Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Vanaf 17 maart verkrijgbaar: mijn boek Tuinlogica + weggeefactie! [afgelopen]

Ben of ken je zo’n tuinier bij wie de tuin maar niet helemaal wil boteren? Je planten verdrogen of verzuipen, je hebt geen tijd om alles netjes bij te houden, wat je doet voelt nooit mooi of goed genoeg, voor je insectenhotel dreigt een failliet en belagers (slakken!) jagen je misschien wel bovenop de schutting. Sinds de start van mijn bedrijf heb ik heel wat tuiniers ontmoet die overwogen hun tuingereedschap voor eens en altijd op te bergen. Terwijl hun droomtuin meestal dichtbij was! Toen ik de kans kreeg een boek te schrijven, waren dit de tuiniers die ik in gedachte hield. Hoe kan ik hen, en alle tuiniers die begaan zijn met hun tuin én omgeving, het beste helpen?

Vandaag kan ik eindelijk – tromgeroffel, hieperdepiep, YES! – het prachtige resultaat met jullie delen: Tuinlogica: de natuur in je voordeel gebruiken met permacultuur. Ik wil je hiermee helpen zelf je tuin aan te leggen, aan te passen of duurzaam te onderhouden – en te genieten van alles wat je er ziet en beleeft. Met praktische tips, stappenplannen, beplantingsplannen en voorbeelden. En omdat ik deze kans niet gekregen had zonder jullie, lieve lezers, wil ik dit vieren door een exemplaar van Tuinlogica weg te geven!

Gebruik wat je hebt

Van je tuin een plek maken waar je je thuis voelt, op een slimme, klimaatbestendige manier. Dat is Tuinlogica! Een verrassend tuinboek boordevol slimme tuinoplossingen en creaties. Observeer natuurlijke processen en boots ze zo goed mogelijk na. Zo krijg je een sterke, makkelijk te onderhouden tuin. Tuinlogica laat je zien hóe aan de hand van 4 thema’s: biodiversiteit, water, beplanting en mensen.

In ‘Biodiversiteit‘ ontmoet je verschillende groepen insecten die de planten in je tuin opeten, helpen of beschermen. Leer hoe je slakkenplagen en andere uitbraken voorkomt en hoe je hun beste roofdieren – roofinsecten! – naar je tuin trekt (en daar houdt!) Gebruik plantadviezen om je insectenhotel bewoond te krijgen en onder andere bijen al vroeg in het jaar de beste start te geven. Ontdek hoe de voedselketen in en rond je tuin werkt, zodat je niet alleen insecten helpt, maar ook al die andere dieren die weer van hen afhankelijk zijn, zoals vogels, egels en kikkers.

In ‘Water‘ leer je hoe je zelf vijvers aanlegt die niet alleen mooi zijn maar ook allerlei dieren trekken, regen bufferen of overtollig water opvangen. Lees wanneer & waarom je een plantenfilter aanlegt en ontdek ook meteen hóe. Voorkom dat je planten en je bodemleven verpieteren tijdens droogte met al de handige, goedkope en makkelijk zelf te maken oplossingen voor waterbuffering en -infiltratie uit Tuinlogica. Leer afkoppelen én wat je moet doen om waterschade te voorkomen.

In ‘Beplanting‘ vind je beplantingsplannen voor allerlei verschillende plekken – van eetbare planten voor in droge schaduw tot een op de kust geïnspireerde tuin tot een theetuin. Van luie moestuin tot voedselstruweel tot stapelmuurtjes. Ontdek hoe je je tuin mooi, eetbaar en biodivers maakt, ongeacht je grondsoort of de hoeveelheid zon. Of je er nou van droomt je gazon om te bouwen tot een moestuin of wilt genieten van bloemen én eten, ontdek hoe je dit maakt met Tuinlogica.

In ‘Mensen‘ staat genieten centraal. Maak het jezelf makkelijk met zowel het onderhoud als de aanleg. Ontdek allerlei manieren voor hergebruik en kringloopwerken. Leer hoe je je tuin verduurzaamt met een klein (of zelfs niet-bestaand) budget of mentale/fysieke beperkingen. Gebruik wat je (al) hebt om makkelijk te composteren, bouwen en je tuin vorm te geven.

Meer informatie en een inkijkexemplaar vind je bij Vonk Uitgevers.

Tuinlogica zit vol tekeningen, allemaal van eigen hand

Weggeefactie

Het is helaas niet meer mogelijk om mee te doen, want de winnaars zijn bekend!

Om je te bedanken geef ik een gratis exemplaar van Tuinlogica weg via mijn blog, Facebook en Instagram. Over een week, op zaterdag 11 februari 2023, roep ik de winnaar uit en regelen we de rest (adres) via de mail. Zodra het boek dan uit is, op 17 maart, stuur ik je als je gewonnen hebt het exemplaar toe, eventueel gesigneerd met een berichtje als je dat leuk vindt.

Wil je meedoen? Leuk! Om kans te maken, beantwoord onder deze blog (of later dit weekend onder de actie op Facebook of Instagram) een van deze vragen:

 • Waarom je Tuinlogica graag wilt lezen, of
 • Als je een ander wilt nomineren: waarom je denkt dat zij blij zouden zijn met Tuinlogica!

Er kan er natuurlijk maar 1 winnen en die selecteer ik (oeps, dat vind ik nu al moeilijk! als het er te veel zijn verloot ik het boek tussen de leukste) uit de leukste/mooiste antwoorden. Je moet wel woonachtig zijn (of een postadres hebben) in Nederland, België of Duitsland.

Geen voorwaarde om te winnen, wel heel erg fijn: wil je helpen mijn blog en boek te laten groeien, deel dan deze post met kennissen, familie en vrienden!

Tuinlogica bevat vele extra’s, zoals pagina’s met stappenplannen, tips en variaties voor de aanleg van als vijvers, stapelmuutjes, plantenfilters, insectenhotels en meer.

Piepklein voorproefje

Een tuin creëren waar je van houdt, dat kost tijd, denkwerk, handenarbeid en, niet onbelangrijk, een hoop liefde en vertrouwen. Het is een reis. Ik schreef Tuinlogica om je dit makkelijk te maken, maar het hele proces zelf voelde precies zo, als een tuin, een schijnbaar onmogelijke opgave als je begint, maar die langzaam voor je ontvouwt en steeds mooier wordt. Reis met me mee en lees een klein voorproefje, waarmee het voor mij in de tuinwereld – en met de allereerste regels in de inleiding van Tuinlogica – allemaal begon:

Er klinkt een wijsje uit de zijtuin van een twee-onder-een-kapwoning. Ik loop over de stoep, een spillebeen van een jaar of negen, onderweg naar het grote schoolgebouw dat achter de tuin boven de daken van de huizen uitsteekt. Het wijsje is zo mooi dat ik blijf staan. Het zijtuintje staat vol donkere, groenblijvende struiken, waarboven een kleine boom zijn kale takken als een kandelaar spreidt. Op één van de takken zit een roodborstje. Met één oog houdt hij me in de gaten, zijn keel golft bij iedere noot die hij zingt. Boven zijn gefluit klinkt de schoolbel: loop nú, anders ben je te laat. Ik negeer het, luister alleen nog.

Het zingende roodborstje is niet mijn eerste tuinherinnering, wel de eerste die in me opkomt als ik zoek naar wat aan een tuin me zo gelukkig maakt. Alles komt er samen: dieren, de veranderingen van de natuur, planten, voedsel, kringlopen, water. Wij.

Tuinlogica: de natuur in je voordeel gebruiken met permacultuur

ISBN: 9789062245581

Uitgever: Vonk Uitgevers

Prijs: € 32,99

Meer informatie en een inkijkexemplaar vind je bij Vonk Uitgevers.

12 reacties op “Vanaf 17 maart verkrijgbaar: mijn boek Tuinlogica + weggeefactie! [afgelopen]

 1. Jenny Winter
  3 februari 2023

  Hoi Iris, in 2020 heb ik mijn tuin helemaal omgegooid: van een tuin met een grasveld (om te voetballen, tentje bouwen enzo) met wat borders naar een klimaatvriendelijke tuin, waarin planten die tegen droogte kunnen (prairietuin), zodat ik nooooit meer water hoef te geven. Maar..er is nog een hoop te leren en daar zou de kennis uit jouw boek goed van pas komen. In ieder geval succes met de verkoop!
  Groet, Jenny

 2. Marianne
  3 februari 2023

  Hartstikke leuk Iris, gefeliciteerd met je boek 😀
  Het ontwerp van de kaft ziet er mooi uit en de manier waarop jij schrijft is het vast een duidelijk en goede inspiratiebron.
  Ik maak graag kans op een exemplaar. Ik zal je mail doorsturen naar mijn schoondochter want die probeer ik wat meer ecologisch te laten werken in haar volkstuintje. Dat lukt nog niet zo erg want ze is net zo eigenwijs als ik 😅 al doende leert men zullen we maar denken.

  • Marianne
   3 februari 2023

   Trouwens leer ik ook weer veel van haar 😀

 3. Femke
  3 februari 2023

  Jaaaaah wat leuk! Ik heb ‘m gewoon alvast besteld 😊

 4. Josine
  3 februari 2023

  Ga er gewoon 1 kopen Iris!

 5. Sandra
  3 februari 2023

  Hallo Iris, ik heb geen groene duim maar toch ben ik ermee bezig mijn tuin helemaal om te gooien. En in mijn zoektocht naar wat ik moet doen heb ik al heel veel inspiratie op gedaan op je blog. Dus ik zou het heel erg leuk vinden om je boek te winnen. – voor nog meer inspiratie en om er een beetje zekerder te worden in wat ik wil en kan doen In mijn tuin.

 6. Jolanda van Dieren
  3 februari 2023

  Van harte! Wat n mooie stap .
  Ik volg jou al heel lang, en geniet telkens van de toepasbaarheid en toch de eenvoud van jouw aanpak! Ik heb veel van je geleerd en zou nog veel meer willen leren. Mijn tuin begint n voedselbos te worden, maar het mist de puntjes op de i. Winnen van jouw boek zou helemaal TOP zijn! Niet alleen voor mij, maar voor de hele open woon wereld hier in Oosterwold Almere! Ik kan er nu al van genieten ;))

 7. Annelot Hilberdink
  6 februari 2023

  Hi Iris,
  Hoe heerlijk is het om iedere keer weer je blog te lezen; nog nooit heb ik een aflevering gehad waarbij het niet interessant was. De diversiteit van onderwerpen over van alles en nog wat. Ook je persoonlijke verhalen en tekeningen maken het voor mij heel aantrekkelijk.
  In 1998 zijn we verhuisd naar een Groningse stadswoning met voor- en achtertuintje en in al die jaren zijn er steeds kleine stapjes gemaakt om het te veranderen in een klein ecologisch paradijsje. Inmiddels help/onderhoud ik ook de tuinen van mijn schoonmoeder en enkele buren. Ook de sociale interactie in de straat heeft er baat bij.
  Zo zie je maar, het werkt aanstekelijk! Je bent een enorme inspiratiebron en ga vooral zo door! Succes gewenst met de verkoop van je boek maar dat gaat vast wel lukken…

 8. roeland5
  8 februari 2023

  Ha Iris,
  ik gun het boek aan mijn vrouw. Ze houdt al jaren van tuinieren, en heeft nu eindelijk bij ons nieuwe huis wat grond om te tuinieren. Afgelopen jaar waren we druk met onttegelen, en komend voorjaar kan ze eindelijk de eerste planten erin zetten.

 9. Mathilde Schelfhout
  9 maart 2023

  Het ziet er een prachtig zonnig boek uit….
  Wij hebben een redelijke grote tuin waar 2 joekels oude beukebomen staan die wel veel drinken ..de aarde is droog en we werken met plezier in de tuin en pluizen boeken uit en zoeken op het internet. Dit mooie boek van U zou hier welkom zijn en zal een top plaatsje krijgen in de boekenkast. Ik weet zeker dat we er nog veel uit kunnen leren en tips uit halen. Mooi iniatief van U

  • Iris Veltman
   13 maart 2023

   Dat is inderdaad een uitdaging, oude beukenbomen. Hun strategie is speciaal de groei van andere planten in hun buurt te belemmeren door de grond sterk te doorwortelen en veel voeding/water naar zich toe te trekken. Mocht er echt niets anders willen groeien, dan kunt u er misschien wel een potterietuin onder maken of een takkenril onder bouwen.

 10. Pingback: Winnaars van de Tuinlogica weggeefactie [+ Kortingscode] | Iris' Garden Ecology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: