Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Een groen en groeizaam 2023!

Aan alle vaste en incidentele lezers, mensen die zo nu en dan een snelle blik werpen of die nog maar net op mijn blog beland zijn, mensen die compleet vergeten waren dat ze nieuwsbrieven van me kregen, toevallige bezoekers en wie nog nooit van deze blog heeft gehoord – ik wens jullie allemaal een groen en groeizaam 2023.

Ik hoop dat 2023 dat voor ons allemaal wordt: groen en groeizaam. Soms heb ik daar wel eens een hard hoofd in, en ik weet dat anderen dat met mij voelen. Zo denk ik vandaag extra aan de dieren buiten, die vannacht om 12 uur massaal opschrikken en niet zullen weten waarheen ze moeten vluchten (en dat meerdere dagen lang). Dat maakt me verdrietig. Maar dan bedenkt ik me dat ondanks alle narigheid in de wereld er ook goede en mooie dingen gebeuren, en als dat niet genoeg is voor hoop dan heb ik nog deze: in de natuur staat maar één ding vast, en dat is verandering. Zoals het afgelopen jaar was, zo zal het niet meer worden. Problemen van nu zullen veranderen, soms trager dan we willen, maar eens zeker.

En die verandering zie ik, als ik een stap terug doe en nu vergelijk met enkele jaren geleden. De tuinbladen bijvoorbeeld, ik ben al jaren lid van Groei & Bloei en sinds 2022 schrijf ik zelf voor het landelijke blad. Om de juiste toon te vinden pakte ik er regelmatig oude uitgaven bij en wat me opviel was hoe het aantal artikelen erin over duurzaamheid, biodiversiteit en bewust tuinieren is toegenomen. Eerder waren het vooral klassieke tuinen. Mijn eigen column over planten met veel insectenrelaties was daarin niet mogelijk geweest. Nu zie gelijkgestemde verhalen in alle recente uitgaven. Dit tuinblad (deze vereniging) is duidelijk aan het veranderen richting een duurzamer toekomst en ik ben heel dankbaar dat ik hieraan een bijdrage mag leveren. (Voor 2023 komen zelfs 2 grote artikelen van mijn hand erin!) En dan de uitgave die toevallig van de week op de mat viel, de eerste alvast voor 2023. Deze bevatte een mooie verrassing: op pagina 50 staat het Tienpuntenplan van Groei & Bloei. Daarmee wil de vereniging alle leden en lezers oproepen hun tuin(ieren) te verduurzamen. En ja, in die punten kan ik me helemaal vinden. Zie je: er is hoop, want er is verandering.

Dus, lieve mensen, zoals ze in Duitsland zeggen: eine guten Rutsch, een goede uitgang van het jaar. Laten we er in 2023 opnieuw tegenaan gaan. En: blijf veranderen!


Ik zou nog meer vertellen over mijn aankomende boek. Die gaat, als we het toch over verandering hebben, over hoe je met je tuin een verschil maakt, hoe je samenwerkt met natuur om duurzaam en gemakkelijk te genieten van je tuin. Ik wilde met officieel aankondigen wachten tot de cover klaar was, maar het hele opmaakproces (met al mijn praktische tips, tekeningen en geïllustreerde plannen) bleek nogal een puzzel. Daarvan getuigt bovenstaande tekening, die we helaas door ruimtegebrek uit het toch al dikke boek moesten schrappen. De uitgavedatum is verschoven naar maart. Nu ligt er een bijna finale versie én een cover, dus ik kan binnenkort eindelijk meer erover vertellen – en weer vaker posten op mijn blog 😉 En ik kan alvast de titel verklappen: Tuinlogica: gebruik de natuur in je voordeel met permacultuur. Opdat ook dat mag bijdragen aan verandering.

6 reacties op “Een groen en groeizaam 2023!

 1. margreet hirs
  31 december 2022

  Dat al je groene dromen waar mogen worden, lieve Iris!

 2. Josine
  31 december 2022

  Ha geniet nog steeds elke keer van je nieuwsbrief en ga je boek zeker kopen! Gelukkig en gezond nieuwjaar.

 3. Jo
  2 januari 2023

  Wat n mooi bericht! Een eigen boeķ! Gefeliciteerd, mooi o zo het nieuwe jaar in te gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 31 december 2022 door in Algemeen.
%d bloggers liken dit: