Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Wat maak je van kruisbessen?

Afbeelding

Mijn moeder had vroeger altijd een kruisbessenplant in de tuin staan. Het was de enige plant in de tuin die iets eetbaars produceerde. De bessen waren rijp als ik jarig was, dus maakte mijn moeder bijna ieder jaar een kruisbessentaart. Ik at de bessen wel eens direct van de struik, want ik hou wel van zuur (ik eet makkelijk een schijfje citroen weg), maar om een lekkere taart van de bessen te maken, zeker als het de bedoeling is dat anderen het ook lekker vinden (mijn vader!), moest er wel een enorme berg suiker in.

Ik vind de kruisbes (Ribes uva-crispa) een super plant. Hij is inheems, makkelijk en geeft een rijke oogst. Zelfs de gemene stekels hebben hun charme, want daardoor is het een veilige nest- en verstopplek voor kleine dieren en kan de plant ook gebruikt worden om mensen en dieren te stoppen door een border heen te lopen. Maar de bessen zijn veel te zuur om zo te eten (ik stop ook na een handvol). Natuurlijk kun je er jam van maken, dat heb ik met een deel van mijn enorme oogst van het 2e jaar ook gedaan (met appel, kaneel en een beetje kruidnagel, hmmm). Maar als je, zoals ik, liever niet een gerecht maakt dat vooral uit suiker bestaat, maar iets dat ook nog eens gezond is, wat doe je er dan mee?

Ik heb een recept bedacht waarbij het zurige van kruisbessen juist goed uitkomt. Zelfs mijn man vindt het lekker (en hij lust bijna niets, zeker niets gezonds en zeker niet iets zuurs!). Het recept beschrijf ik hieronder. In feite maak ik van de kruisbessen een zure saus, die ik combineer met ingrediënten die neutraal zijn (zoals pannenkoeken) en met ingrediënten die van nature aan de zoetige kant zijn (olijfolie, aubergine, noten). Het effect is een gerecht dat boeiend is en wat enigszins zuur kan zijn (afhankelijk van de hoeveelheid saus t.o.v. de rest), maar waarin dit niet overheerst. Het kan ook anders; de saus zal het ook goed doen met brood en zeker als dip met kaasstengels, of als saus over vlees. De rozemarijn in de saus kan ook worden vervangen of aangevuld door tijm en/of oregano.

 

Nodig (diner voor 2 personen):

 • 2 pannenkoeken
 • 1-1,5 aubergine in blokjes
 • 1 hand kaas in kleine blokjes (best oud belegen)
 • circa 200 g (vega) gehakt
 • eventueel noten en/of zaden
 • 2 eenpersoons ovenschaaltjes
 • beetje peper & zout

Voor de saus:

 • 2 handenvol kruisbessen
 • 3 takjes rozemarijn (alleen de blaadjes)
 • eetlepel olijfolie
 • beetje peper & zout

 

Bereiding:

De ovenschaaltjes hoeven hiervoor niet te worden ingevet. Laat de oven voorverwarmen op 175 ºC (heteluchtoven). Bak de aubergine, het gehakt en de pannenkoeken. Maak in de tussentijd de saus door de ingrediënten bij elkaar te doen en te blenderen tot het geen klontertjes meer bevat. Leg dan in ieder van de ovenschaaltjes één pannenkoek (de pannenkoek wordt zelf een soort kommetje). Meng gehakt, kaas, aubergine en noten/zaden en schep dit in de pannenkoek. Strooi hierover naar smaak een beetje zout en peper (ikzelf vind het iets meer pit krijgen door wat meer peper te gebruiken). Giet hierover de saus. Zet dan de ovenschaaltjes voor 15-20 minuten in de oven.

En hoe eet je het dan? Schep het hele verhaal eruit, snij en meng op z’n Hollands en smullen maar! Ik hoor graag wat jullie ervan vinden en de oplossingen waarmee jullie zijn gekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 1 december 2013 door in Recepten en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: