Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Waarom veel mensen geen groene vingers hebben

Image

Gaan uw planten steeds dood? Ze zagen er nog goed uit toen u ze kocht, maar na enkele weken in uw tuin is er niets meer van over. Het goede nieuws is: waarschijnlijk ligt het maar deels aan u. Lees waarom en ontdek hoe u groene(re) vingers krijgt.

Kijk of u het volgende voorbeeld herkent. U heeft een plek in uw tuin waar u graag wat mooie bloeiende planten zou willen neerzetten. Daarom gaat u naar een tuincentrum. Hier ziet u allerlei stellages met mooie bloeiende planten staan. U weet dat de plant die u zoekt graag in de schaduw wilt staan, het is immers een plek die de hele dag in de schaduw van een muurtje staat. U kiest een paar van de planten die er zo mooi uitzien, checkt nog dat er ‘schaduw’ op het kaartje staat en neemt ze mee naar huis. U ziet al helemaal voor zich hoe het straks zal staan. Maar nadat u ze geplant heeft, beginnen ze er steeds slechter uit te zien en na het een tijdje te hebben aangekeken, geeft u het op. Uw diepzwarte vingers hebben weer toegeslagen.

Allereerst: geef het niet op. Mensen worden niet met groene vingers geboren. Ik heb zelf een paar jaar geworsteld met de planten in mijn vorige (gehuurde) tuin, waar altijd wel iets mee mis leek te gaan. Maar nu denkt iedereen dat ik altijd al groene vingers had. Van de circa 2000 planten die ik in mijn tuin heb geplant, zijn er maar 2 (!) die de winter van het tweede jaar niet hebben gehaald: een plant die eenjarig was (logisch) en een perzik die heel erg ziek was waardoor ik hem heb moeten ruimen.

Een van de belangrijkste redenen dat een plant niet slaagt, is de marketing van planten. Tuincentra staan altijd vol met bloeiende planten, omdat deze het beste presenteren en daarom ook het beste verkopen. Hier zijn meerdere dingen mis mee:

  • u koopt de plant als deze al op zijn hoogtepunt is (of net eroverheen)
  • de planten zijn vaak in bloei getrokken waardoor u een al gestreste plant meeneemt en transport en planten zijn ook stressfactoren (en ja ook planten kennen stres, ieder organisme is hier vatbaar voor)
  • de planten zijn vaak (versneld) opgekweekt in een kas en krijgen een shock als ze vervolgens buiten komen
  • de planten zijn meestal veel duurder dan wanneer u ze niet-bloeiend koopt
  • de grond bevat meestal te weinig voedingsstoffen om nog een paar weken door te komen, dus moet u eigenlijk heel snel voeding toevoegen
  • de benodigde omstandigheden worden meestal niet beschreven
  • vaak staat er niet eens een naam bij, dus hoe kunt u weten waarmee u te maken heeft en wat de plant nodig heeft?

De les hieruit is: hoe verleidelijk ook, koop de bloeiende planten niet. Ze geven weliswaar snel resultaat, maar zijn ook weer snel klaar. Maar hoe vindt u dan wel de juiste planten?

De beste manier is om u voor te bereiden. Kijk goed welke omstandigheden u heeft op de plaats waar u nieuwe planten wil neerzetten. Probeer zo veel mogelijk te achterhalen: hoeveel zon komt er, wat voor grond heb ik (vochtig, droog, loopt water goed weg of niet), is de grond voedselrijk of juist niet. Vooral de laatste kan moeilijk zijn, maar als u er (bijna) nooit iets van voeding aan heeft toegevoegd dan is het waarschijnlijk voedselarm. Daarna kunt u het beste kijken welke planten het hier goed zouden kunnen doen en met een lijstje naar het tuincentrum gaan. Dit lijstje kunt u bijvoorbeeld maken met de hulp van internet. Geef bijvoorbeeld de zoekopdracht op “planten voor schaduw droge grond bij muur”. Hoe beter de voorbereiding, hoe groter de kans dat een plant het goed gaat doen. U kunt ook met alleen de lijst van omstandigheden naar het tuincentrum. Loop voorbij de massaal aangeboden bloeiende planten, maar zoek een afdeling met vaste planten. Ieder tuincentrum heeft deze. Hier hebben ze allemaal verschillende plantjes staan. Ze zien er klein, misschien zelfs zielig uit, maar ze zijn gehard en zullen meestal al het tweede jaar net zo mooi zijn als de planten die in bloei zijn getrokken. Bovendien zijn ze goedkoper en als u er meerdere koopt krijgt u vaak korting. Meestal staan hier ook betere beschrijvingen bij: de naam, de zoneis en de bodemeisen. Staat dit er niet, leg dan een medewerker van het tuincentrum uw situatie voor en laat deze u adviseren over welke planten goed passen. Kies planten die passen bij de omstandigheden die u heeft, anders zullen ze veel tijd van u vragen. Heeft u al een lijstje van geschikte planten, dan is dit ook de plek om naar die planten te zoeken. Overigens geldt wel dat heesters, klimmers en bomen vaak op een andere plaats staan. Ga na of een plant winterhard (vorstbestendig) is en of deze een-, twee- of meerjarig is

Na de aankoop is het belangrijk de planten even te vertroetelen, want zoals eerder gemeld, transport en het planten zijn stresvol. Plant de plant zo snel mogelijk. Is het een plant die graag in voedselrijke grond staat, meng dan wat compost in het plantgat voor u de plant erin zet. Dompel de plant met de hele kluit onder voordat u deze in zijn permanente plek plant en geef hem daarna in ieder geval de eerste week om de dag goed water en de tweede week eens in de 3 dagen. Als u van uzelf weet dat u dit niet volhoudt, koop en plant de planten dan als u weet dat het de dagen erna gaat regenen.

Tot slot nog advies voor planten in pot: planten in pot hebben meestal niet genoeg aan regen en de aarde droogt sneller uit, dus u zult ze regelmatig water moeten geven. Lukt dit niet, zorg dan dat u planten kiest die geschikt zijn voor droge grond (bijvoorbeeld Sedum of rozemarijn). Plant ze in potaarde, liefst met wat extra compost dat u erbij mengt. Let erop dat er meerdere gaten in de onderkant van de bak zitten en dat water goed naar die gaten toe kan lopen (ook bij zogenaamde poreuze bakken, uit ervaring weet ik dat bij sommige potten wordt gezegd dat ze geen gaten nodig hebben omdat ze waterdoorlatend zijn maar dit is onzin). Leg onderin wat scherven of grind voordat u de aarde en plant erin zet, zo kan de aarde goed draineren. En zorg voor een schoteltje onder de pot zodat er water onder de aarde kan blijven staan, de aarde zal daardoor langer vochtig blijven. Let op: planten in pot zijn veel minder winterhard, dus zorg dat ze in de winter beschut staan en wikkel het liefste ook bubbeltjesplastic rond de pot.

Heel veel succes! En als het met deze tips niet lukt, dan is er waarschijnlijk een dieper liggend probleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 1 december 2013 door in Praktische tuintips en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: