Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Ecologisch tuinieren: Uiterlijk is geen obstakel

Afbeelding

Dit artikel is de tweede uit een reeks artikelen, verschenen in De Nieuwe Stek van november/december 2013, het ledenblad van de afdeling Midden-Kennemerland van Groei & Bloei.

Een ecologische tuin? Weet je het heel zeker? Heb je het niet liever zoals het nu is, grotendeels bestraat en met een paar boompjes? Vind je het niet zonde van je tuin?

Ik had veel uit te leggen toen ik vertelde wat ik met mijn tuin van plan was. Veel mensen waanden zich bij de woorden ‘ecologische tuin’ al in een Nederlandse versie van de jungle uit Indiana Jones. Nee, het wordt niet een grote wildernis van brandnetel en winde. Nee, het wordt geen structuurloos zooitje. Nee, ik hoef me er straks niet met een kapmes een weg doorheen te banen.

Een ecologische tuin kan eruit zien zoals je wilt. Het belangrijkste is dat er ruime beplanting is waarvan een zo groot mogelijk deel uit diverse nuttige planten bestaat voor dieren in de omgeving. Zo zijn cottage, jardin potager en natuurlijke stijl tuinen makkelijk in te vullen met ‘nuttige’ planten. Kies bijvoorbeeld in plaats van een gevulde roos voor een enkelbloemige roos die liefst ook goede rozenbottels produceert. Dat zijn drie vliegen in één klap: de nectar van de enkele bloemen is beschikbaar voor bijen, de rozenbottels zijn voedsel voor vogels en de struik of klimmer zelf vormt een goede schuilplaats voor vogels en insecten.

Maar voor wie de kriebels krijgt van de losse tuinstijlen is ecologische beplanting ook goed toe te passen. Ecologische beplanting is veelal kruidachtig en door de diversiteit heeft het een speels, luchtig effect, welke het geweldig doet in combinatie met strakke vormen. Het gebruik van duidelijke geometrische vormen bij borders en bestrating geeft een structuur aan het ontwerp en laat de tuin meer opgeruimd overkomen. En om de borders meer een geheel te maken is het mooi om op de randen een rij van dezelfde bodembedekkers te planten. Dat geldt voor strakke stijlen zoals landelijk maar werkt ook goed bij cottage. Zo kan een landelijke sfeer worden gecreëerd door een lage buxushaag of een rand van lavendel. Of plaats vormsnoei planten als blikvangers en vul de rest van de borders op met zo veel mogelijk ‘nuttige’ planten. Het is zelfs heel modern om losse, luchtige beplanting te gebruiken in combinatie met strakke vormen. Het contrast maakt het geheel juist spannend. Een goed voorbeeld van strak met ecologische beplanting is De Inclusieve Tuin van Groei & Bloei in De Tuinen van Appeltern.

Voor bijna iedere soort tuin is dus ecologische beplanting mogelijk. Het vraagt alleen wat kennis over wat nuttige planten zijn voor dieren in de eigen omgeving.

Iris Veltman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 28 november 2013 door in Ecologisch tuinieren en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: