkommer. Meerjarig en inheems. Kan in zon of halfschaduw, doet het prima in de meeste gronden verrijkt met compost. Krijgt in de zomer kleine rode bolvormige bloemen. Waardplant voor aantal soorten vlinders.

Mitsuba

Cryptotaenia japonica

De bladeren hebben een peterselieachtige smaak. Meerjarige die groeit in halfschaduw of schaduw. Rode is erg decoratief.

Komkommer-kruid

Borago officinalis

Blauwe bloemen te gebruiken als decoratie. Smaken licht komkommerachtig. Makkelijke, eenjarige plant voor meeste soorten bodems in volle zon. Zaait zichzelf erg makkelijk uit, maar zaailingen zijn makkelijk te verwijderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 5 december 2013 door in Eetbare planten kweken, Praktische tuintips en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: