Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Planten voor gravende bijen

Sommige bijen wroeten in de grond. Waarom? En hoe trek je ze naar je tuin?

__________

Pssst! Per 17 maart 2023 komt er een boek van me uit – Tuinlogica: de natuur in je voordeel gebruiken met permacultuur! Daarin deel ik nog veel meer tips om insecten in de tuin te krijgen, van bloemen voor roofinsecten tot een DIY hommelpot tot beplantingsplannen voor bij het insectenhotel. Ga naar Vonk Uitgevers voor meer informatie & om alvast een exemplaar te reserveren!

__________

De meeste bijen graven hun nest in de grond. Volgens EIS gaat het om zo’n 250 van de circa 350 soorten wilde bijen in Nederland. Hun nesten kunnen een paar centimeter tot meer dan een halve meter diep zijn. Zo’n nest bestaat dan uit een enkele tunnel of vertakt in allerlei richtingen.

Een stukje kale of niet te sterk doorwortelde grond is dus niet per se slecht! Zoals het zand tussen je tegels of de vochtige kale wand van een oever. Het vosje op de tekening bijvoorbeeld maakt haar nest het liefst in spaarzaam begroeide, zanderige grond. Soms zelfs in het gazon!

Ondanks dat vosjes zogenaamde solitaire bijen zijn, nestelen ze vaak in een groep bij elkaar. Solitaire bijen leven namelijk niet in groepen bij elkaar zoals sociale bijen, zoals honingbijen en hommels. Ieder solitair bijenvrouwtje maakt haar eigen tunnel. Soms dus bij elkaar. Zo hebben ze gezelschap, maar hoeven ze niet te kissebissen over het hoe en wat. Ik stel me zo voor dat bij Bea hele andere ideeën heeft over de bouw dan buurbij Bettie 🙂

Natuurlijk hebben bijenmoeders ook een supermarkt nodig. Ze maken stuifmeelpakketjes dat ze bij hun eitjes in het nest leggen. Dat stuifmeel halen ze bij verschillende planten. Op de tekening heb ik een paar extra populaire stuifmeelbronnen getekend, zoals muizenoor, hondsdraf, heelblaadjes, koolzaad en knoopkruid. Wilgen zijn ook belangrijke voedselbronnen, maar heb ik al in een andere tekening. Om dezelfde reden staat de belangrijkste – de nummer 1 bijenplant – er niet eens op: de paardenbloem. De WUR (Wageningen University & Research) telde wel 107 verschillende soorten op de bloemen! Gravende bijen help je dus al een handje door paardenbloemen waar mogelijk te laten staan.

Oh, enne deze tekening… Die is voor een project waar ik hopelijk binnenkort wat meer over kan vertellen (en de reden dat het hier momenteel wat stil is) 😉

2 reacties op “Planten voor gravende bijen

 1. groengenot
  26 mei 2022

  Wat een prachtige tekening Iris! Benieuwd naar jouw project!

  • Iris Veltman
   31 mei 2022

   Dank je wel 😀
   En ik zit te popelen om te vertellen waar ik zo druk mee ben 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: