Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: Een hulpbehoevende hommel aan de deur

In de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: ik hoor geen Help! maar ik neem wel aan dat dat de boodschap is.

Deze hommel zwalkt zo’n beetje via mijn achterdeur naar binnen. Ze kruipt onhandig en zonder rechte lijn en bij een hobbeltje valt ze om. Het lijkt een beetje op een ontdekkingsreiziger gestrand in de woestijn. Ze is duidelijk uitgeput van voedseltekort en/of kou. Ik hoor haar bijna puffen. Hier bij mijn achterdeur zit ze in de schaduw en weg van planten die ze eet. Ik laat haar op mijn hand klimmen en neem haar mee naar de zon. Het is een weidehommel, dus ik ga er vanuit dat ze mijn bosooievaarsbek (aan komen waaien) wel lekker vindt. Ik laat haar in het zonnetje in de bloem klimmen. Meteen zoekt ze de stamper af en hengelt haar tong naar binnen. 

Na een tijdje houdt de hommel op met eten. Nou heb ik naast mijn ooievaarsbek nagelkruid ‘Totally Tangerine’ met feloranje bloemen die het roze van de bosooievaarsbek versterken. Ik heb ook het wilde knikkend nagelkruid, maar die is net uitgebloeid. Ik weet dat hommels dáár gek op zijn, want die heb ik al jaren in mijn tuin. De Totally Tangerine is een nieuwe toevoeging. Ik hoop dat het de bloeitijd van m’n nagelkruid verlengt. Ik besluit het te proberen. Ik buig een feloranje bloem naar de ooievaarsbek met hommel. Ze klimt gelijk op het nieuwe landingsplatform. Ja hoor, daar gaat de tong weer. Ze eet gulzig. Als ik even wegkijk en me weer omdraai is ze verdwenen. Ik zoek nog even de bodem af maar zie haar nergens. Zou ze weggevlogen zijn? Ik hoop het!

3 reacties op “Tuindagboek: Een hulpbehoevende hommel aan de deur

 1. J. Timmers
  29 juli 2022

  Super goed gedaan! Ik zie regelmatig uitgeputte hommels in de tuin liggen. Ik doe er veel aan om insecten te lokken met mijn beplanting. Echt stom om dan te denken dat ze niet te redden zijn als daar dan liggen te puffen op de stoep of tussen de beplanting. Best naief… nu ga ik ook proberen om een klein lief schattig wezentje te redden door het gewoon in een vers bloemetje met nectar te zetten. Hoe simpel kan het zijn … bedankt voor het schrijven!!

  • Iris Veltman
   13 augustus 2022

   Soms is het gewoon uitproberen en hopen dat het werkt… En met geluk heb je dan een hommel geholpen 🙂

 2. Iris
  11 september 2022

  Zo herkenbaar! Hier zijn in deze afgelopen droge periode al een aantal beestjes gestrand bij mijn mini vijvertje. Zo zwak dat ze bijna verdronken als ze water hadden gevonden… Wat kun je blij zijn als je ze vervolgens niet meer terug kunt vinden of ze aangesterkt weg Ziet vliegen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 2 juni 2022 door in Tuindagboek en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: